Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala — Savonlinnan sairaala olisi mukana

Päivitetty: 16.06.201714:30
13
  • Savonlinnan keskussairaala, sairaala, Pihlajavesi

    Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä. Kuvassa Savonlinnan keskussairaala. Kuva: Tuija Pauhu

Järvi-Suomeen saattaa syntyä neljän maakunnan yhteinen yliopistollinen sairaala. Siihen kuuluvat sairaalayksiköt olisivat Kuopiossa, Savonlinnassa, Mikkelissä, Joensuussa ja Jyväskylässä.

Maakuntien yhteistyösopimuksen valmistelutyöryhmä päätti torstaina esittää käynnistettäväksi selvityksen erikoissairaanhoitoa koskevan laajan yhteistyön mahdollisuuksista ja edellytyksistä. Tarkoitus on löytää ratkaisumalli, jolla  maakunnat pystyisivät tulevaisuudessa yhdessä järjestämään ja tuottamaan erikoissairaanhoidon palveluja tarkoituksenmukaisesti yhteistyöalueellaan.

Sosterin johtaja Panu Peitsaro sanoo, että Järvi-Suomen yliopistollinen sairaala olisi hyvä ratkaisu etenkin pienille sairaaloille, kuten Mikkelille ja Savonlinnalle.

— Parhaimmassa tapauksessa alueella olisi täysin yhteiset resurssit ja täysin yhteinen, järkiperäinen potilasohjaus koko Itä-Suomessa. Silloin voitaisiin parhaalla mahdollisella tavalla järjestää hoitoketjut ja parhaalla mahdollisella tavaa turvata potilaille erikoissairaanhoidon lähipalvelut, Peitsaro sanoo.

Järvi-Suomen yliopistosairaala toisi Savonlinnaan monia niistä eduista, joita kaupunki tavoitteli pyrkiessään Etelä-Savon maakunnasta Pohjois-Savon maakuntaan. Yliopistosairaala-statuksen myötä lääkäreiden ja muun henkilöstön saatavuus paranisi. Kuopiosta saattaisi tulla lääkäri Savonlinnaan tekemään leikkauksia, kuten tosin tulee nykyisinkin.

Yhteinen yliopistollinen sairaala ei muuttaisi miksikään sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle, jos eduskunta sitä koskevan lain hyväksyy. Selvityksestä torstaina päättänyt työryhmä nimenomaan  valmistelee sote-lakiin sisältyvää yhteistyösopimusta. Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon  ja Keski-Suomen muodostama alue on yksi lakiesitykseen kirjatuista yhteistyöalueista.

— Selvitys koskee lähinnä erikoissairaanhoitoa ja erityispalveluita. Tarkoitus on suunnitella yhteistyötä löyhemmällä tai kiinteämmällä mallilla, Peitsaro sanoo.

Turun yliopistosairaalan yhteistyöalueella selvitetään jo mahdollisuuksia Länsirannikon yliopistosairaalan perustamiseksi.

Yhteistyöalueen selvitysryhmä on jo aiemmin kysynyt alueensa sairaanhoitopiireiltä ja maakuntaliitoilta mielipidettä selvityksestä. Kannanotot ovat olleet myönteiset. Päätös selvityksen käynnistämisestä tehdään sairaanhoitopiireissä.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Muuten hyvä, mutta että Joensuun kanssa pitäisi tehdä yhteistyötä. Minusta virheistä yhteistyössä pitäisi aina ottaa opiksi. Ei kai Savonlinnan sairaalaa ole tarkoitus siirtää myöhemmin Joensuuhun.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miten käy potilaan: saako hän valita minne menee saamaan sitä erikoissairaanhoitoaan? Tuleeko tilanne olemaan se, että tietty sairaala hoitaa tietyt leikkaukset tai hoitojaksot ja se on ota tai jätä? Vai jääkö mahdollisuus mennä vaikka merta edemmäs kalaan pääkaupunkiseudulle, jonne on sujuvat yhteydet julkisillakin ja kosolti hyviä hoitopaikkoja ilman pitkiä jonotusaikoja?

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut