Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Itä-Suomen apulaispoliisipäällikölle tuomio Viitostien suuresta ylinopeudesta

Päivitetty: 03.03.201614:15
  • Poliisit. Virkavalta.

    Oikeus katsoi, että Nykäsen tekemää rikosta tutkittiin törkeänä, joten oli perusteltua, että poliisipartio määräsi hänet ajokieltoon. Kuva: Julia Paasonen

Itä-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jarmo Nykänen tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 
Hänelle tuli maksettavaksi 55 päiväsakkoa, joka tekee hänen tuloillaan 3 740 euroa. 
Nykästä syytettiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. 
Hän ajoi 8. joulukuuta 2015 ylinopeutta Viitostiellä Juvalla. Poliisipartio mittasi Nykäsen kuljettaman auton nopeudeksi 132 kilometriä tunnissa. Alueella oli talvirajoitus 80 kilometriä tunnissa. 
Nykänen määrättiin ajokieltoon 10.12.2015 alkaen. 

Nykänen myönsi oikeudessa ajaneensa ylinopeutta ja ohittaneensa ajoneuvoletkan. Nykäsen mukaan korkea nopeus jäi ohituksen jälkeen tarpeettomasti ”päälle”. 
Hän kertoi kuultaessa myös luulleensa, että tieosuudella on 100 kilometriä tunnissa nopeusrajoitus. 
Oikeus totesi, että koska talvirajoituksiin siirrytään jo lokakuussa, olisi Nykäsen hänelle tutulla tiellä pitänyt tiedostaa, että nopeusrajoitus on matalampi. 

Käräjäoikeus ei pitänyt Nykäsen tekoa törkeänä, koska tiellä ei ollut tapahtumahetkellä vastaantulevaa liikennettä tai kenenkään toisen tienkäyttäjän ei katsottu joutuneen vaaraan Nykäsen ylinopeuden vuoksi. Hän oli autossaan yksin. Oikeus toteaa, että ylinopeus itsessään ei riitä katsomaan tekoa törkeäksi. 
Ajorata 8. joulukuuta oli kuiva ja oikeus ei katso iltapäivän hämärän vaikuttaneen Nykäsen ajokykyyn tai lisänneen teon vaarallisuutta. 
Nykänen toivoi kohtuullistavina seikkoina otettavan huomioon, että tapauksesta aiheutui hänelle negatiivista julkisuutta ja hänet siirrettiin väliaikaisesti alempiin työtehtäviin. Lisäksi hän katsoi, että ajokieltoa ei olisi pitänyt määrätä, koska teko ei ollut törkeä. 

Oikeus katsoi, että Nykäsen tekemää rikosta tutkittiin törkeänä, joten hänet oli perusteltua määrätä ajokieltoon. Myöskään muiden esilletulleiden seikkojen takia oikeus ei katsonut, että rangaistusta olisi perusteltua kohtuullistaa. 
Nykäsen ajo-oikeus palautetaan nyt. 

Lue myös: 

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä