Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Aluekeräyspisteillä käy asiattomia jättäjiä — he suoltavat jätteensä maksavien asiakkaiden siivelle

19.05.201710:02
21
  • Jukolansalon aluekeräyspiste, aluejätteenkeräyspiste, jätteenkeräys

    Jätteen aluekeräyspisteet houkuttelevat liepeilleen vapaamatkustajia.

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n tietoon on tullut väärinkäytöksiä jätteen aluekeräyspisteillä.

Niihin tuovat jätteitään sellaisetkin ihmiset, jotka eivät ole pisteen käyttömaksua maksaneet. Pelkkä perusmaksu ei keräyspisteen käyttöön oikeuta.

Osa rikkeistä on paljastunut ilmiantojen perusteella ja osa väärin toimineista on ilmoittanut erehdyksestään itse. Lasku lähtee matkaan asian tullessa ilmi.

Osa väärinkäyttäjistä on hiippaillut paikalla hämärissä tai ajanut autonsa niin, ettei rekisterikilpi näkyisi valvontakameraan. Kameroitakin on kadonnut.

— Joskus on väitetty, että silmälasit jäivät kotiin eikä ilman näe lukea astian kyljessä olevaa isoa tekstiä, jossa sanotaan paikan olevan vain maksaville asiakkaille. Valvontakuvissa sama henkilö ajaa paikalle lasit tukevasti silmillä, toimitusjohtaja Anne Rautiainen ihmettelee.

Rautiainen muistuttaa, että väärinkäyttäjät pyrkivät elämään maksunsa maksaneiden siivellä ja nostavat näiden kustannuksia.

— Valtaosa aluekeräysasiakkaista hoitaa lajitteluun asti asiansa tunnollisesti, mutta sitten on näitä vapaamatkustajia.

Määräysten mukaan jokaisella kiinteistöllä tulee olla järjestetty jätehuolto. Selkeintä on ottaa oma astia ja tilata siihen säännöllinen tyhjennys.

Yleensä omaa astiaa vältellään kustannussyistä. Myös kimppa-astia esimerkiksi naapureiden kesken on mahdollinen.

Aluejätekeräyksessä ovat mukana ne kiinteistöt, joilla ei ole omaa sopimusta jätteen kuljettamisesta. Syy oman astian puuttumiseen on yleensä talouden pienuus ja siitä johtuva vähäinen jätemäärä.

Aluekeräyspisteitä on tällä hetkellä noin 70 Savonlinnassa ja Rantasalmella. Verkostoa on tarkoitus laajentaa Kerimäen ja Punkaharjun kaupunginosiin ensi vuonna.

Suurin osa aluekeräysasiakkaista on kesämökkiläisiä. Vakituisia asukkaita heistä on vain kahdeksan prosenttia.

Keräyspisteet tyhjennetään tietyin väliajoin, kesällä useammin kuin talvella.

Kustannukset kasvavat, kun joku esimerkiksi keksii täyttää astiat metallilla tai rakennusjätteellä ja niille pitää silloin tilata oma kuljetus.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Taloyhtiöiden roska-astioihin tuodaan myös mökiltä kaikki roska ja jätepussit, tyhmää touhua aikuisilta ihmisiltä, nyt ei ole kyse nuorista, kahden paikan asukkaat herätkää talviunesta, hoitakaa mökki jätteet niin kuin kuuluu, ,,

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Parempi että ne mökkijätteet viedään kotiin kun jätetään yhteiselle venepaikalle. Eiköhän se vika liene kunnan silmittömässä rahan ahneudessa. Ilmanen jätepiste poistas koko ongelman. Monessa kunnassa on ilmanen jätteiden vastaanottopaikka joka toimii

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ensimmäiselle kommentoijalle: Kahden paikan asukas tuottaa jätettä vain yhdessä paikassa kerrallaan, mökkiasuminen ei juurikaan kasvata talousjätteen kokonaismäärää. Mökillä osa jätteistä menee jopa suoraan kompostiin, kun taloyhtiössä ne pannaan biojätekeräykseen. Lasit, muovit, pienmetallit ym. on kuitenkin erikseen toimitettava niille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Luulisi olevan yksi ja sama, vaikka mökin talousjätteet tuotaisiin oman taloyhtiön jätepönttöön. Vaan eipä kaupungin mielestä ole, pitää rahastaa vielä tarpeettomilla jäteastioillakin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Roskikset lukkoon ja niillä joilla käyttöoikeus on avain. Naapurimaan matkailijoiden mökeillä ei taida olla pakollista jätehuoltoa kun kantavat jätteensä muualle ja miten paljon niitä on heitetty järveen tai tiepuoleen tai haudattu maahan? Nähty on kun jättäneet 4-5 roskapussia levähdyspaikan roskiksen viereen.

Lähettänyt käyttäjä maksumies (kirjautumaton)
Kaikki maksamaan. Jäteyhtiö voisi määrittää aluekeräysmaksuksi vaikka 200 € niille, jotka eivät ole etukäteen hoitaneet aluekeräysmaksua. Ehkä silloin loppuu jätteiden metsiin vienti. Itse katsoin kannolla istuen kun keski-ikäinen pariskunta tuli kalliilla saksalaisautolla metsätielle ja heitti peräkontista roskapussit metsään. Rekkarinkin otin ylös mutta vähemmällä pääsin kun maanomistajana vein pussit omaan roskikseen. Ehkä kaikki rahat menivät auton hankintaan ja pitäähän köyhiä ymmärtää.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
Jos maksaa Savonlinnan alueella kesämökin takia aluejätemaksua ja mökki sijaitsee Oravissa, niin roskia saa viedä vaikka vaikka Kiviapajan roskikseen, joten aika monta avainta pitäisi olla, jos niitä roskikisia aletaan lukkojen taakse laittamaan... :),

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä