Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Influenssaan on kuollut yksi ihminen Etelä-Savossa

16.02.201621:44
6
  • influenssapiikki . terveydenhoitaja . terveyskeskus . työterveys . rokote . rokotus . lääkäri . terveydenhuolto .

    Infektioylilääkäri Sakari Vuorinen toivoo, että meneillään oleva, vakavia sairastumisia aiheuttava influenssakausi herättäisi ihmiset rokotetietoisuuteen. Kuva: Vesa Vuorela

Talven influenssaepidemia on aiheuttanut vakavia sairastumisia enemmän kuin vuosikausiin. Ilta-Sanomien mukaan ainakin 19 suomalaista on jo kuollut tautiin. Etelä-Savossakin on yksi potilas menehtynyt influenssaan.

—Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloissa on todettu influenssa A kuudella tehohoitoon joutuneella potilaalla, joista yksi on menehtynyt, kertoo Mikkelin ja Savonlinnan sairaaloiden infektioylilääkäri Sakari Vuorinen

 

Vakavia komplikaatioita aiheuttavaa tautia levittää H1N1-virus, jota myös sikainfluenssaksi kutsutaan. Kuolinsyy on yleensä viruksen aiheuttama keuhkokuume. Kuolleiden joukossa on myös pikkulapsia.

—Tärkeintä asiassa on, että väestölle tiedotetaan vuosittain rokottamisen tarpeesta ja ylikuolleisuudesta. Ilmiö on tunnettu lähes sata vuotta, mutta nyt kuolemien estämiseksi on tehtävissä jotain. Meillä on tarve kasvattaa rokotuskattavuutta.

—Toivoisin, että kouluissa rokotettaisiin kaikki kuten varuskunnissa. Toivon valmisteilla olevaan tartuntatautilakiin terveydenhuollon henkilöstölle velvoitetta huolehtia rokotussuojastaan.

Vuorisen mukaan ylivoimainen enemmistö influenssaan vakavasti sairastuneista on rokottamattomia.

 

Rokotus voi yhä antaa suojan. Kausirokotteen suoja muodostuu muutamassa viikossa, ja vallitseva A-tyypin virus pyörii Suomessa vielä keväällä. Rokote suojannee myös loppukeväällä yleistyvältä B-influenssalta. THL:n mukaan influenssarokotteiden teho on ollut tällä kertaa hyvä.

—Varmistetuista A-influenssoista rokote torjui 6–35 kuukauden ikäisillä 55 prosenttia ja 65 vuotta täyttäneillä 57 prosenttia, THL:stä kerrotaan.

Rokote ehkäisee keskimäärin 70–90 prosenttia työikäisten ja perusterveiden influenssoista, jos rokotteeseen valitut viruskannat vastaavat liikkeelle olevia. A-virus vastaa nyt hyvin rokotteen viruskantoja.

Länsi-Savon Facebookissa oli linkitetty Iltalehden juttu tämän jutun alle. Iltalehti kertoi, että Itä-Savon sairaanhoitopiirissä olisi kaksi kuollut influenssaan. Toimitus sai tiedon yhdestä menehtyneestä iltakuuden jälkeen sairaaloiden yhteiseltä infektioylilääkäriltä, joten tähän tietoon luotamme.

Juttua päivitetty kello 21.46.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tällaisten epidemioiden aikaan olisi erityisen tärkeää, että sairastuneet tajuaisivat ajoissa jäädä sairaslomalle (ja ettei sairaita lapsia koitettaisi viedä päivähoitoon tai kouluun). Tällä voitaisiin rajoittaa leviämistä edes jonkun verran. Se oma tauti kun voi olla sille ei-perusterveelle työ- tai koulukaverille kohtalokas, vaikka itselle ei olisikaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
”Tällaisten epidemioiden aikaan olisi erityisen tärkeää, että sairastuneet tajuaisivat ajoissa jäädä sairaslomalle (ja ettei sairaita lapsia koitettaisi viedä päivähoitoon tai kouluun).” - Totta puhut, ja erittäin kaunis ajatus. Mutta, eikös sitä nyt ole tulossa sellaiset työehtosopimukset, että ensimmäinen sairauspäivä on palkaton. Se se lisää ihmisten tajuamista jäädä ajoissa sairauslomalle, vai mitä? Lasten sairausten osalta, ja siitä, miten vanhemmat niihin suhtautuvat, kannattaa käydä tutustumassa päiväkodissa. Päiväkotiin tuodaan joka päivä todella sairaita lapsia. Miksi? No siksi, kun esimerkiksi toinen vanhemmista käy töissä ja toinen on kotona pienen lapsen kanssa, ja jos kotona on sitten vielä sairas lapsi, niin kotona oleva äiti tai isä ei enää selviä siitä kamalasta arjesta, missä hän joutuu elämään kahden lapsensa kanssa. Sairaita lapsia pidetään päiväkodissa jopa kymmenen tuntia. Ja sitten on nämä vanhemmat, jotka ovat niin tärkeitä ihmisiä siellä työpaikoillaan, etteivät missään tapauksessa voi jäädä töistä pois.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Onko päiväkodin pakko ottaa vastaan sairas lapsi? Lasten vanhempana ärsyttää tämä hyssyttely näiden asioiden ympärillä. Miksei päiväkodissa sanota suoraan vanhemmille että lapsi on sairas eikä pääse hoitoon sairastuttamaan muita? Mitä taas tulee palkattomaan sairauspäivään niin suunta on oikea, ei kuulu työnantajan maksettavaksi eikä myöskään työkavereiden vaan sairaan itse kuuluu vastata töiden tekemättömyydestä. Varsinkin maanantai ja perjantai saikut kun tuppaa kasautumaan aina samoille henkilöille.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
17. helmikuu 2016 - 15:29 kommentoineelle: No ei muuta kuin justiinsa juu. Jos kerran on oikein, että työntekijän ensimmäinen sairauspoissaolopäivä on palkatonta, niin silloinhan lapsen sairaudestakin johtuva ensimmäinen poissaolopäivä on oltava palkaton. Ja tällaisesta palkattomasta päivästähän vanhempi pääsee kätevästi eroon viemällä sairaan lapsen päiväkotiin hoitoon ja jatkaa siitä sitten töihin. Kätevää, eikö olekin? Nyt sitten älähdät, että eihän sitä noin saa tehdä. Miksei saa? Sairaana vaan päiväkotiin. Niin nimittäin tulee käymään aikuistenkin sairastuessa. Sairaana vaan töihin ja tartuttamaan muut työntekijät. Ja muuten, mitäs sanot siihen, että se päiväkodissa töissä oleva lastentarhanopettaja, lastenhoitaja tai joku muu päiväkodin aikuisista menee influenssoineen töihin tartuttamaan muut aikuiset ja päiväkodin lapset, ja hyvässä lykyssä vielä lapsiaan tuovat tai hakevat vanhemmat? No joo, tämä oli turha kysymys. Sinä olet, ainakin kommentistasi päätellen, sitä mieltä, että Suomi tekee oikein aimo talousloikan tuolla ensimmäisen päivän palkattomuudella.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Päiväkodin työntekijänä joudun lähes viikottain soittamaan perään pian vanhempien lähdön jälkeen, että lapsi on sairas. Kyllä olemme ihmetelleet eivätkö nykyajan vanhemmat oikeasti älyä, milloin lapsi on sairas vai onko vaan kyse täydellisestä piittaamattomuudesta tartuttamisesta muita lapsia ja päiväkodin työntekijöitä kohtaan. Näitä vanhempia on todella paljon. Toinen puoli vanhemmista on niitä, jotka pitävät pienestäkin aivastuksesta lapsen kotona

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut