Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti: Asumiseen kehitettävä uusia keinoja

10.08.201708:32
3
  • ARAn ylijohtaja Jukka Rossilahti

    Työssäkäyvät pienituloiset lapsiperheet ovat vaikeassa asemassa, toteaa Hannu Rossilahti Kuva: Risto Hämäläinen

Ylijohtaja Hannu Rossilahti korostaa kuntien vastuuta asumisen yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon ratkaisemiseksi. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) ylijohtaja vieraili Asuntomessujen Asukasareenalla keskiviikkona.
Rossilahti toivoo, että soteuudistuksen valmistumisen jälkeen kunnat ja kaupungit voisivat pohtia entistä enemmän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmia kaikille kuntalaisille, joilla on asumisongelmia.
— Asuminen on kuntalaisuuden ensimmäinen aste. Siinä kunnan pitäisi tuottaa enemmän lisäarvoa asukkaalle kuin tällä hetkellä tapahtuu, Rossilahti totesi.
Rossilahti kertoi arvioista, joiden mukaan jopa keskituloisilla on aiempaa enemmän vaikeuksia saada omaa asuntoa kaupungista.
— Ihmisille tulee myös ongelmia, kun putkiremontti alkaa tai vuokra-asunto myydään alta pois. Sitten ei välttämättä ole varaa asua siellä, missä ennen asuttiin.
Ihmiset muuttavatkin edullisten asumiskustannusten perässä muualle. Se johtaa eri ihmisryhmien sosiaaliseen eriarvoisuuteen asuinalueen ja palveluiden saavutettavuuden osalta.
— Ne, joilla on varaa pääsevät palveluverkoston piiriin paremmin kuin ne, joilla ei ole. Varsinkin, kun kunnat ja kaupungit harventavat alueverkostoaan.

Ylijohtaja nostaa esille 60—70-luvun maaltamuuton, jolloin Aralta löytyi erilaisia lainajärjestelmiä kohtuuhintaisille omistusasunnoille. Yhdenvertaisuutta lisäsi lähes puolen miljoonan asunnon rakentaminen omistuskäyttöön keski- ja pienituloisille.
Näin ollen kaikilla oli mahdollisuus omakotitaloasukkaiksi. Nykyisin kyseiset keinot puuttuvat Rossilahden mukaan kokonaan ja uusia keinoja pitäisi luoda nykyistä enemmän.
— Pitäisi saada rahoitukseen ja tuotantoon uusia mahdollisuuksia. Markkinoilla aina haetaan korkein hinta asunnosta ja kohtuuhintaisuus jää taka-alalle.
Aran ylijohtaja näkee, että pienituloisten lapsiperheiden asioita pitäisi ryhtyä hoitamaan, että he saavat tarpeensa tyydytettyä kohtuullisella tavalla.
— Työssäkäyvät pienituloiset lapsiperheet ovat vaikeassa asemassa. Heidän pitäisi elämää rakentaa, käydä töissä, pyörittää maata ja maksaa nykyisten eläkeläisten eläkkeet.

Suomen Ympäristöministeriön piirissä olevan Aran määrärahat ovat riittäneet Rossilahden mukaan hyvin asumiseen ja rakentamiseen liittyvien avustuksien, tukien ja takauksien myöntämiseen.
Ylijohtaja korostaa edelleen, että kokonaan uusia rahoitusmuotoja pitää kehittää.
— Meillä oli aikoinaan omistus-aravalainoja omaan asuntoon pääsemiseksi. Nyt pitää kehittää jotain uutta, ettei oltaisi vaan sosiaalisen vuokra-asuntotuotannon varassa.
Rossilahden mukaan nykyiset rahoitusmuodot eivät riitä kattamaan muuttuvan yhteiskunnan uusia tarpeita. Uusi vaihtoehto tuotantoon voisi olla esimerkiksi uusi takausjärjestelmä.

Simo Arkko

 

Kommentit

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Rossilahti taitaa tarkoittaa alueita, jonne ihmiset haluavat tai edes pysyvät, joten ei koske Savonlinnaa. Ei pitäisi Savonlinnassa jäädä oma asunto hinnasta kiinni. Kerrostalokämppä alkaen n 25 000€ rivitalo alkaen 35 000€ omakotitalo 40 000€. Toki tämäkin hintataso voi olla jollekin liikaa, mutta silloin vika ei ole hintatasossa.

Lähettänyt käyttäjä Tolkku pois (kirjautumaton)
Asumisen hinta on hinattu ylös lähes järjettömillä rakennusmääräyksillä ja tonttipolitiikalla. Kunta, grynderi, pankki ja asuntosijoittaja ajattelevat vain omaa etuaan. Vaihtoehtoisia asumismuotoja ei pystytä edes kehittämään nykyisessä säädösympäristössä. Tuskin missään muualla maailmassa asuntorakentamista ohjataan niin paljon kuin Suomessa. Muualla maailmassa ihminen saa valita asuuko teltassa, majassa, asuntovaunussa, siirrettävässä mobiilikodissa, vaatimattomassa kerrostaloasunnossa tai omakotitalossa vai täysin viimeisellä teknologialla varustetussa palatsissa, kukin halujensa ja varojensa mukaan. Täällä valtio ja rahoittajat haluavat sitoa normaalituloisen ihmisen lähes koko työelämän kestävään velkavankeuteen jonka päätteeksi ainakin näillä sivukylillä käsissä on arvoton asunto joka ei käy kaupaksi mutta ei myöskään kelpaa vakuudeksi. Köyhä, velkainen ja joskus nälkäinenkin kansalaiskarja on helpompaa ohjailla Helsingistä käsin kuin omaa elämäänsä hallinnoiva kansalainen. Jos oikeasti halutaan antaa ihmisille valinnan vapautta ja mahdollisuuksia, on säädösviidakko lyötävä nurin ja tarjottava järkeviä edullisiakin asumismuotoja ihmisten valittaviksi.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä