Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Etelä-Savo varautuu monenlaisiin tulevaisuudenkuviin

09.02.201616:58
3
  • Etelä-Savon maakuntaliitto. Etelä-Savon saimaan maakunta.

    Etelä-Savon maakunta on strategiansa pohjaksi miettinyt, mihin suuntaan maailma voisi olla menossa. Kuva: Julia Paasonen

Etelä-Savon maakunta varautuu strategiatyössään kaikkeen mahdolliseen. Strategiatyön aloitusseminaari on Mikkelissä keskiviikkona. Maakuntastrategia ulottuu vuoteen 2030.

Strategiatyön pohjaksi maakuntaliitto on pohtinut erilaisia mahdollisia kehityskulkuja eli skenaarioita.

Skenaariot maakuntaliitto kehitti viime vuonna yhdessä kuntien, yritysten, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja järjestöjen sekä elinkeino- liikenne ja ympäristökeskuksen kanssa. Työssä oli mukana noin 70 ihmistä.

Skenaariot kertovat, millaisessa maailmassa Etelä-Savo ja eteläsavolaiset mahdollisesti elävät vuonna 2030.

Maakuntaliiton ennakointiasiantuntija Hanna Kautiaisen mukaan tulevaisuudenkuva on riippuvainen kansainvälisen politiikan kehittymisestä sekä luonnonvarojen, veden ja energian saatavuudesta.

Mahdollisia tulevaisuudenkuvia luotiin neljä. Skenaariot eivät ole ennusteita, joten mikään niistä ei välttämättä toteudu sellaisenaan.

Skenaarioitten avulla maakunta kumppaneineen seuraa, mihin suuntaan maailma on menossa. Jokaista kehityskulkua varten on tehty oma varautumissuunnitelma, jolla tapahtumien kulkuun voidaan vaikuttaa.

— Teemme varautumissuunitelmia, jotta välttäisimme pahimman vaihtoehdon toteutumisen, sanoo aluekehityspäällikkö Hanna Makkula.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Heimo Hokkanen (kirjautumaton)
Varmaan on syynsä, miksi "Suomi luopuu Venäjä-pakotteista.." on otettu tähän yhteyteen. Kummastelen. Hyvinvointipolitiikka ja aluepolitiikka on niputettu yhteen. Mielestäni aluepolitiikka olisi pitänyt laittaa "Kekkoslandia"-laatikkoon ja hyvinvointiyhteiskunta "Alueiden Suomi uudessa-laatikkoon...", koska mitattavaa kehitystä pitää tarkastella kummastakin näkökulmasta erikseen ja ne voivat olla erisuuntaiset. Kuitenkin pääasia on, että yritetään hahmottaa tulevaisuuden kuvia poliittisen kinastelun ulkopuolella.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Skenaariot ovat nopeasti tietyillä menetelmillä tuotettuja rajuja yleistyksiä. 15 vuoden päähän on melko mahdotonta arvioida mitään kehityskulkuja. Miettikääpä vuotta 2000 ja mitä odottamatonta/ennustamatonta on sen jälkeen tapahtunut ja miten se on vaikuttanut kaikkien elämään. En panisi paljoakaan painoa näille vaihtoehdoille saati lähtisi rakentamaan tulevaisuuden strategioita näiden varaan.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Jos tähän skenaarioryteikköön on maakuntaliiton kaitsemana tiivistetty vuoden aikana 70 ihmisen käsitys tulevaisuuden nk. isosta kuvasta, niin huh-huh ! Yhtä loogiseen lopputulokseen olisi päässyt valitsemalla lausekummajaiset tikalla heittäen esimerkiksi Hesarin pääkirjoitussivun pohdiskeluista. "Teemme varautumissuunnitelmia, jotta välttäisimme pahimman vaihtoehdon toteutumisen" sanoo aluekehityspäällikkö - eipä ainakaan itseluottamuksesta ole kiinni. No, onhan Väyrynenkin on luvannut pelastaa maailmankaikkeuden.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut