Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Idealisti toivoi, että Suomessa olisi ollut tilaa monenlaisille, persoonallisille opettajien koulutusyksiköille

16.07.201717:00
3
  • Timo Tossavainen

    FT Timo Tossavainen jättää Savonlinnan haikein mielin.Takana on 17 työvuotta Savonlinnan kampuksella. Kuva: Tuija Pauhu

 Itä-Suomen yliopiston soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutusosaston varajohtaja, FT  Timo Tossavainen tyhjentää työhuonettaan Savonlinnan kampuksen hallintorakennuksessa. Vaikka OKL on vielä vuoden olemassa, lähtee Tossavainen jo ensi kuussa töihin Ruotsiin Luulajan teknillisen yliopiston opettajankoulutuksen vastuuprofessoriksi.

Tossavaisella oli mahdollisuus siirtyä vastuuprofessoriksi Luulajaan jo kolme vuotta sitten.
— Olin viikon päivät kärkihakija, kunnes vedin paperit pois. Uskoin vielä silloin Savonlinnan OKL:n tulevaisuuteen. Idealistina toivoin, että Suomessa olisi ollut tilaa monenlaisille, persoonallisille opettajien koulutusyksiköille. Nyt näyttää siltä, että ainoastaan isot yksiköt jätetään eloon.
Tämä ajatus ei koske vain yliopistoja, vaan kaikkia julkisen sektorin organisaatioita. Miten Suomi halutaan laittaa kuntoon? Jos valtio velkaantuu kuusi miljardia lisää joka vuosi, valtion on toki leikattava jostain. Mutta on väärä ajatus, että ainoastaan isot yksiköt ovat laadukkaita ja tehokkaita. Pieniin yksiköihin liittyy usein ketteryyttä reagoida nopeasti muutoksiin sekä sellaisia inhimillisiä arvoja, jotka hukkuvat isoissa yksiköissä.
 — Savonlinnan OKL on ainutlaatuinen taito- ja taideaineisiin profiloitunut yksikkö. Kampuksen siirtoon johtaneessa prosessissa vahvemmiksi nousivat muut näkökulmat.     

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä POMO (kirjautumaton)
Minä ajattein lähteä siikaverkoilla käymään ja sitten pelaan yhden matsin tennistä alkuillasta, kun sää vähän viilenee. Tennismatsista savusaunaan. Savusaunasta hierojan penkkiin.

Lähettänyt käyttäjä G.Kurdin (kirjautumaton)
Piti siirtää osaaminen Joensuuhun. Säästettiin se Luulajaan. Taas yksi maailman huippuosaaja lisää rakentamassa osaamista, kansantuotetta ja hyvinvointia Suomen ulkopuolella. Onnea Tossavaiselle uusista haasteista. Onnea Sipilän hallitukselle - sitä tarvitsette rutkasti, kun taitoa ja tietoa ei ole.

Lähettänyt käyttäjä sokl-opiskelija (kirjautumaton)
Niin, miten halutaan laittaa Suomi kuntoon? Ei ainakaan tällä tavalla. Tulee väkisinkin vaikutelma, että osa porukasta on jättämässä uppoavan laivan. Enkä tarkoita sillä vain Suomen valtiota ja hallitusta joka sahaa omaa oksaansa sulkemalla korvansa asiantuntijoilta, vaan myös ylipäätään koulutuksen tulevaisuuden tilaa ja eritoten Savonlinnan kampuksen kohtaloa. Jo monta monituista vuotta kampuksen on annettu kitua, rakennukset vailla remonttia - mm. osassa vessoista edelleen kylmä-kuumavesihanat ja vuotavat pöntöt, pitkän tähtäimen rahoituspäätöksiä kartettu, suoranaista ylenkatsomista yliopiston johdon suunnalta jne. Enkä voi valitettavasti kovin korkealle arvostaa ihmistä, joka luovutti taistelun ja jättää porukan selviämään viimeisestä vuodesta keskenänsä. Toivottavasti saamme tukevamman selkärangan viemään ikävä ja kohtuuttomalta tuntuva homma kunnialla loppuun. Näin ei haavoja paranneta. Niitä haavoja, jotka kampuksen riisto, korjaan siirto, aikaansaa. Ikävä on palata kesälomalta opintojen pariin, kun surutyö on vielä kesken. Vielä olisi ainakin tässä likassa rahkeita taisteluun kampuksen puolesta, yhä toivon muutosta kampuksen kohtalolle vääryyttä tehneisiin päätöksiin.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut