Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Apukinokset norpille ovat kohta valmiina

10.02.201407:00
26
  • Norppakinosten tekoa anttolassa.tutkija Jouni Koskela

    Saimaannorpille on kolattu apukinoksia talkoovoimin vauhdilla. Kuva: Jaakko Avikainen

Apukinokset saimaannorpille on saatu melkein kaikki kolattua valmiiksi. Suojelubiologi Jouni Koskela Metsähallituksen luontopalveluista kertoo, että apukinoksia on jo valmiina lähes kaksi sataa. – Maanantaina ja tiistaina käydään tekemässä vielä muutama apukinos, mutta sitten annetaan norpille pesimärauha. Apukinoksia on tehty koko saimaannorpan esiintymisalueelle. Eniten kolaajat ovat työskennelleet Pihlajavedellä ja Haukivedellä. Apukinokset ovat osa EU:n Saimaannorppa–LIFE-hanketta.

Alun perin tänä ja ensi talvena oli tarkoitus harjoitella apukinosten tekemistä 120 paikassa ja koota vapaaehtoisjoukkoa.
– Nyt kävi kuitenkin niin, että toissaviikko harjoiteltiin ja viime viikko tehtiin jo tosissaan apukinoksia. Pohjoisimmat ovat Rääkkylässä ja alimmat Kyläniemen eteläpuolella. Eniten niitä on saimaannorpan keskeisimmillä esiintymisalueilla Pihlajavedellä ja Haukivedellä.
Saimaannorppa tekee poikasen parin kolmen viikon päästä.
– Kiirehdimme apukinoksia, että emme häiritsisi synnytyksiä. Jos apukinoksia ei olisi, saimaannorpalla olisi vähän sama ongelma kuin Savonlinnan tulevilla äideillä ensi vuonna eli eivät tietäisi mihin mennä synnyttämään.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Rantanen (kirjautumaton)
Ettei tuo sama ongelma olekin todella tosiasia sekä norpalla että ihmisellä, kun arat hylkeet on nyt kolaajien toimesta hätyytelty jokavuotisilta pesimäpaikoiltaan muualle, todennäköisesti huonompiin olosuhteisiin. Ja kun asioita näköjään edelleen tutkitaan, olisi johonkin pitänyt jättää rauhallisiakin pesimäpaikkoja, ilman tuota ihmisen "apua", ja näin olisi samalla luotu oikea tutkimusasetelma, "autetut" vs. luonnonvaraiset synnyttäjät, nyt sen sijaan häirittiin eläintä kaikilla (tunnetuilla) pesäpaikoilla. Ajattelematonta.

Lähettänyt käyttäjä taas tätä (kirjautumaton)
Rantanen kirjoitti: "..olisi johonkin pitänyt jättää rauhallisiakin pesimäpaikkoja.." Pitäisiköhän nyt ajatella hiukan ja suhteuttaa asioita toisiinsa. Vaikka kommentissasi maalailetkin synkkää visiota valtavasta kolaajien-invaasiosta, joka on rymynnyt kuin Hunnilauma pitkin Saimaan selkiä lumilapioineen ja loputtomine mottoorikelkkojen karavaaneineen, voit olla huoleti. Mielikuvasi on väärä ja tarpeettomasti paisuteltu. Ensinnäkin pelkästään Pihlajavedellä on reilut 4150 saarta, Haukivedelläkin yli 2100. Pohjoiseen kohti Rääkkylää mennessä saaria matkalle mahtuu vielä monta lisää, samoin kuin Pihlajavedeltä etelään. Rantaviivaa noilla saarilla on, kuten varmaan ymmärrät, melko paljon. Kinoksia on tehty pari sataa, joten eivät he nyt ihan joka luodolle ja lahdelle ole ehtineet. Toisekseen, jos norppa pesii kinokseen, on se aivan sama mistä lumiläjä on kallion kupeeseen ilmestynyt, kunhan se vain siinä on. Paljas jää on aina huonompi vaihtoehto. Pesintää ei ole voitu häiritä, koska pesintä ei ole vielä alkanut. Ei kinoksen kolaaminen ole pois keneltäkään, vähiten norpalta.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Kenellekään ei ole jäänyt epäselväksi mitä siellä Saimaan jäällä on tehty. On vallinnut tiedotus hysteriä. 2-3 kertaan viikossa on työnnetty juttua joka lehteen, että on tehty jotain tärkeää ja talkoovoimin. Vapaaehtoiset on ollut asialla. Mutta ei muistettu mainita niistä 3 miljoonasta, jotka tuli veronmaksajilta. Keväällä sitten nähdään tulokset kuinka monta kuuttia on tukehtunut hapenpuutteeseen näiden tiiviiden keinopesien alle.

Lähettänyt käyttäjä Rantanen (kirjautumaton)
Nimimerkille "taas tätä": Itsehän olen juuri tuosta Saimaan valtavuudesta ja saarien lukuisuudesta useampaan otteeseen maininnut ja tiedän näin ollen, että nämä "asiantuntijat" ovat myös menneet täsmälleen siitä syystä nyt "täsmänä" kaikille tietämilleen vanhoille synnytyspaikoille rumuamaan. Onneksi niitä on paljon muitakin, muuten voisi tulla täystuho.

Lähettänyt käyttäjä Höpinää (kirjautumaton)
Kyllä näitä arvostelijoita riittää. Heiltä ei riitä energiaa muuhun, kun oman egon pönkitykseen. Kolahommatkin jäänee Jallukola, Kossukola tasolle. Jutut norppien tukehtumisesta, aukkojen peittämisestä, moottorikelkoista kaikki vaan sanahelinää, vailla mitään tietämystä.

Lähettänyt käyttäjä Esko K Tynkkynen (kirjautumaton)
Onhan nyt jokaiselle tekopesälle varmasti asennettu videokamerat, joista saimaalaiset voivat aikansa kuluksi seurata livenä kymmenien synnytysten edistymistä. Elämmehän läpinäkyvää ja tuloshakuista panos/ tuotos aikakautta.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut