Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Hautausmaan koirakiellon rikkojaa on mahdoton rangaista

02.02.201618:00
37
  • Hautakynttilä , kierrätys ,ongelmajäte ,

    Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvoston koirakielto haustausmailla jää käytännössä suositukseksi. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvosto on laatinut ja julkistanut uuden ohjesäännön, jonka mukaan lemmikkieläimiä ei saa tuoda hautausmaalle. Sääntö on kuitenkin yleisen järjestyslain vastainen.

Talousjohtaja Kari Virtasen mukaan ohjesäännön muotoilu on kirkkoneuvoston kannanotto keskustelua herättäneeseen asiaan. Virtasen mukaan ketään ei ole tarkoituskaan ryhtyä lemmikin kanssa kulkemisen vuoksi hautuumaan portilta käännyttämään.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin lakimiesasessori Jyri Klemola ymmärtää tätä pääasiassa koiriin liittyvää problematiikkaa.
– Järjestyslakia säädettäessä hautausmaat on sijoitettu yleisten alueiden kategoriaan, mutta kirkon kanssa ei ole keskusteltu seurauksista.

Kirkkohallituksen mukaan seurakunta voi hautausmaan omistajana ja ylläpitäjänä antaa käyttäytymisohjeita ja menettelysääntöjä esimerkiksi juuri lemmikkien suhteen.
– Järjestyslain kannalta asiassa ei kuitenkaan ole sanktiomahdollisuuksia eli tämä jää ohjeen ja menettelysuosituksen luonteiseksi.

Kirkkohallitus on ottanut asiasta yhteyttä ministeriöön. Asia on kuitenkin niin pieni, ettei sen takia ryhdytä lakia muuttamaan ennenkuin on muutakin aihetta.

Kirkkoneuvoston päätöksen pitäisi tulla kirkkovaltuuston kautta tuomiokapitulin vahvistettavaksi. Klemola ei ota kantaa siihen, kuinka tuossa vaiheessa käy.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sanoohan sen nyt järkikin, ettei kansalaista voi rangaista sellaisesta, mikä ei ole rangaistavaksi säädetty. Tosin koirienvihaajat jo pääsivät hekumoimaan ajatuksella, että nytpäs saavat, kun minä soitan poliisin paikalle. Ei, ei pelkästä hautausmaalla kävelemisestä voi soittaa poliisille, mutta silloin voi, ja täytyykin soittaa, jos koiranomistaja ei kerää koiransa jätöksiä pois.

Lähettänyt käyttäjä vielä samasta a... (kirjautumaton)
A) koira ei halua hautausmaalle, koiralle hautausmaa ei merkitse muuta kuin paikkaa jossa ulkoilla, merkkailla, en ymmärrä miksi veisin koirani hautausmaalle kun muuallakin voi ulkoilla B) koira ei kyllä ymmärrä surra hautausmaalla, aistii toki taluttajan tunteet C) se etten vie koiraani hautausmaalle ei tarkoita että vihaan koiria D) minua ei tuhkattuna tai mätänevänä ruumiina hetkauta kuka päällys multaani merkkailee, mutta surevia läheisiäni saattaa häiritä D) miksi koiran ulkoiluttaja ei voisi huomioida muita ja kunnioittaa hautausmaarauhaa ja ulkoiluttaa koiraa muualla

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä