Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Itä-Suomi on lähes hiilineutraali - puolet kaikesta energiasta tehdään omasta puusta

24.02.201611:47
3
  • Suur-Savon Sähkö

    Itä-Suomessa tuotetaan jo puolet kaikesta energiasta puulla. Kuva: Soila Puurtinen

Uusiutuvien energialähteiden käyttö on Itä-Suomessa lähes kaksi kertaa suurempaa kuin Suomessa keskimäärin.

Käytetystä primäärienergiasta puolet on peräisin puusta. Primäärienergialuvuissa ei ole mukana tuotannon ja siirron hävikki. Tiedot käyvät ilmi Itä-Suomen energiatilasto 2014 -raportista.

Uusiutuvan energian osuus on kasvamaan päin. Vuodesta 2008 vuoteen 2014 mennessä uusiutuvien polttoaineiden käyttö on kasvanut Itä-Suomessa 2600 gigawattituntia. Hakkeena tämä on 17 000 täysrekallista metsähaketta vuodessa ja rahana 130 miljoonaa euroa.

Lämmitysöljyn käyttö on supistunut vuodesta 2012 noin 15 % ja väheneminen jatkuu. Kivihiilen osuus primäärienergian kulutuksesta on enää puoli prosenttia.

Maakunnista Etelä-Karjala on uusiutuvan energian käytössä paras 72 prosentin osuudella. Etelä-Savon lukema on 48, Pohjois-Savon 47, Pohjois-Karjalan 67 ja Kainuun 62.

Etelä-Karjalan vahvuus selittyy metsäteollisuuden jäteliemillä. Niiden osuus koko Itä-Suomen puuenergian käytöstä oli 51 prosenttia. Loput on metsähaketta, mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteita, pellettiä ja pilkettä.

Kommentit

Käyttäjän Anssi Mikkola kuva
Lähettänyt käyttäjä Anssi Mikkola
Tässä on se toinen ehdotukseni Etelä-Savon itsehallintoalueen tulevaisuuden kärkihankkeeksi. Nyt vaan Esedu, AMK, Sami ja Savonlinnan uusi energiatalouden yliopisto kehittämään puunpolttoon parempia menetelmiä ja laitteita. Suomi elää puusta(kin koulutuksen lisäksi).

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Energiaomavaraisuuden nostaminen saattaisi olla Itä-Suomelle hyvä tavoite. Tarkoitan maalämpöä ja puuenergiaa kaikissa muodoissaan. Pääoma pyörisi enemmän omissa maakunnissa. Korjuuketjut työllistäisivät nykyistä enemmän. Metsänomistajatkin saisivat osansa. Selluteollisuuden investoinnit jo sinällänsä lisäävät jäteliemien määriä. Biohiilen valmistus ja myynti rannikon suurille kivihiilivoimaloille toisi pääomaa maakuntaan vai onko biohiili jo unohdettu mahdollisuus?

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä