Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Suomen ainoat mallaspossut syövät Saimaan juomatehtaan mäskiä

Päivitetty: 22.04.201410:30
10
  • Kaartilan tilalla kasvaa kerrallaan noin 500 possua. Niiden ruokinta koostuu mäskin lisäksi herneestä ja härkäpavusta. Ruoka maistuu myös Jouni Kaartisen kädestä.

Juvalaiselle Kaartilan sikatilalle oli pelastus, kun Saimaan juomatehdas perusti panimon Mikkeliin viime vuonna. Tilan omistaja Jouni Kaartinen oli laittanut sikansa pois jo vuonna 2012, koska rehun kalleuden takia toiminta ei ollut kannattavaa.
– Olin heti yhteydessä juomatehtaan toimitusjohtajaan Pertti Oksaan, kun kuulin uudesta panimosta. Uudet possut tulivat sikalaan noin vuosi sitten, Kaartinen kertoo.
Kaartinen käyttää sikojen ruokinnassa oluen valmistuksessa syntyvää mäskiä, joka jää jäljelle, kun osa mallasrouheesta on irrotettu käymiskelpoiset sokerit.
Mäski on tuottajalle edullinen ja ekologinen vaihtoehto. Jos se ei päätyisi possujen ruuaksi, se menisi jätteeksi.

Kaartilan tila on ensimmäinen Suomessa, jossa mäskiä syötetään sioille. Kaartinen kohtasikin ennakkoluuloja aloittaessaan uutta toimintaa.
– Mäski on kuin karkeaa ja paksua kaurapuuroa, joten sitä on vaikeaa saada menemään ruokintalaitteisiin..
Kaartinen kehitti toimivan ruokintasysteemin, ja mäski maistuu possuille paremmin kuin hyvin.
– Jos jätän mäskin ruokinnasta pois, siat katselevat ihmeissään ja jättävät ruuan kaukaloon.

Ruokinta tuo possujen lihaan oman erityispiirteensä.
– Mallaspossun lihan punaisessa osassa on rasvaa enemmän kuin tavallisessa possussa. Se tekee lihasta pehmeää ja maukasta.
Kolme kauppaa Juvalla, Sulkavalla ja Savonlinnassa myy Kaartilan mallaspossua. Kaartiset haluavat laajentaa mallaspossun saatavuutta koko Etelä-Savoon.
– Myös pääkaupunkiseudun ruokapiirit kiehtovat.

Juttua muokattu 22.4. klo 10.35: Arkistokuva vaihdettu kuvaan Kaartilan tilalta.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut