Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Kaakon Viestintä hakee 2,5 miljoonan euron vuosisäästöjä

24.02.201615:30
11
  • Lehtiuudistus. Tabloid. Länsi-Savo. Itä-Savo. Mallisivut. Toimitus.

    Kaakon Viestintä julkaisee muun muassa Itä-Savoa ja Länsi-Savoa. Kuva: Taru Hokkanen

Kaakon Viestintä käynnistää yhteistoimintaneuvottelut. Neuvotteluissa haetaan noin 2,5 miljoonan euron säästöjä vuositasolla. Tavoitteena on parantaa kannattavuutta ja turvata näin paikalliset toimintaedellytykset. Myös rakenteellisia muutoksia on suunnitteilla.

Kaakon Viestintä kuuluu Länsi-Savo-konserniin. Yhtiö julkaisee viittä maakuntalehteä: Etelä-Saimaata, Kouvolan Sanomia, Kymen Sanomia, Länsi-Savoa ja Itä-Savoa. Lisäksi tuotepalettiin kuuluvat Uutisvuoksi, kaupunkilehdet Vartti Kouvola, Vartti Etelä-Karjala ja Viikkoset sekä matkailuaiheinen Savot-lehti. Yhtiöllä on myös sähköistä liiketoimintaa.

Yhtiön mukaan säästöjä haetaan lähes kaikesta toiminnasta ja rakenteelliset muutokset saattavat johtaa myös merkittäviin henkilöstövähennyksiin.

- Vaikea talouden tilanne ja kiihtyvä murros kuluttajien ja mainostajien median käytössä muuttavat toimintaympäristöämme kovalla vauhdilla ja edellyttävät meiltä toimenpiteitä, jotta pystymme säilyttämään tarvittavat resurssit kehittää toimintaa asiakkaidemme vaatimusten mukaisella tavalla, Kaakon Viestinnän toimitusjohtaja Jarmo Koskinen sanoo.

Nyt käynnistyvien neuvottelujen piirissä on koko Kaakon Viestinnän henkilöstö lukuun ottamatta painon henkilöstöä ja varhaisjakajia. Yhtiö on aiemmin keskittänyt kaiken painotoiminnan Kouvolan lehtipainoon ja tehostanut varhaisjakelua.

Rakenteellisia muutoksia suunnitellaan nyt erityisesti Kaakon Viestinnän julkaisemien lehtien toimituksiin, mutta myös muista toiminnoista haetaan säästöjä. Myös muita kuin henkilöstösäästöjä etsitään.

- Tavoitamme lehdillämme ja niiden digitaalisilla versioilla alueemme mediankäyttäjät erittäin kattavasti. Tavoittelemme näissä neuvotteluissa toimintaamme rakenteellisia ratkaisuja, joilla pystymme tuottamaan paikallisia sisältöjä laadukkaasti eri julkaisukanaviin myös tulevaisuudessa, Koskinen kertoo.

Kaakon Viestinnän journalistien pääluottamusmies Helena Rissanen pitää säästötavoitetta kovana.
—Ymmärrän taloudelliset paineet ja sen, että ajat alalla ovat kovat. 2,5 miljoonaa tuntuu silti isolta luvulta. Miten yhdistetään se, että kaikesta pitää säästää ja silti tehdä laadukasta journalismia, pohtii Rissanen.
—Sitä on tietysti tässä vaiheessa toivottava, että neuvotteluissa käydään asioita aidosti läpi. Että etsitään säästöjä muualtakin kuin pelkistä henkilöstökuluista, Rissanen sanoo.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Kantapää-säätiö (kirjautumaton)
Voihan loputkin jutut ostaa, niin ei tarvita enää omia toimituksia. Samoin lehteä voi pienentää ja sivumäärääkin vähentää. Palaammeko aikaan, jolloin sanomalehdet ilmestyivät viitenä tai kuutena päivänä viikossa?

Lähettänyt käyttäjä Näin se homma etenee (kirjautumaton)
Painettu lehti ei kiinnosta nuoria eikä yhä kasvavaa osaa aikuisistakaan. Kaiken saa heti ilmaiseksi netistä, painetun lehden uutiset ovat milleniaaleille päivän - eli ikuisuuden - vanhoja. Vessalukemisenakin on nykyään puhelin tai tabletti.

Lähettänyt käyttäjä Länkkärin ja It... (kirjautumaton)
Vaikea yhtälö. Lehdissä on jo paljon yhteistä materiaalia. Paljonko sitä voidaan enää lisätä yhteisellä tekemisellä paikallisuuden kärsimättä, ja jos samalla, kuten ilmeistä on, vähennetään toimittajien määrää? Kaikkea jaksamista toimituksiin täältä Juvalta.

Lähettänyt käyttäjä Pekka Pee (kirjautumaton)
Olen ennustanut vuosien ajan, että kohta Etelä-Savossa on jäljellä yksi maakuntalehti: Etelä-Savo, kun Itä-Savo ja Länsi-Savo yhdistetään yhdeksi lehdeksi. Voisiko se toimia kaupallisesti ja muutenkin Etelä-Savon maakunnan kokoajana? Kustannuksia näin säästyisi, mutta mitä sanoisivat asiakkaat eli lehtien tilaajat? Minulle kyllä riittäisi yksikin nykyistä tukevampi maakuntalehti.

Lähettänyt käyttäjä Mikkelistä (kirjautumaton)
Ilmoitustulot ja tilaustulot tippuvat, ja kustannustaso ylisummaan nousee. Median murros on valtava ja lehden lukemisen ja tilaamisen perinteet murtuvat. Kyllä siinä väistämättä joutuu yt-neuvotteluihin, koska eihän kukaan kustantaja halua kustantaa liiketoimintaa, joka ei pidä päällään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ja sitten lehtien . ylipäätäänkin - pitäisi ratkaista se dilemma, mikä koskee lukijoiden lukemismieltymyksiä: - itse haluan lukea paperilehdet aamulla anivarhain aamukahvin kera pohtien ja pähkäillen, palaillen ehkä sivulta toiselta, hakien välillä jutun ingressiä - milloin mitäkin - muut kuin itselle tilatut lehdet (tai ns iltalehdet) silmäilen hieman otsikoiden mukaan (=KL, SK, AL, ESS, Talouselämä sekä IS ja IL) & ulkomaiset päivälehdet Keski-Euroopasta, Britanniasta ja USAsta netin kautta. En ole kiinnostunut digiversioista - ainakaan toistaiseksi...

Lähettänyt käyttäjä --- (kirjautumaton)
Graafisella alalla ei ole luvassa kuin kurjuutta, 5-10 vuoden tähtäimellä suuri osa nykyisistä toimijoista on joko konkurssissa, ostettu tai huomattavasti pienempiä kuin nyt. Printti ei ole kuollut mutta henkitoreissaan mainosten ja kuluttajien siirtyessä nettiin. Nuoremmalle ikäpolvelle on aivan luonnollista hakea uutiset ilmaisista koti- ja ulkomaisista medioista ja printtiä ei tarvita edes vessapaperiksi.

Lähettänyt käyttäjä B (kirjautumaton)
Printtimediankin tulee uudistua ja lisätä samalla painotusta nettiin. Lehtien pitää julkaista myös vähintään viikoittain todella pitkiä ja syvällisiä juttuja: siis sellaisia, joita vain ammattitoimittaja osaa/jaksaa tehdä. Sellaiseta ihmiset ovat valmiita maksamaan. Lisäksi, voisiko joku Suomen medioista testata juttukohtaista myyntiä, jolloin henkilö voi valita itselleen kiinnostavia asiasisltöjä ja "elää omassa kuplassaan" kuten somessa muutenkin on tapana. Uudistua siis täytyy, muttei printti mihinkään ole kuolemassa. Ei kuollut kirjallisuus eikä radiokaan, vaikka piruja maalailtiinkin seinille.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut