Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen – moottoriliikennekielto pysyy

09.03.201620:59
6
  •  Missä saa ajaa moottorikelkalla?

    Hallinto-oikeuden mielestä norpan pesimärauhan suojeleminen on hyvä peruste moottoriliikennekiellolle. Kuva: Jaakko Avikainen

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt osakaskuntien tekemän valituksen Etelä-Savon ely-keskuksen Haukivedelle asettamasta moottoriliikennekiellosta. Kielto-alue sijaitsee Rantasalmella.
Pyyvilän, Porosalmen, Hietavirran, Uskinselän ja Vaahersalon osakaskunnat sekä Haukiveden kalastusalue ovat vuonna 2014 valittaneet Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Etelä-Savon ely-keskuksen päätöksestä asettaa moottoriliikennekielto osalle Haukivettä. Kielto koskee pääasiassa Natura-alueita.
Liikkumisrajoituksen pyrkimyksenä on rajoittaa Porosalmen matkailualueen lisääntyvän liikenteen vaikutuksia Haukiveden Natura-alueeseen. Tarkoitus on saada moottorikelkkaliikenne ohjattua tietyille väylille ja pois mahdollisilta norppien pesimispaikoilta.

Valittajat vaativat, osakaskunnan osakkailla olisi oikeus liikkua kieltoalueilla. Heidän mukaansa kielto rikkoo perustuslaissa turvattua omaisuuden suojaa ja elinkeinovapauden suojaa.
Osakaskunnat myös vaativat ely-keskusta korvaamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa.
Valittajat katsoivat, ettei osakkaiden liikkuminen moottorikelkalla häiritse norpan pesintää.

Hallinto-oikeus puolestaan katsoi, ettei moottoriliikennekielto loukkaa osakkaiden oikeutta alueen kohtuulliseen käyttöön. Hallinto-oikeuden mielestä norpan pesinnän suojeleminen on hyvä peruste liikennekiellolle.
Hallinto-oikeus hylkäsi myös vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.
Moottoriliikenne on kielletty alueella vuosittain 1.1.–30.4.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä citisen savo (kirjautumaton)
Voi ..... sentään kun ei saa pärisyttää moottorikelkalla jäällä, norppien vika. Täällä savossa kun ei ole tilaa muualla pärisyttää, eikö ne käsitä siellä oikeudessa, että täällä ei ole tilaa ajella moottorikelkalla kuin jäällä ja se jää sattuu vain olemaan samaan aikaan kun norpat pesii. Hitto kun suututtaa ois ne jäät vaikka kesällä niin ei tätäkään epäkohtaa olisi.

Lähettänyt käyttäjä Moottorikelkkai... (kirjautumaton)
Olen ihmetellyt miksi moottorikelkalla pitää kaahata kuin viimeistä päivää. Tietävätkö kelkkailijat kenen mailla ajelevat ja mitkä ovat säännöt? Haukivedelle pääsee kuitenkin vain maan kautta. Tuntuu siltä etteivät ole perillä mistään eivätkä välttämättä edes välitä. Kelkka on ajoneuvo, jolla voi tehdä paljon tuhoa ympäristölle eikä vain norpan pesille. Kelkkojen kiihdytysäänet ovat kerrassaan hirveää kuultavaa. Ja mikä vielä! Tuntuu siltä, ettei kelkkailija ole yksin vaan aina isolla porukalla liikkeellä ja silloinhan kilpa-ajo on väistämättä toteutettava. Siinä tohinassa mennään mistä päästään.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä