Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Itä-Suomen järvet tuottavat terveysruokaa - muikkua

07.01.201622:01
10
  • muikku, kala

    Muikkua syömällä ihminen saa terveellisiä rasvahappoja. Kuva: Soila Puurtinen

Filosofian maisteri Minna Hiltusen väitöstutkimuksen mukaan itäsuomalaisten järvien kasviplankton eli mikroskooppisen pienet levät tuottavat tehokkaasti ihmisellekin hyvin terveellisiä rasvahappoja.

Erityisen terveellisesti rasvaisia ovat hankajalkaiset ja reliktiäyriäinen.

Rasvahapot siirtyvät eläinplanktonin kautta kaloihin kuten muikkuun, joka puolestaan syö planktonia koko ikänsä. Muikku taas on sisävesien tärkein saaliskala.

Kalat tai ihmiset eivät pysty tuottamaan näitä monityydyttymättömiä rasvahappoja itse. Ihmiselle kala on niiden tärkein lähde.

Muikun rasvahapoista noin 30 prosenttia koostuu DHA:sta (dokosaheksaeenihappo), joka on hyvin tärkeä ihmiselle. DHA:n osuus on muikussa yhtä korkea kuin merikaloissa.

Järven koko ja veden laatu vaikuttavat paljon planktonin rasvahappoihin ja sitä kautta kalojen kasvuun ja lisääntymiseen.

Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän sateita ja järviin valuvien ravinteiden määrää, mikä heikentänee veden laatua.

Minna Hiltusen väitöskirja tarkistetaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa 15. tammikuuta.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kommentti * Muikku on terveellistä, muikku on hyvää ja tuote, mitä pitäisi hyödyntää paljon enemmän. Oppilaitoksissa ja kotona lasten ja nuorten tulisi oppia enemmän tuntemaan kalaa ja kalaruokien valmistusta, Rasvahappojen määrä todellakin vaihtelee, mutta parempi ruuasta kuin purkista. Iso kiitos Minna Hiltuselle !

Lähettänyt käyttäjä eläkel Juva (kirjautumaton)
Niin mikähän oli väitöstutkimuksen anti ?? Nuo palstantäytejutut tiesi ja oivalsi jo isoisänikin , pyytäessään ja käyttäessään muikkua elannokseen, jopa "kolesterirasvalla " paistamalla..

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Muikun ravintoketjun parempi tuntemus saattaa tuoda selityksiä, miksi muikkukannat vaihtelevat eli muikku "häviää" useammaksi vuodeksi tai miksi muikkukanta saattaa olla neulamuikkuvaiheessa useamman vuoden ja sitten taas kasvaa normaalimittoihin eli tarttuu 15 mm:n verkkoon

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kumpi olikaan jutussa se hyvälaatuisen rasvan tuottaja, kasviplankton vai eläinplankton? Jutusta saa nyt helposti sen käsityksen, että hankajalkaiset ja reliktiäyriäinen ovat kasviplanktonia, vaikka ovat eläinkuntaa ja ruokailevat kasviplanktonilla, linkkinä ennen muikkua.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Taas on kotiinpäin vetävää puppua muikusta; sen rasvapitoisuus on erittäin huono. Vain 3.3%. Silakka 6-8%. Paras on lohi - 10-18%. Siksi lohi maistuu erittäin maukkaalta vaikka kraavina. Muikku ilman voissa ja jouhoissa pyörittelyä ei maistu millekään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Woi waude - muikkuisen lämpöiset Uuden Vuoden terveiset MuikkuTanjalle Oraviin kumppaneineen - jo ajatus vastapyydetyistä muikuista toi veden kielelle :D. Vielä 3-4 kk ja sitten jo latvavesilläkin tupaa lämmitellään :D

Lähettänyt käyttäjä Esko Kangas (kirjautumaton)
Jos muikku on näin hyvää, niin aloittakaa todellinen terveysruokakehitys siitä ja myykää. Se on hyvä UUSI TUOTE, kunhan osaatte tai opitte myymään sitä. Ostaja ei tule hakemaan lisää, ennenkuin on myyty niin paljon, että kala maistuu ostajan suussa hyvälle.

Lähettänyt käyttäjä Kalat (kirjautumaton)
Muikku on terveysruokaa, muikkukeitto maistuu hyvältä ja suolamuikut ja paistetut ovat maukkaita. Kyllä muikku päihittää silakan. Syödään lähiruokaa, jos asuu rannikolla niin silakkaa, sisämaassa muikkuja.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä