Torstai, 24. elokuu 2017
Perttu

Haulikkoammunnasta Savonlinnan Luhtislammen suurin kiista

Päivitetty: 11.01.201721:45
27
  • Riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Ari Vehviläinen (oik.) sanoo, että seura ei voi noudattaa Kari Terhon toivomusta ja lopettaa haulikkoammuntoja. Harjoitteluun tarvitaan turvallinen ja valvottu paikka. Kuva: Jaana Hänninen

Siluettirata ja haulikkoradat ovat suurin kiistakysymys Savonlinnan Luhtislammen ampumaradan uudessa ympäristöluvassa. Tämä kävi ilmi, kun luvanhakijat ja lupahakemuksesta muistutuksen jättäneet asukkaat keskustelivat kaupungin ympäristövirkamiesten järjestämässä tilaisuudessa Kellarpellon koululla keskiviikkoiltana.

Rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee tammikuun lopulla, parin viikon kuluttua ympäristölupahakemusta, jonka ovat jättäneet Savonlinnan metsästys- ja ampumaseura ry, Savonlinnan riistanhoitoyhdistys ja Riista-Enso ry.

Lautakunta on saanut lupahakemuksesta 18 ihmisen allekirjoittaman muistutuksen, jossa vaaditaan melusuojausta lisättäväksi ja tarvittaessa ratoja poistettavaksi. He vaativat myös ampuma-aikoja rajoitettavaksi sekä ainoastaan äänenvaimentimella varustettuja aseita käytettäväksi.

Ympäristöpäällikkö Matti Rautiainen kertoo, että tilaisuuden tarkoitus oli löytää kompromissiratkaisu, johon kaikki voisivat olla tyytyväisiä.

— Valitukset eivät ole kenenkään etu, Rautiainen sanoo.

Muistutuksen ensimmäinen allekirjoittaja Kari Terho sanoi tilaisuuden jälkeen, että asian eteneminen riippuu siitä, millaisena ympäristölupa hyväksytään.

— Jos kaikki menee kovasti entiseen malliin, myös valitukset jatkuvat, Terho sanoi.

— Haulikkorata on väärässä paikassa, korkealla mäellä, josta  melu kuuluu. Myös siluettirata on väärässä paikassa. Jos nämä kaksi rataa olisivat muualla, ei olisi mitään ongelmaa, Terho sanoi.

Ari Vehviläinen ja Esa Hinkkanen riistanhoitoyhdistyksestä arvelivat, että haulikkoratoja ei voi melusuojata, koska meluvalleista olisi tehtävä mahdottoman korkeita. Siluettiammunnassa taas ei voi käyttää äänenvaimentimella varustettua asetta. Siluettiammuntakopin seiniä ja kattoa voi kyllä pidentää äänen kulkeutumisen estämiseksi.

Muutoinkin luvanhakijat olivat valmiita hakemaan kompromissiratkaisua asioihin.

Ampumaharrastusfoorumin rata-asiantuntija Lotta Jaakkola suhtautui ratkaisun löytymisen mahdollisuuksiin positiivisemmin kuin Luhtislammen ampumaradan isäntäväki.

— En sulje pois edes haulikkoammunnan melusuojauksen mahdollisuutta. Siitä on kokemuksia muualta, Jaakkola sanoi.

Kaupungin virkamiehet ovat valmistelleet lupaehtoihin erilaisia meluun, pohjavesiin, pintavesiin ja kalastoon liittyviä selvityksiä, jotka luvanhakijoitten on tehtävä. Lautakunta linjasi marraskuussa, että lupa voidaan myöntää tammikuussa ja antaa selvitysten tekemiseen aikaa koko tämä vuosi.
Hinkkasen mukaan luvanhakijat haluaisivat nykyiseltä lautakunnalta luvan ja lupaehdot, jotta lupaprosessia ei tarvitsisi aloittaa alusta uuden lautakunnan kanssa. Uusi lautakunta valitaan kuntavaalien jälkeen keväällä.

Lotta Jaakkola sanoo, että parasta olisi, jos vähintään ampumaradan riskianalyysi tehtäisiin ennen luvan myöntämistä. Riskikartoitus on Jaakkolan mukaan muutaman päivän urakka, johon käytetään sitä tarkoitusta varten olevaa parhaiden teknologioiden käsikirjaa. Riskikartoitus auttaisi lupaehtojen määrittelyssä niin, että esimerkiksi seurantatiheys ja muut ehdot vastaisivat riskitasoa. Jaakkola tekee riskikartoituksia työkseen. Ampumaharrastusfoorumi on valtakunnallisten ammunta- ja metsästysjärjestöjen yhteenliittymä.

Riskikartoitus ei korvaisi lupaehtoihin suunniteltuja vaatimuksia tarkemmista selvityksistä.

Kaupunki on tehnyt ampumaradalla tasokartoituksia pintavesien raskasmetallipitoisuuksista. Kartoituksia on tarkoitus selventää yksityiskohtaisissa selvityksissä.

Esimerkisi lyijypitoisuudet alueelta lähtevässä ojassa ylittivät sallitut arvot 20-kertaisesti. Lyijy on peräisin 48 vuoden aikana ammutuista luodeista ja hauleista. Jaakkola totesi, että vesien käsittelyyn on olemassa keinoja, samoin on keinoja estää lyijyn liukeneminen vesistöön.

Luhtislammen ampumarata on sijainnut nykyisellä paikallaan vuodesta 1968. Ampumaradan ympäristölupa on peräisin vuodelta 1998. Vuonna 2013 lähiasujaimisto valitti melun lisääntyneen metsänhakkuiden jälkeen. Lautakunta täsmensi vuonna 2014 vanhaa ympäristölupaa ja lyhensi sallittuja ampuma-aikoja.
Kari Terho valitti vuoden 2014 luvasta. Hallinto-oikeus kumosi vuoden 2014 luvan ja määräsi asian käsiteltäväksi uutena lupana. Vuoden 1998 lupa on voimassa, kunnes uusi lupa on saanut lainvoiman. Kuitenkin voimaan jäivät myös vuoden 2014 tiukennetut ampuma-ajat.
Lautakunta sai uuden ympäristölupahakemuksen käsittelyynsä viime vuonna.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Jaaha (kirjautumaton)
Edelleen ihmetyttää tuo meluväite. Valtatie 14 antaa paljon enemmän melua kuin satunnainen ampuminen radalla. Kyselin lähinaapureilta haittaako melu ja en löytänyt yhtään tuon paperin allekirjoittajaa. Voivat tietty olla kesämökkiläisiä kun vakituiset asukkaat eivät tunnu asiasta tietävän. Vähän näyttää siltä että kyseessä on yhden miehen masinoima valitusralli joka on kestänyt jo vuosikausia.

Lähettänyt käyttäjä eräs vaan (kirjautumaton)
No huh vali vali en vaan ymmärrä kun on olemassa turvallinen paikka harrastaa ammuta urheilua. Niin yksi vali vali aina yrittää kaiken keinon estää harrastamasta. Nyt jos ymäristö lautakunta ymmärtää niin tekee hyvän päätöksen asian suhteen.

Lähettänyt käyttäjä eräs vaan (kirjautumaton)
Jaaha olen todella samaan mieltä kanssasi kyllä se varmaan yhden mies mielipide asiasta. Kyllä todella se ampuminen on satunnaista siellä. Mutta kun pitää valittaa niin se pakko mielle aika monelle

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Hallinto-oikeus kumosi vuoden 2014 luvan ja määräsi asian käsiteltäväksi uutena lupana." Eli kaikki asiat prosessissa eivät ole menneet oikein, kuten hallinto-oikeus on todennut. Tässä kohtaa valituksen tehnyt henkilö on ollut täysin oikeassa. Lupaehdot ovat muuttuneet radikaalisti viime vuosina, joten vaatimukset harrastajille tulevat kasvamaan. Tämä on vain hyväksyttävä ja tehtävä kaikki uuteen lupaan liittyvät muutokset vaikka ne lompakkoa kirpaisisivatkin. Siitä tässä on viime kädessä kyse harrastajien näkökulmasta. Toiminta ampumaradalla on aiheuttanut ympäristöongelmia ja niiden korjaaminen pitää myös ratkaista. Ei voi olla niin, että pieni joukko ampujia saa huseerata alueella niin kuin itseään huvittaa. Toivottavasti lupaehdot ovat riittävän tiukat kuitenkin niin, että muutostöiden jälkeen harrastus voi jatkua.

Lähettänyt käyttäjä kiusantekoa (kirjautumaton)
Se on vaan Suomessa niin helppo valittaa , koska siitä ei tule mitään seuraamuksia valittajalle , aivan sama lopputuloksen kannalta. Nämä kitisijät tekevät valtavat vahingot viivästyttämällä esim. rakennusprojeteja vuosikaupalla , jonka aikana kustannustaso voi nousta valtavasti ( Savonlinnan ohitustie yksi esimerkki) laki pitäisi muuttaa niin, että valittaja maksaa kustannukset , ellei se muuta aiottua suunnitelmaa , uskoisin sen vähentävän huomattavasti näitten pelleilijöitten touhua !!

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Sehän on täysin ymmärrettävää ett valittajat ei voi perääntyä. Päähänpinttymiä on täysin mahdoton poistaa ilman ammattia auttajia. Asia vain suurenee ja syvenee, oli haittaa tai ei. Kanupungin kannattas lähettää nämä valittajat hoitoon jotta säästyis veronmaksajien varat.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mihin näitä ammuntalajeja käytetään? Jos olisi kyse edes reserviläisammunnoista armeijassa tarvittavaa ammuntataitoa varten, niin paremmin ymmärtäisi asian. Kyse on pienestä harrastajajoukosta ja toisaalta asukkaista, joilla on omat oikeutensa. Lait ovat olemassa ja niissä on hyvinkin tarkkoja määritelmiä koskien ympäristöä ja asumista. Direktiivi 52/2014 pitäisi kait olla Suomen lainsäädännössä huomioon otettu tänä vuonna ja se varmaan tiukentaa ammuntojen rajoituksia.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut