Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Heli Järvinen ja Lauri Kosonen: Viikonlopun puheenjohtajavaali ei muuta vihreitten linjaa — Kansanedustaja Järvinen äänesti puheenjohtajaksi Touko Aaltoa ja kokousedustaja Kosonen Maria Ohisaloa

16.06.201719:40
10
  • Heli Järvinen äänesti Touko Aaltoa vihreiden puheenjohtajaksi. Lauri Kososen ykkössuosikki on Maria Ohisalo, mutta jos kakkosäänet lasketaan, hänenkin äänensä menee Touko Aallolle. (Kuva on vihreiden vaalivalvojaisista.) Kuva: Tuija Pauhu

Vihreiden puheenjohtajavaali ei horjuta puolueen linjaa. Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen  ja puoluekokousedustaja Lauri Kosonen Savonlinnasta arvioivat, että kuuden puheenjohtajaehdokkaan politiikan sisällössä ei ole eroja.

— Kyse on esiintymistavasta. Kaikki ovat hyviä ehdokkaita., Kosonen sanoo.

— Yhtenä puolueena tullaan kokouksesta ulos riippumatta siitä, kuka valitaan, Järvinen sanoo.

Vihreiden puoluekokous on viikonvaihteessa Tampereella. Ville Niinistön seuraajaksi on kuusi puheenjohtajaehdokasta: Kansanedustajat Touko Aalto, Emma Kari, Krista Mikkonen ja Olli-Poika Parviainen sekä tutkijat Maria Ohisalo ja Mika Flöjt.

 Puheenjohtajavaalissa äänioikeus on kaikilla puolueen jäsenillä. Äänestys on puoluekokouksen alkaessa jo tapahtunut postitse, ja kirjeet avataan puoluekokouksessa lauantaina. Jokainen äänestäjä on merkannut lippuunsa ykkösvaihtoehdon ja kakkosvaihtoehdon.

Helsinkiläinen kansanedustaja Emma Kari ja jyväskyläläinen kansanedustaja Touko Aalto ovat gallupkyselyjen kärjessä. Jos kumpikaan ei saa ensimmäisellä kierroksella yli 50:tä prosenttia annetuista äänistä, aletaan laskea kakkosääniä niistä lipuista, joissa ykkösäänet ovat menneet vähiten ääniä saaneille ehdokkaille.

Järvinen uskoo, että vaalia eivät ratkaise jäsenistön ykkösvaihtoehdot.

— Uskon, että  vaali menee toiselle kierrokselle ja että Aalto on toisella kierroksella vahvemmilla, Järvinen sanoo.

Järviselle itselleen Aalto on ykkösvaihtoehto.

— Toukolla on parhaiten kokonaisuus hallussa. Hänellä on paljon annettavaa esimerkiksi verotus- ja talouskysymyksissä. Hänen tapansa tehdä politiikkaa on rakentava.

— Sama tosin pätee myös Krista Mikkoseen. Krista ja Touko ovat joukkuepelaajia, ja heillä on hyvin kannatusta muiden puolueiden edustajien joukossa. Sekin on tärkeää, Järvinen sanoo.

Kososen puheenjohtajasuosikki on yhteiskuntatieteiden tohtori Maria Ohisalo.

— Ohisalon puolesta puhuu se, että hän on keskittynyt köyhyyden tutkimiseen. Minäkin olen tullut yhä vakuuttuneemmaksi siitä, että köyhyys on ongelma, johon pitäisi tarttua, Kosonen sanoo.

Kososen mielestä olisi myös hyvä, että puheenjohtaja ei olisi kansanedustaja, jotta hänen olisi helpompi ottaa kenttä huomioon.

"Touko Aalto puhuttelee pohjoiskarjalaista sahuria  ja helsinkiläistä hipsteriä"

Mahdollisella toisella kierroksella Kososen ääni menee Touko Aallolle.

— Touko Aalto on yleispuolueen johtaja. Hän puhuttelee pohjoiskarjalaista sahuria  ja helsinkiläistä hipsteriä. Helsinkiläiset tykkäävät kyllä Emma Karista, mutta en tiedä pystyykö hän puhuttelemaan maaseudun asukkaita, Kosonen miettii.

Järvisen mielestä olisi parempi, että puheenjohtaja olisi kansanedustaja.

— Useimpien kansanedustajien mielestä on etua siitä, että puheenjohtaja on mukana eduskunnan työssä. Kentällä ajatellaan mieluummin, että puheenjohtajalla on enemmän aikaa kentälle, kun hän ei ole kansanedustaja. Molemmat näkemykset ovat oikeita, Järvinen sanoo.


— Ohisalo on hyvä ehdokas, ja olen varma, että hänestä joskus vielä tulee puolueen puheenjohtaja, Järvinen sanoo.


”Postiäänestys on hyvä tapa hajauttaa valtaa”

Yli 61 prosenttia vihreistä on jo käyttänyt äänioikeuttaan puheenjohtajavaalissa. Savonlinnalaisen puoluekokousedustaja Lauri Kososen mielestä postiäänestys on hyvä tapa järjestää äänioikeus kaikille puolueen jäsenille.

— Vallan hajauttamisen kannalta tämä on ehdottomasti parempi tapa kuin olisi se, että äänioikeus olisi vain kokoukseen tulevilla. Silloin syrjässä asuvien ihmisten ääni jäisi käyttämättä. Silloin olisi myös mahdollisuus puolueen sisäiseen suhmurointiin, Kosonen sanoo.

Kansanedustaja Heli Järvinen huomauttaa, että siirtoäänimenettely tekee järjestelmästä vieläkin paremman. Siirtoäänimenettely tarkoittaa, että jos kukaan ei tule valituksi ensimmäisellä kierroksella, aletaan äänestäjien kakkosvaihtoehtoja laskea vähiten ääniä saaneesta alkaen.

— Äänestäjä voi äänestää ehdokasta, joka hänen mielestään on oikeasti paras. Silti hänen äänensä vaikuttaa toisellakin kierroksella, Järvinen sanoo.

Puoluekokousedustajat päättävät varapuheenjohtajista

Puheenjohtajavaalia lukuun ottamatta päätöksiä Tampereella tekevät virallisesti valitut puoluekokousedustajat. Muun muassa varapuheenjohtajien valinta on uskottu puoluekokousedustajien tehtäväksi.
Varapuheenjohtajavaalissa Kososen suosikkeihin kuuluu mikkeliläinen nuorisotutkija Veli Liikanen.
— Hänellä on näkemystä siihen, mitä nuorille kuuluu ja miten asiat voisivat olla paremmin.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mika Flöjtillä on valtava tieto ja kokemus ympäristöpuolelta pohjoisemmasta Suomesta esimerkiksi kaivosasioitten tiimoilta. Tehnyt paljon ihmisten tietoisuuden lisäämiseksi ympäristöasioissa. Tutkijan hommansa ohella.

Lähettänyt käyttäjä Ei hyvältä näytä! (kirjautumaton)
Jos ihmiset on niin sekaisin että äänestäävät viherpiiperöt suurimmaksi puolueeksi on se kuolin isku suomelle. Teollisuus loppuu, raskasliikenne kielletään, maahanmuutto karkaa jo nykyistäkin hallitsemattomammaksi yms...

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hesalaisille sähkölämmittetyjä pyöräteitä kullatuilla kaiteilla ja "maalaistollikat" ajelemaan potkurilla kesät talvet ettei tule hiilijalanjälkiä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ehtaa olkiukkoilua uhkakuvineen kaksi viimeistä kommenttia. Onneksi tuo älytään jo äänestäjien parissa, että älyttömyyksien laukominen kertoo enemmän sanojastaan.

Lähettänyt käyttäjä Olli Bander (kirjautumaton)
on jo mennyt syvälle "metsään". Kaupunkilaisten harhakuvitelmat luonnonläheisestä elämästä vie yhteiskunnan takaisin kivikaudelle.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut