Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Arkistolaitos esittää suurta hanketta Mikkeliin – toisi töitä maahanmuuttajille ja suomalaisille

25.02.201614:03
24

Arkistolaitos esittää Mikkeliin suurta digitointihanketta. Hanke tarjoaisi työmahdollisuuksia jopa 140 hengelle.

Arkistolaitos on esittänyt työ- ja elinkeinoministeriölle syyskuussa 2016 alkavaa yhteistyöhanketta, joka tarjoaisi työmahdollisuuksia sekä suomalaisille työllistettäville että oleskeluluvan saaneille maahanmuuttajille. 
Hanke työllistäisi myös aiemmin Mikkelin Elinkeinoelämän keskusarkistossa (ELKA) toteutetussa entisen Sota-arkiston järjestämisprojektissa 2008—2015 mukana olleita henkilöitä.


Hanke käynnistyisi vuoden 2016 aikana henkilöstön rekrytoinneilla ja koulutuksella sekä toteuttamisen edellyttämillä valmisteluilla. Se tarjoaisi työtä vuosina 2017–2020 ainakin 70–140 hengelle.

Digitointiprosessissa on monia vaiheita, jotka soveltuvat hyvin maahanmuuttajille. Aineistojen valmisteleminen digitoitaviksi sekä digitoinnin suorittaminen ja laadunvarmistus eivät edellytä suomenkielen taitoa. 

Prosessiin liittyvä ja aineistojen käytettävyyden kannalta välttämätön metatietotyö vaatii kuitenkin hyvää suomen- tai ruotsinkielen taitoa, sekä edellyttää lisäksi sellaista osaamista, jonka voi hankkia suorittamalla asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tai ammattitutkinnon. 

Tarvittava koulutus voitaisiin antaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa ja tarvittaessa Helsingin Amiedussa. Tutkinto on mahdollista suorittaa aiemmasta koulutustaustasta riippumatta.
 

Hankkeen valmisteluvaiheen kustannukset vuonna 2016 olisivat 533 000 euroa. Ensimmäisen toimintavuoden 2017 rahoitus olisi 5,4 miljoonaa euroa ja vuonna 2020 noin 7,6 miljoonaa euroa.


 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Ex-orja (kirjautumaton)
Huomatkaa kohta "suomalaisille työllistettäville". Miksei tuossa lue työttömille? Tarkoitetaanko "työllistämisellä" edelleen noita kaikenmaailman 9 euroa/päivä-kikkailuja?

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Prosessiin liittyvä ja aineistojen käytettävyyden kannalta välttämätön metatietotyö vaatii kuitenkin hyvää suomen- tai ruotsinkielen taitoa". Eli täytyy kuitenkin osata kieli ennenkuin voi työskennellä. Kysymys kuuluu miten tämä työ sitten sopii maahanmuuttajille niin erikoisen hyvin kuin otsikointi antaa ymmärtää?

Lähettänyt käyttäjä x (kirjautumaton)
Anonymous 15:13: "Digitointiprosessissa on monia vaiheita, jotka soveltuvat hyvin maahanmuuttajille. Aineistojen valmisteleminen digitoitaviksi sekä digitoinnin suorittaminen ja laadunvarmistus eivät edellytä suomenkielen taitoa. " Eli digitointia voi tehdä, vaikka ei osaa suomen kieltä.

Lähettänyt käyttäjä Hyvä juttu (kirjautumaton)
Kannattaisi kommentoijienkin ymmärtää, että mitä 5-7 miljoonan euron vuosittaiset palkkatulot tälle paikkakunnalle merkitsevät. Ja sitä, että ne 70-140 ihmistä eivät ole kortistossa kustannuksia tuottamassa, vaan oikeissa palkkatöissä. Timo Halonen varmaankin pissii hunajaa, jos tämä hanke toteutuu. Digitoinnissa on monta työvaihetta, kuten esikäsittely, skannaus, jälkikäsittely ja kuvailutietojen tallentamisen. Esikäsittely ja skannaus ovat varmaankin sellaisia työvaiheita, jotka sopivat kieltä osaamattomalle maahanmuuttajallekin. Jälkikäsittely ja kuvailutietojen tallentaminen taas vaatii hyvää suomenkielen taitoa, ja mielellään alan koulutusta ja työkokemusta. Siinä astuu varmaankin peliin Sota-arkistoprojektista vapautuneet henkilöt.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Tasapeli, paitsi että suomenkieltä osaavalta vaaditaan tutkinto ja suomenkieltä osaamaton pääsee töihin ilman tutkintoa. Tilannetta tasoittaa se, että ilman työtä jää iso joukko suomenkieltä taitavia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Käyttäjälle "x" ja anonyymi 16:39. Edelleenkään se, että voi hoitaa jonkin yksittäisen tehtävän prosessissa ei tee työntekijästä erityisen sopivaa kyseiseen työhön. Onko tarkoitus jakaa tehtävät niin pieniin osiin, että saadaan väkisin suuri joukko töihin vai tarjota hyvä suuri työkokonaisuus ammatti- ja kielitaitoisille henkilöille, jotka voivat hoitaa prosessin alusta loppuun. Käyttäjälle "Hyvä juttu", epäilen vahvasti, että tästä tulee monia miljoonia paikkakunnalle. Kysymyshän on loppupeleissä yhteiskunnan eli paikkakuntien ja valtion tarjoamaa työtä ja niiden yhdessä kustantamaa. Kunpa joskus tehtäisiin ja saataisiin syntymään oikeasti tuottavaa työtä.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä