Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Valtaus saa vastineensa

13.09.201309:30
2
  • Osikonmäen koululla pidetyssä kaivostoimikunnan kokouksessa kehotettiin kaikkia asianomistajia jättämään valtauksesta vastineen. Kuva: Petri Vanhanen

Rantasalmella Osikonmäen maaperä kiinnostaa ja on kiinnostanut jo vuodesta 1986 lähtien. Viimeisin käänne oli, kun kanadalaisyhtiön Belevedere Resources Oy ilmoitti reilun 600 hehtaarin valtauksesta. Mukana on noin 200 asianomistajaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on pyytänyt kaikilta asianomistajalta vastineita valtauksesta. Yhtiö on valtauksellaan kullan perässä, jota on jo löydetty maaperästä aikaisemmissa koeporauksissa.

Kylällä ollaan melkoisen varmoja siitä, ettei vastineilla ole merkitystä sen kanssa, saako kaivosyhtiö lupaa Tukesilta koeporauksia varten. Vastineet halutaan kuitenkin jättää tulevaisuutta silmällä pitäen.

Kaivosyhtiöstä puhuttaessa ei sanoja säästelty.

-Jos kaivosyhtiö tulee tekemään porauksia, niin se on kuin maa olisi miehitetty. Alkuperäisillä asukkailla ei ole sen jälkeen mitään sanomista mihinkään, sanoi kaivostoimikunnan vetäjä Sami Tilli.

Ulkopaikkakuntalainen maanomistaja Kari Kämäräinen kiteytti tilanteen näin:

- Suomen kaivoslaki sallii sen, että paikallinen väestö jää nuolemaan näppejään.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä osikonmäkeläinen (kirjautumaton)
Tukes lähetti kirjeet vain valtausaluelaisille, mutta jos kaivos tulee, se nielee koko kunnan. Jokaisen pitää ilmoittaa tyytymättömyytensä jo tässä vaiheessa, että TUkes tietää mitä täällä ajatellaan. Ei Rantasalmella enää pysty sen jälkeen asumaan. Kunta saa nytkin enemmän verotuloja nykyisiltä kuntalaisiltaan kuin mitä se koskaan tulisi saamaan tuloja ulkomaiselta kaivosyhtiöltä. Työllistämispuheet ovat ihan puppua. Ei ole toteutunut yhdessäkään kaivoksessaan tuo paikkakuntalaisten merkittävä työllistäminen. Kaivosvaltausalueen liepeillä asuvilla ei ole lain mukaan oikeutta saada yhtiöltä korvauksia haitoista ja niitähän on heti tiedossa erilaisina saasteina. Vedet ja maat pilaantuvat, asumismukavuus minimoituu. Kodit ja perintömaat menetetään ulkomaalaisille. Savonlinnaan asti ulottuvat vaikutukset vesiä pitkin. Mitähän se norppakansa tykkää kaivosvesistä? Tai savonlinnalaiset kaivoskäyttövedestä?

Lähettänyt käyttäjä paikallinen (kirjautumaton)
Jos sitä kultaa alkaa löytymään enemmän, on aivan varmaa että valtausalueet laajenevat moninkertaiselle alueelle. Aiemmin vallattu 400 hehtaaria osikko 1-2 ja nyt 600 hehtaaria osikko 3-9 saattavat olla sen jälkeen vain keskipiste. Joten jos nyt joku ajattelee, että eipä koske minua koko asia kun en asu lähelläkään osikonmäkeä, kehoitanpa miettimään seuraavaa: kuka tietää vaikka seuraavat valtaukset tulisivat tiemasille/asikkalaan/hiltulaan/hiismäkeen? Kaivostoiminta Suomessa- kartassa näkyy hyvin, että todellisuudessa valtausalueet ovat useita tuhansia hehtaareita... Nyt pitää kaikkien olla hereillä ja puhua kylillä asiasta, jotta ei pääse tulemaan yllätyksiä. Kohta huomataan, että eihän tässä näin pitänyt käydä.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut