Keskiviikko, 26. lokakuu 2016
Niina Amanda, Ninni

Influenssaan on kuollut yksi ihminen Etelä-Savossa

16.02.201621:44
16
  • influenssapiikki . terveydenhoitaja . terveyskeskus . työterveys . rokote . rokotus . lääkäri . terveydenhuolto .

    Infektioylilääkäri Sakari Vuorinen toivoo, että meneillään oleva, vakavia sairastumisia aiheuttava influenssakausi herättäisi ihmiset rokotetietoisuuteen. Kuva: Vesa Vuorela

Talven influenssaepidemia on aiheuttanut vakavia sairastumisia enemmän kuin vuosikausiin. Ilta-Sanomien mukaan ainakin 19 suomalaista on jo kuollut tautiin. Etelä-Savossakin on yksi potilas menehtynyt influenssaan.

—Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa on todettu influenssa A kuudella tehohoitoon joutuneella potilaalla, joista yksi on menehtynyt, kertoo Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden infektioylilääkäri Sakari Vuorinen

 

Vakavia komplikaatioita aiheuttavaa tautia levittää H1N1-virus, jota myös sikainfluenssaksi kutsutaan. Kuolinsyy on yleensä viruksen aiheuttama keuhkokuume. Kuolleiden joukossa on myös pikkulapsia.

—Tärkeintä asiassa on, että väestölle tiedotetaan vuosittain rokottamisen tarpeesta ja ylikuolleisuudesta. Ilmiö on tunnettu lähes sata vuotta, mutta nyt kuolemien estämiseksi on tehtävissä jotain. Meillä on tarve kasvattaa rokotuskattavuutta.

—Toivoisin, että kouluissa rokotettaisiin kaikki kuten varuskunnissa. Toivon valmisteilla olevaan tartuntatautilakiin terveydenhuollon henkilöstölle velvoitetta huolehtia rokotussuojastaan.

Vuorisen mukaan ylivoimainen enemmistö influenssaan vakavasti sairastuneista on rokottamattomia.

 

Rokotus voi yhä antaa suojan. Kausirokotteen suoja muodostuu muutamassa viikossa, ja vallitseva A-tyypin virus pyörii Suomessa vielä keväällä. Rokote suojannee myös loppukeväällä yleistyvältä B-influenssalta. THL:n mukaan influenssarokotteiden teho on ollut tällä kertaa hyvä.

—Varmistetuista A-influenssoista rokote torjui 6–35 kuukauden ikäisillä 55 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä 57 prosenttia, THL:stä kerrotaan.

Rokote ehkäisee keskimäärin 70–90 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista, jos rokotteeseen valitut viruskannat vastaavat liikkeelle olevia. A-virus vastaa nyt hyvin rokotteen viruskantoja.

Länsi-Savon Facebookissa oli linkitetty Iltalehden juttu tämän jutun alle. Iltalehti kertoi, että Itä-Savon sairaanhoitopiirissä olisi kaksi kuollut influenssaan. Toimitus sai tiedon yhdestä menehtyneestä iltakuuden jälkeen sairaaloiden yhteiseltä infektioylilääkäriltä, joten tähän tietoon luotamme.

Juttua päivitetty kello 21.46.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Doktor-X (kirjautumaton)
Miten tuohon jutussa mainittuun sopii se, että kun tuo sikarokote ensimmäisen kerran tuli ajankohtaiseksi ja sitä suositeltiin kaikille, niitä annettiin yli miljoonalle suomalaiselle. Samana vuonna Puolassa ei ostettu koko rokotetta ja silti kuolleiden määrä jäi suomalaisia alhaisemmaksi. meillä se aiheutti myös monille nukahtamistautia joka ensin todettiin lapsilla ja myöhemmin myös monella aikuisella. Näistä maksetaan sairastuneille suuria korvauksia loppuikänsä. Samana vuonna lääkettä ostettiin meille satojatuhansia liikaa eli jäivät käyttämättä. Tuntui silloin jotenkin lääkebisnes ottaneen voiton todellisesta tarpeesta. Jatkossahan suuri osa hoitohenkilökunnastakin kieltäytyi rokotteesta, Minä otin kolme vuotta sitten ja nyt nukahtelen päivittäin, mutta eipä ole enää töitäkään sen vuoksi, enkä valita. Kunhan totean asioita.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Eipä ainakaan Mikkelissä ole saanut rokotetta enää aikoihin. Jo viime vuoden puolella, joulun jälkeen, sanottiin riskiryhmään kuuluvalle, että rokotetta ei ole. Tämänkin jälkeen on kysytty, mutta vastaus on ollut sama: ei ole saatavissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Otin peumekkiorokotteen ,toivottavasti siitä on myös apua ,niin on ainakin kerrottu,infulensarokote ei allergian vuoksi sovi,toivoen parasta ja peläten pahinta ,on mennyt jonkin aikaa,mutta nyt huolettaa kun on niin erilailla tietoa lehdet tulvilaan erilaisista tapauksista,suodatin olisi hyvä näissä jutuissa välillä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Suomessa kuolee joka vuosi ”normaaliin” flunssaan noin tuhat ihmistä. Sen rinnalla näiden sikainfluenssien kuolintapausten lukumäärät ovat pieniä. Ja pieniä ovat luvut verrattuna esimerkiksi tapaturmaisesti kuolleiden lukumäärään, joita on vuosittain noin 2500. Tosin, omaisille se on ihan sama, mihin kuolee, samalta se tuntuu, mutta kun syy on joko rokottamattomuudessa tai rokottamisessa, niin silloinhan syyllinen on helppo löytää ja alkaa tätä haukkumaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tällaisten epidemioiden aikaan olisi erityisen tärkeää, että sairastuneet tajuaisivat ajoissa jäädä sairaslomalle (ja ettei sairaita lapsia koitettaisi viedä päivähoitoon tai kouluun). Tällä voitaisiin rajoittaa leviämistä edes jonkun verran. Se oma tauti kun voi olla sille ei-perusterveelle työ- tai koulukaverille kohtalokas, vaikka itselle ei olisikaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
”Tällaisten epidemioiden aikaan olisi erityisen tärkeää, että sairastuneet tajuaisivat ajoissa jäädä sairaslomalle (ja ettei sairaita lapsia koitettaisi viedä päivähoitoon tai kouluun).” - Totta puhut, ja erittäin kaunis ajatus. Mutta, eikös sitä nyt ole tulossa sellaiset työehtosopimukset, että ensimmäinen sairauspäivä on palkaton. Se se lisää ihmisten tajuamista jäädä ajoissa sairauslomalle, vai mitä? Lasten sairausten osalta, ja siitä, miten vanhemmat niihin suhtautuvat, kannattaa käydä tutustumassa päiväkodissa. Päiväkotiin tuodaan joka päivä todella sairaita lapsia. Miksi? No siksi, kun esimerkiksi toinen vanhemmista käy töissä ja toinen on kotona pienen lapsen kanssa, ja jos kotona on sitten vielä sairas lapsi, niin kotona oleva äiti tai isä ei enää selviä siitä kamalasta arjesta, missä hän joutuu elämään kahden lapsensa kanssa. Sairaita lapsia pidetään päiväkodissa jopa kymmenen tuntia. Ja sitten on nämä vanhemmat, jotka ovat niin tärkeitä ihmisiä siellä työpaikoillaan, etteivät missään tapauksessa voi jäädä töistä pois.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Missä ja mitä syödään tänään? Tarkista lounaspaikat ja päivän tarjonta kätevästi ja nopeasti lounaspaikka.ita-savo.fi