Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kauppa käy, mutta ostovoimasta on Suur-Savolla huoli

14.02.201716:45
66
  • Osuuskauppa Suur-Savon myynti- ja tulostiedot. Etelä-Savon Auto

    Suur-Savon autokauppa kasvoi viime vuonna, ja tästäkin vuodesta odotetaan kohtalaista. Autoverotuksen epävarmuus aiheutti vain vajaan viikon mittaisen totaalipysähdyksen. Kuva: Jaakko Avikainen

Osuuskauppa Suur-Savo arvioi taantuman pikkuhiljaa jäävän taakse. Mahdollinen kuluttajien ostovoiman heikkeneminen kuitenkin huolestuttaa.
— Ostovoiman lasku olisi kaupalle myrkkyä. Yleinen kuluttajaluottamus on vahvaa, ja työttömyys laskee, mutta toisaalta inflaatio on kiihtymässä ja veroja tahtoo tulla lisää, puntaroi toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen.

Hämäläinen on huolissaan maakunnan väestökehityksestä.
— Kannattavia investointikohteita on vaikea löytää. Jos meillä olisi koko ajan päällä heinäkuinen kysyntä, tai yhtäkkiä valtatien varteen syntyisi 20 000 asukkaan taajama, palveluita voitaisiin kasvattaa. Tekisimme myös selvästi parempaa tulosta.
— Maakunta tarvitsee lisää teollisuuden työpaikkoja.

Suur-Savo julkisti tuloksensa tiistaina. S-ryhmän ja sen mukana Suur-Savon myynnin kehitykseen Hämäläinen on tyytyväinen. 422 miljoonan euron myynti oli Suur-Savon historian toiseksi paras.
— Kasvoimme selvästi päivittäistavarakaupan markkinaa enemmän. Eniten tähän vaikutti aukioloaikojen vapautuminen, mutta myös halpuuttaminen toi ostoryntäystä. Lisäksi verkoston kasvu lisäsi myyntiä.

Eniten Suur-Savolla kasvoi autokauppa, johon vaikuttivat myönteinen talouskehitys ja uudet mallit.
Myös ongelmalliseksi mielletty käyttötavarakauppa menestyi Hämäläisen mukaan kohtuullisen hyvin. Vaikka esimerkiksi Mikkelin Sokoksella valikoimia supistetaan, Hämäläinen näkee sektorilla myös kasvun mahdollisuuksia valikoimien uudistamisen kautta. Ketjun logistiikkaa ja hankintaa on kehitetty.

Juhlavuosi kasvatti kuluja. Siksi hieman viime vuotta ja selvästi budjetoitua parempi tulos oli toimitusjohtajalle iloinen yllätys.
— Päätoimialojen liikevaihto kasvoi, ja niiden kulut pysyivät hallinnassa. Lisäksi liikennemyymälöiden ja polttonestekaupan tulos säilyi hyvällä tasolla.

Kun myynnistä lasketaan verot pois, muodostuu Suur-Savon liikevaihdoksi 347,7 miljoonaa euroa. Siinä oli kasvua 1,6 prosenttia.
Toiminnan tulos oli 8,2 miljoonaa euroa eli 2,3 prosenttia liikevaihdosta. Bonuksia, maksutapaetua, ylijäämän palautusta ja osuusmaksun korkoa asiakasomistajat saivat 13,5 miljoonaa euroa.

Suur-Savossa alkoi viime viikolla osuuskaupalle poikkeuksellinen yhteistoimintamenettely. Konttoritoimintojen 13 työntekijää Mikkelissä sai kutsun yt-neuvotteluihin, joissa tähdätään toimintojen tehostamiseen.
Kutsu on vasta lähetetty, eikä talousjohtaja Ari Miettinen ryhdy ennakoimaan lopputulosta.
Konttoritoimintojen ja hallinnon työpaikat ovat Mikkelissä.
SOK:lla on Kajaanissa palvelukeskus, jonne ryhmä ja alueosuuskaupat ovat keskittäneet tukitoimintoja asiakaspalvelun ja taloushallinnon alueilta.

Suur-Savon palveluksessa työskenteli viime keskimäärin 1 212 henkilöä. Kokoaikaisiksi työpaikoiksi muutettuna töitä oli 1 006 ihmisellä. Määrä oli lähes sama kuin edellisenä vuonna.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Naiset pihalle (kirjautumaton)
Heikin aikana on pomoista siivottu naiset pois ja nyt omasta siivotaan konttorista naiset pois. Kertoo aikalailla naisten työn arvostuksesta. Hyviä tyyppejä (pomoja) on vaihdettu ihan turhaan.

Lähettänyt käyttäjä Sieppo (kirjautumaton)
Olisi kiva kuulla, kuinka Suur Savon juhlavuoden viinitarjous ravintoloissa vaikutti toiminnan tulokseen ja liikevaihtoon. Mukava oli kietaista tuulensuojaan valkoviinipullo ja tarjota vähän kavereillekin asiakasystävälliseen hintaan. Siinä oli halpuutus minun makuuni!

Lähettänyt käyttäjä Usko (kirjautumaton)
Onhan se järkevää, että joku liike on aloittanut hintojen halpuutuksen ja kilpailee esim. Lidl;n kanssa; ei me voida noita hintoja maksaa, jos halutaan kilpailukyky säilyttää muuhun maailmaan nähden. Maaseudun on myös kilpailtava ja kehitettävä taloudellista tuotantoa. Yhteistoiminta tuotantovälineissä ja henkilöstössä kyllä avaa mahdollisuuksiksi. Ruikutus ei auta vaan aivojen käyttö.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suur-Savon toimitusjohtaja pukee sanoiksi sen, että Etelä-Savo eläköityy eivätkä eläkeläiset osta, koska eivät taida paljon mitään tarvita. Työssöolijatkin keskittyvät maksamaan veroja ja muita kohonneita maksuja.

Lähettänyt käyttäjä Halpuutusten ha... (kirjautumaton)
Ei riitä, että on halpuutettu tavarantoimittajat hengiltä. On pitänyt halpuuttaa henkilöstökin. "Kilpailukyky muuhun maailmaan nähden", ihme horinaa. Suomessa on ruoka ostovoimaan nähden halpaa. Lidlinkin myymä ruoka on suurimmalta osin suomalaista, osuuskaupan takia sitä vaan ei kohta enää kenenkään kannata tuottaa. Osuuskauppa alkaa olla 70-luvun pöhötaudin kourissa. Silloin meinasi tulla noutaja, kun tasetta ei ollut. Nyt voi tunaroida isolla taseella liian pitkään, kun ei nähdä, millaista tuhoa tehdään joka päivä. Aivoista ei ole havaintoa ollut pitkään aikaan. Hallintoneuvosto ja edustajisto taisi muuten saada tiedon yt:stä tiedotusvälineiden kautta.

Lähettänyt käyttäjä Aktiivi jäsen (kirjautumaton)
Aika rajua hommaa osuuskaupassa. Jatkuvaa yt:tä. Ainakin yli vuoden. Nyt infotaan. Alkoi poikkeuksellinen menettelyä? Mikä poikkeuksellinen. Prismasta kylmästi vanhat, kokeneet esimeihet ulos. Sokoksesta jatkuvasti vanhempia ammattitaitoisia myyjiä pistetty ulos. Tilalle kokemattomia henkilötiä. Linjana periaate: nuoria ja urheilijoita. Nyt maakunnallinen toimija aikoo lopettaa konttorin. Siirretään Kajaaniin. Pohja pois puhua maakunnallisuudesta ja kehittämisestä, työllistämisestä jne... On tässä ristiriitaa. Tulos kehittyy toimitusjohtajan mukaan koko organisaatiossa, mutta esimerkiski Sokos parhaalla paikalla kaupungissa rypee? Valikoimaa supistetaan. Onko sillä enää kohta tavaratalon mitat? Mikä on Prisman tilanne. Väkeä ei löydy. Kassajonot välillä pitkät. Onko näitä asioita tai yteitä informoitu edustajistolle ja hallintoneuvostolle? Huseeraako johto? Joku logiikka ei nyt pelaa. Henkilöstö on hämmingissä.

Lähettänyt käyttäjä Tarkkailija (kirjautumaton)
Vai alkoi oikkeuksellinen yt-menettely. Soksella yt jatkuneet pitkään. Ainakin vuoden.. Kokeneita ammattihenkilöitä ulos. Tilalle kokemattomia nuoria tai väkeä heitellään toisille ostoille ilman ammattitaitoa. Sokoksen valikoima supistunut. Onko pian enää tavatalon mittaa? Prismasta kokeneet esimiehet ulos. Kai muitakin, kun kassoilla on jakuvat pitkät jonot. Nyt konttori lopetetaan. Ei voi enää puhua kauppakamarissa vakuuttavasti maakunnallisuudesta ja työllistävyydestä. Jos on pääkonttori, eikö sen pitäisi olla aidosti sitä Säästääkö kuluja? Kuinka suuri on johdon porukka. Onko nyt oikein supistaa tekijöitä ja asiakaspalvelijoita? Onko hallintoneuvosto ja edustajisto tietoinen näistä asioista? Ketkä ne ovat niitä ylimpiä päättäjiä? Nyt on aika ristiriitaista ymmärtää tätä. Myynti ja tulos kasvaa, mutta yt:t päällä ja henkilöstöä koko ajan hiljaisuudessa supistetaan. No, siitähän kulut pienenee, mutta myös asiakaspalvelu heikkenee.. Ja asiakasomistajat kärsivät. Kannattaisikon johdon kiertää enemmän seuraamassa arkiasioita. Siitä selviäisi moni ongelma.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ja ostovoima tulee kiihtyvällä vauhdilla heikkenemään. Siitä kiitos kuuluu oikeistohallituksille viimeisen 10 vuoden ajalta. Toisaaltaan hupaisaa kun johtajat päivittelevät ostovoiman pinentymistä vaikka johtajien puolueet on niitä juuri heikentäneet. Eli ampuivat omaan nilkkaan.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä