Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Kerimaa meni kokonaan kuivaksi — Tänään katkaistiin sekä jäteveden että puhtaan veden jakelu

Päivitetty: 11.09.201712:30
35
  • Kerimaan alueella ei juokse tällä hetkellä vesi mihinkään suuntaan, vaan sekä jäte- että puhtaan veden jakelu on keskeytetty. Kuva: Tuija Pauhu

Itä-Savon Vesi Oy keskeytti jäteveden vastaanottamisen Kerimaan alueelta tänä aamuna.

Toistaiseksi jätevedet johdetaan jätevesipumppaamon vieressä olevaan vanhaan jätevesialtaaseen, mutta kovin kauan ei sinnekään jätevettä valu.

— Tänään on katkaistu myös kaivoveden toimittaminen, eli vesi ei liiku enää mihinkään suuntaan. Tämä tehtiin siksi, ettei synny ympäristövahinkoa. Asiasta on tiedotettu alueen asukkaille, kertoo Puikkari Oy:n toimitusjohtaja Pekka Nurminen.

Itä-Savon Vesi Oy perustelee katkoa maksamattomilla jätevesilaskuilla. Yhtiö ilmoitti keskeytysaikeistaan viisi viikkoa sitten Puikkari Oy:lle.

Puikkarin mukaan sillä on vesiyhtiöltä alueen vesihuollon hoitamisesta paljon suurempia saatavia.

Savonlinnan rakennus- ja ympäristölautakunta kuuli keskeytysilmoituksen jälkeen asianosaisia, mutta ratkaisuun ei siinäkään kuulemisessa päästy.

Sinällään tämä ei ole ihme, sillä Kerimaan vedenjakelusta on meneillään kaksikin oikeuskäsittelyä.

— Se on Puikkarin verkosto ja he saavat nyt käsitellä jätevetensä. Me emme voi muuta kuin laittaa hanat kiinni, kun laskuja ei makseta, sanoo Itä-Savon veden toimitusjohtaja Reetta-Kaisa Pelkonen.

Nurminen on kehottanut alueen asukkaita ottamaan asiassa yhteyttä Savonlinnan kaupungin hallintoon. Hän vertaa tilannetta Kittilään.

— Siellä on 30 kuntapäättäjää syyteharkinnassa. Täällä ely-keskus ja hallinto-oikeus ovat päättäneet, että Kerimaan vesihuolto ei ole lainmukaisessa tilassa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen aletaan etsimään syyllisiä, ja minun käsitykseni mukaan rikollinen toiminta on alkanut 2002, kun alue on liitetty kunnan vesijohtoverkkoon.

Nurminen on tehnyt tästä asiasta myös rikosilmoituksen.

Alueelle pitää kaikki vesi kantaa nyt muualta ja hoitaa vessa-asiat alueen ulkopuolella.

Nurmisen mukaan katkossa voi olla kyse muutamista päivistä tai puolesta vuodesta, kunnes asiaan saadaan oikeuksista päätöksiä.

Kerimaan matkailu- ja ravintolatoiminta on joka tapauksessa vesikatkon ajan seis.

— Kaivoveden käytön jatkamisesta voidaan neuvotella, mutta pysyvämpi ratkaisu olisi että kaupungin omistama jätevesiyhtiö kantaisi vastuunsa.

Savonlinnan kaupungin ympäristösuunnittelija Heidi Käyhkö kävi tarkastamassa tilanteen paikan päällä aamulla.

— Jätevedet on johdettu altaaseen, joka on Itä-Savon Veden pumppaamon vieressä. Pumppaamo lakkasi pumppaamasta klo 9 aamulla.

Katettu, aidattu ja verkotettu allas on ollut vastaavassa käytössä ennen jätevesipumppaamon rakentamista. Sitä voisi periaatteessa tyhjentää myös imutankkiautolla.

— Me tarkkailemme sitä, ettei jätevettä pääse ympäristöön. Minä kävin aamulla ja ympäristöpäällikkö tarkastaa iltapäivällä. Jatkovalvonnasta päätetään sitten.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eurot laskujen mukaan jonoon, rupeaa vesi tulemaan ja paska lähtemään. Näinkö taas kävi että paska jää.. Naurettavaa touhua kuluttajilta. Palveluista joutuu maksamaan, vaikka olisi kuinka hieno asunto tai aito asunnon edessä. Vai onko joku politikko turvaamassa vapaalipun, savonlinnalainen käytäntö malli.

Lähettänyt käyttäjä Ohhoijaa (kirjautumaton)
Kyllä hanakasti vaan yritetään syypää löytää muualta, kuin itsestä. Jos katselee firman tuloja viime vuosilta, niin eipä ihme että laskuja ei ole maksettu. Minkäs teet, jos bisnes ei ole kannattanut ja tässä nyt ollaan.

Lähettänyt käyttäjä Asukas (kirjautumaton)
KEaupunki ja vesilaitos ovat menneet liian pitkölle röyhkeydessään. Riita-asioissa pitää odottaa oikeuden päätöksiä eikä ottaa oikeutta omiin käsiin. Lain mukaan kunta on vastuussa suurten asukasjoukkojen vesihuollosta. Aivan käsittämätöntä että vastuu on vuosia sitten sysätty yksittäiselle matkailuyrittäjälle. Alue on täynnä yksityisiä kiinteistöjä, jotka ovat maksaneet liittymämaksunsa kunnalle ja vesilaitokselle, mutta eivät ole saaneet omia liityntöjä kuten vesihuoltolaki sanoo. Täysin selvää, että matkailuyrittäjä ei halua maksaa 70 yksityisen rakennuksen vesimaksuja, vaikka voisikin periä niitä takautuvasti. Kaupungin tulee otta viimeinkin järki käteen ja antaa sapiskaa syyllisille viranhaltijoille.

Lähettänyt käyttäjä Asiaa seurannut (kirjautumaton)
Kyse ei ole varmaankaan riidanalaisista maksamattomista laskuista, vaan että Kerimaa alueen yksityisten asukkaiden pitää saada lainmukainen kunnallinen vesihuolto. Nyt näiden asukkaiden maksuja luultavasti laskutetaan lomakeskuksen yrittäjältä eikä asukkaiden vesiä ole kai edes vesilaitos mitannut. Jos yrittäjä maksaa kaikkien 70 asukkaan veden, niin sillä pelillä ei asukkaat saisi koskaan kunnallista vesihuoltoa vaan ongelma jatkuisi.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut