Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Juvan koiraa oli "purtu vahvasti" — yöllistä tapahtuma ei nähty, mutta todennäköisesti raatelija oli susi

15.05.201714:47
12
  • Susi Ranuan eläinpuistossa.||| Wolf at the Ranua wildlife park.
For editorial use only. Additional clearance required for commercial or promotional use.  
All Over Press

    Juvalla tapahtui susivahinko. Kuvan susi on ikuistettu Ranualla. Arkistokuva. Kuva: Ismo Pekkarinen

Etelä-Savon riistapäällikkö Petri Vartiainen pitää melko varmana, että Juvalla koiraa purrut ja osittain syönyt eläin on susi.

— Rajausta on tehty, että mikä se voi olla. Vaihtoehdot ovat käymässä vähiin.

Tieto suden puremasta pihakoirasta tuli paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä, ja myös petoyhdyshenkilö on käynyt paikalla.

— Täysin varmoja ei tietenkaan voida olla, koska yöllistä tapahtumaa ei ole nähty.

Vajaa vuosi sitten samalla seudulla hirvikoira jäi suden suuhun Joroisten kunnan puolella. Jälkihavaintoja susista on puolen vuoden ajalta.

Vartiainen muistuttaa, että nuoret sudet liikkuvat tähän vuodenaikaan paljon, joten kohtaaminen voi tapahtua missä vaan.

Koira oli melko iäkäs, toistakymmentä vuotta vanha pihakoira. Se jouduttiin lopettamaan. Vartiainen ei ole toistaiseksi nähnyt kuvia koirasta eikä hän osaa sanoa, onko koiraa todellakin syöty vai vain purtu.

— Tämä hetken tiedon mukaan sitä on "purtu vahvasti".

Vartiainen huomauttaa, että susi on tuntemuksia herättävä eläin, joten tämäkin tapaus saa varmasti aikaan kommentointia puolesta ja vastaan. Tulevaisuus myös näyttää, jääkö tapaus yksittäiseksi vai tuleeko susivahinkoja lisää.

Susista saa suurpedon aiheuttamaa vahingonkorvausta, jota hoitaa maaseutuviranomainen.

Viime talven lumilla Etelä-Savossa ei jälkihavaintojen perusteella ole vielä susilaumaa, mutta sellaisen syntymistä ja esiintymistä on odoteltu.

 

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ensimmäiselle kommentoijalle tiedoksi: susilauma ei tule pihaan, yksinäinen susi voi tulla. On muuten metka otsikko toisella uutisella "Susi söi pihakoiran Juvalla yöllä". Sitten kerrotaan, että koira oli vielä elossa ja sitä onkin ehkä vain purtu. Niin, eikä ole vielä varma oliko susi asialla. Onko pakko levittää susivihaa?

Lähettänyt käyttäjä Metsäntyttö 28 (kirjautumaton)
Kannattaisi suojata koiransa paremmin eikä ainakaan jättää narunnokkaan yöksi ulos, tiedä sitten oliko tämä ollut narunnokassa vai tarhassa..mutta kuitenkin, itse en jättäisi yöksi ulos senkään takia että voisihan joku häiriintynyt ihminenkin käydä tekemässä pahojaan tai viedä mukanaan koiran. Huolestuttavaa että ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta niin että kaikki miltei nykyään häiritsee, itsehän olemme tunkeutuneet susien ja muidenkin eläinten elinalueille, ne ovat olleet täällä ennen meitä minkä ihmiset ovat tupanneet "kaikessa mahtavuudessaan" unohtamaan, muutenkin tällä maapallolla on jo ihan liikaa ihmisiä, luonto säätelee aika hyvin eläinten määrän mutta meihin se ei enää pysty, meidän pitäisi pystyä elämään muiden hienojen eläinten kanssa täällä eikä vaan hävittää ja ajaa ahtaalle. Sudet on hienoja eläimiä toivottavasti meistäkin vielä joskus tulisi edes viisaampia...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Koiralle" tiedoksi kolmannelta kommentoijalta: meillä on kaikkiaan ollut ehkä 50 - 60 koiraa. Yhtään ainoata petovahinkoa ei ole osunut kohdalle. Susi ei "hoitele" mitään, kun koirista pidetään huolta. Uutinen ihan oikeastikin vilisee virheitä ja olettamuksia, eikä se kerro mitään minusta, vaan uutisesta.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Itse olen nähnyt kuvan sukulaisen koirasta, jonka susi oli tappanut ja syönyt. Pää ja selkäranka oli jäljellä. Juvalla ei ollut malttanut syödä loppuun asti? Oli ehkä tullut häirityksi?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut