Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Haudanhoitomaksut kuumentavat tunteita - tuntuu liki ryöstöltä!

30.05.201309:32
7
  • Hiekkahautojen hoidosta seurakunta perii nyt vuosimaksuna 100 euroa, kun aiempi hinta oli 60 euroa.

Savonlinnan seurakunnan päättämät korotukset  haudanhoitomaksuihin kuumentavat tunteita Itä-Savon verkkopalvelun keskusteluissa.

"Tuntuu liki ryöstöyritykseltä Savonlinnan seurakunnan päätös korottaa haudanhoitomaksuja yhdellä kertaa liki puolella", nimimerkki Matso kritisoi.

"Laskun mukana olisi pitänyt olla perustelut hintojen noususta. Silloin minäkään en olisi ihmetellyt hintaa ja soitellut seurakuntaan asiasta. Olisi hyvä, jos myös Savonlinnan seurakunnan www-sivuilla tiedoitettaisiin palveluhinnoista selkeästi", kirjoittaa nimimerkki Maija.

"Tämä törkeä hinnakorotus koskee kovasti niihin, jotka eivät asu paikkakunnalla ja haluaisivat kuitenkin, että edesmenneiden viimeiset leposijat olisivat hoidettuja ja kauniita. Kun ei ihan joka viikko ole mahdollista tulla hautoja haravoimaan ja kukkia kastelemaan. Jokatapauksessa, hautausmaan ennen niin kaunis yleiskunto tullee rispaantumaan. Tämä surettaa", murhehti nimimerkki Pitkänmatkalainen.

Hiekkahautojen hoidosta seurakunta perii nyt vuosimaksuna 100 euroa, kun aiempi hinta oli 60 euroa.

Lue Itä-Savon verkkouutinen ja kaikki kommentit jutun perästä tästä.

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Leo Sallinen (kirjautumaton)
Seurakunnan tekemät haudanhoitomaksujen korotukset ovat saaneet sen verran kovaa kritiikkiä osakseen, että Savonlinnan seurakunnan kirkkovaltuuston pitäisi ottaa haudanhoitomaksujen korotukset pikaisesti käsittelyynsä. Vanha sanonta kuuluu, että parempi on lehmä lypsää, kun tappaa. Vaarana tässä on, että tämän suuruisilla haudanhoitomaksujen korotuksilla tapetaan "lehmä". Vastalauseena näille korotuksille on katukeskusteluissa nimittäin moni henkilö uhannut erota kirkosta. Tuskin se on Savonlinnan seurakunnan imagollekkaan eduksi, kun hautojen hoitomaksujen korotuksen seuraksena isompi osa haudoista jää hoitamatta ja tästä tietenkin hautausmaiden yleisilme kärsii.

Lähettänyt käyttäjä A-teisti (kirjautumaton)
Eikö olisi jo aihetta lopettaa kuolleidenpalvonta. Elämme sentään länsimaisessa (sivistys?)valtiossa. Ei kuollut omainen enää välitä siitä minkänäköistä hänen leposijansa ympärillä on. Homma tehdään vain elävien oman mielen rauhoittamiseksi ja omantunnon puhdistamiseksi. Voidaan muistella kuolleita omaisia samalla tavalla riippumatta siitä onko heillä hautapaikka vai ei.

Lähettänyt käyttäjä Leo Sallinen (kirjautumaton)
Unohtui äsken kertoa, minkälainen hinnannousu haudan hoitamisesta oli omalla kohdallamme. Teimme vuonna 2003 Kerimäen seurakunnan kanssa kymmenen vuotta kestävän haudanhoitosopimuksen, hinta oli 339,90 €. Nyt uusi hintapyyntö tämän saman haudan kymmenen vuotta kestävästä hoitosopimuksesta oli 1400€.

Lähettänyt käyttäjä markapla
Ei ole kysymys kuolleidenpalvonnasta, vaan monelle erittäin rakkaan edesmenenen ihmisen muistamisesta ja hiljentymisestä ajattelemaan häntä. Moni uskoo sisimmässään tuonpuoleiseen ja siihen, että tapaa rakkaansa sitten, kun oma aika koittaa.. Älä halveksi muiden ihmisten tunteita ja tapoja muistaa rakkaitaan, vaikka itse et uskokaan mihinkään.. Omaiset haluavat tehdä rakkaansa leposijasta mahdolliismman kauniin ja siistin. Siitä tulee hyvä mieli, joka lohduttaa.

Lähettänyt käyttäjä ....niinpä niin... (kirjautumaton)
Mitä saa 11,67 eurolla? Ehkä kolme pakettia kahvia, tai pari askia tupakkaa. Samalla hinnalla saa yhden kuukauden hautahoidon seurakunnalta. Kymmenen vuoden ajalle laskettuna saa kaiken tuntumaan kalliilta. Hautausmaan hoito ei rajoitu vain kesäkuukausiin, vaan on ympärivuotista.

Lähettänyt käyttäjä Matso (kirjautumaton)
Hautaan kohdistuva hoito rajoittuu seurakunnalta hieman yli kolmeen kesäkuukauteen. Hautaan kohdistuva hoito alkaa n. kesäkuun toisella viikolla, kun kukat istutetaan haudoille. Tarpeen mukaan käydään haudalla mm. kastelemassa kukat ja syyskuussa haravoidaan lehdet.... se on siinä. Kaikki muun ajan toiminta on hautausmaan hoitamista. Haudanhoitomaksuilla ei rahoiteta hautausmaan hoitokuluja, sillä haudattujen omaisilla ole hautausmaan hoitovelvoitetta. Hautausmaan hoidon rahoitus hoidetaan seurakunnan muilla varoilla, esim. myymällä hautapaikkoja.....

Lähettänyt käyttäjä Myös omainen (kirjautumaton)
Talkoilla hoidetaan keväällä ja syksyllä haravoinnitkin. Itse ymmärrän, että haudanhoitokorvauksen pitäisi koskea per hautakivi, eikä kuinka monta vainajaa on haudassa. Vainajien lukumäärää on käytetty perusteena paljon Oulun ja Lapuan hiippakunnissa. On suvussa 16 vainajaakin haudattu ja joku eläkeläinen, joka asuu nyt kaukana joutuu korvaukset maksaa. On tosi kallista. Kukkien hinnan ymmärrän. Kohtudella korkeintaa 50/vuodessa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut