Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Viitamies: Kelan hitaus voi ajaa työttömän maksuhäiriökierteeseen

16.01.201414:27
23
  • Kuvassa kansanedustaja Pauliina Viitamies eduskunnassa. SDP. Helsinki 23. Huhtikuu 2013. COM.PIC / MAURI RATILAINEN

    Viitamies muistuttaa, että apulaisoikeusasiamies on esimerkiksi vuonna 2012 joutunut huomauttamaan Kelaa laittoman pitkistä käsittelyajoista. Kuva: Mauri Ratilainen

SDP:n mikkeliläinen kansanedustaja Pauliina Viitamies on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Kelan etuuskäsittelyaikojen venymisestä.
 
Viitamies pitää valitettavana, että käsittelyajat usein venyvät laissa säädetyistä aikarajoista, ja aiheuttavat näin kohtuuttomia vaikeuksia etuisuuksia tarvitseville kansalaisille. 
 
– Työttömyysturvalaki edellyttää, että työttömyysetuushakemus on käsiteltävä ilman aiheetonta viivytystä ja päätös on annettava viimeistään kolmantenakymmenentenä kalenteripäivänä hakemuksen saapumisesta. Nyt näin ei kaikissa tapauksissa käy, Viitamies toteaa tiedotteessa.
 
Viitamiehen mukaan Kelan käsittelyaikatauluissa on alueellisia eroja, mikä laittaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Pahimmillaan työttömälle tulee maksuhäiriöitä ilman omaa syytä.
 
– Työttömyysetuuksien viipyminen on vaarallista siksi, että usein etuutta hakeneella ei ole viivästyksen sattuessa varaa maksaa laskujaan ajallaan, mikä taas pahimmillaan käynnistää maksuhäiriökierteen, johon henkilö ei pohjimmiltaan itse ole lainkaan syyllinen, Viitamies kirjoittaa.
 
 
 
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Mä Kelaan vaan (kirjautumaton)
Samoin myös muissa korvauksissa on liian pitkät ( jopa 6-8 viikkoa )käsittelyajat.Vielä vajaa 10 v. sitten KELASTA sai tavan päätöksen jo muutamassa päivässsä...mutta nyt ATK:n kehittyessä ajat ovat vaan pidentyneet.Kyllä pienituloisella , sairastelevalla tulee myös rahasta tiukkaa jos korvaukset viipyvät.Nykyään kun pitää elää kädestä/suuhun menetelmällä !

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Entäs täällä maaseudun rauhassa, jossa ei ole mitään Kelan toimistoa ollut aikoihin? Oletetaan, että ihmisellä on laajakaistayhteys, tietokone, kopiokone ja tulostin. Kaikki toimistohommat voit sitten kätevästi tehdä kotona, kun olet ensin haalinut kaikki tarvittavat asiakirjat hakemusta varten. Käsittämätöntä on ettei esim. liiton laskema päiväraha riitä Kelalle, vaan sinne on toimitettava kaikki paperit syntymätodistuksesta alkaen. Ns. yhteispalvelupiste on ihan yhtä tyhjän kanssa, paitsi jos haluaa kuulla joka kysymykseen: "En tiijä. Pitäs kattoo netistä." Hankalinta Kelan kanssa toimiminen on "palveluja" harvoin tarvitsevalle. Vakiasiakkaistaan virasto huolehtii kiitettävästi, elintaso on usein työssäkäyvää parempi.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
"Miten on ne Mikkelin käsittelyajat venyneet toimeentulotukiasioissa. Ongelma vielä lähempänä. Miksi siellä ollaan hiljaa." Nämä on kaksi eri asiaa, jos jäät työttömäksi ja olet työtä tehnyt, tuet on saatava ajallaan. Toimeentulotuki kuuluu taas sosiaalitoimistoon... sieltä kun ei työtön, työtä tehnyt saa pennin jeesusta...

Lähettänyt käyttäjä päätetty on vai... (kirjautumaton)
Eikös se ole tarkoituskin, että saadaan ihmisestä imettyä irti kaikki maksimaallisella hyöty raharikkaille. Varsinkin jos ei suostu tekemään työtä ilmaiseksi. Yksittäiset virkaihmiset voivat näin käyttää omavaltaista pikarangaistusoikeutta, vaikka vain ihan kiusaa tehdäkseen. Kiusantekoon löytyy aina voimavaroja ja aikaa, todistettavasti. Eihän Suomi yhtä ihmistä kuulemma kaipaa. Todella sivistynyttä.

Lähettänyt käyttäjä Nolo homma (kirjautumaton)
Kaupungin alla maksetaan toimeentulotuki. Mikkeli melkein sakko ringissä maksatuksen myöhässä olemisen takia,sekin vain tilastoinnin takia. Tilasto näyttää kauniimmalta kuin todellisuus.Kaupungin valtuutetut voivat puuttua asiaan, joita on 59. Luulis jonkun saavan suunsa auki ja toiset kuulee. Jos vähän tekee töitä,saa myös toimeentulotukea. Jos molemmat ovat myöhässä. Mitäs sitten ??? Jos valtuutetut hoitaisivat ensin tuön toimeentulotuen maksatuksen kuntoon,lisäämällä työvoimaa ja poistamlla jonkun kehitysjohtajan paikan. Jäisi rahaakin.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut