Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Apukinoksen teko norpan pesinnän suojaksi on tarkkaa puuhaa - Katso video!

08.02.201412:00
4
  • Norppakinosten tekoa anttolassa

    Norpan apukinoksia kolattiin kasaan loppuviikolla Anttolan Luonterilla. Kuva: Jaakko Avikainen

Apukinosten kasaaminen norpan pesätarpeiksi on herättänyt keskustelua viime päivinä.
Metsähallitus päätti tammikuun lopussa apukinosten tekemisestä.
Norppa tarvitsee lumipesän kuuttien suojaksi. Kuutti syntyy helmikuun lopulla ja helmi-maaliskuun vaihteessa. Jos suojana ei ole lunta, avojäälle syntyneistä norpanpoikasista noin kolmannes kuolee.


Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela vakuuttaa, että kinosten tekemisessä on järkeä.
– Tutkimuksissa on todettu, että puolet ihmisen tekemistä apukinoksista kelpaa norpalle. Edellytykset jälkeläisen tuotantoon ovat olemassa, sanoo Koskela.
Etelä-Savon ely-keskuksen talkooporukka kasasi Mikkelin Anttolan Luonterin vesialueella apukinoksia loppuviikolla
Samaan aikaan kinoksia tehtiin Puumalassa Lietvedellä ja Ristiinassa Yövedellä.


Itä-Suomen yliopisto on testannut apukinosten tehoa kolmena vuotena. Tulokset ovat niin hyviä, että ensi kerran lunta kasataan nyt muuallakin kuin norpan vahvoilla pesimäalueilla Haukivedellä ja Pihlajavedellä.
Luonterille mentiin, koska vuosi sitten paikalla syntyi kuutti. Koskela arvioi, että Luonterilla on ainakin yksi synnyttävä naaras.
– Ehdottomasti kannattaa yrittää tukea pesintää apukinoksilla näin vähälumisena talvena.


Apukinoksen tekeminen ei ole sokkohommaa, vaan itse asiassa varsin tarkkaa mittatilaustyötä. Pohjana ovat pesälaskentojen paikkatiedot norpan lepo- ja hengityspesistä.
Apukinos tehdään pohjois-itä-suuntaiselle kallionkupeelle. Ihan pieni nyytti kasa ei ole. Lunta kasataan kolalla ja lapiolla noin 25 kuutiota. Keinokinoksella on paksuutta ainakin metri ja leveyttä kahdeksan metriä.
Norppa löytää paikan jään alta helposti. Tumma paikka juoruaa, että rannan tuntumassa on kinos.


Omin päin kenenkään ei tule mennä kinoksia tekemään. On riski, että lumikasa tulee paikkaan, josta on enemmän haittaa norpalle.
– On käynyt niin, että norppa on tehnyt poikaspesän mönkijäradan penkkaan. Kuutti kuoli.


Apukinosten teko painottuu Pihlajavedelle ja Haukivedelle. Saimaalle tehdään tänä talvena jopa parisataa kinosta. Työtä rahoittaa EU-hanke, Saimaannorppa-Life.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Hengessä mukana (kirjautumaton)
Hienoa että Elyltä löytyy talkoohenkeä ja porukka ottaa töistä vapaata/pitää lomiaan ja lähtee talkoisiin. Olis muuten kallista kolaamista että korkeakoulututkinnon suorittaneet yli 20 euron tuntipalkalla kolailevat :) Todellista luonnonsuojeluhenkeä!

Lähettänyt käyttäjä Rantanen (kirjautumaton)
Se, että noihin tiedettyihin pesäpaikkoihin mennään varta vasten metelöimään, kielii ihan jostain muusta kuin aran eläimen suojeluhalusta. Valitettavasti. Onneksi on vielä niitäkin paikkoja, joista nämä militantit eivät tiedä mitään, kun ovat ajaneet ohi niin kovaa ulisevilla lentävillä peleillään.

Lähettänyt käyttäjä Anonyymi (kirjautumaton)
Hienoa hommaa Saimaalla! Yle tiesi kertoa 22.2. että tämän vuoden pesintä ei ole vielä vaarassa lauhoista keleistä huolimatta. Muistan jo lapsesta asti vessapaperimainoksen: "Luonto kiittää luonnonystävää". Luonnonystävällä pyyhkii hyvin tässäkin taloudessa!

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut