Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Uutisen takaa: Savonlinnan teatteri toimii salissa, josta ei koskaan pitänyt tulla teatteria

14.09.201706:01
33
  • Savonlinnasali on nyt Savonlinnan teatterin koti, mutta tilaa löytyy edelleen konserteille ja kongresseille – tosin aiempaa vähemmän. Teatteri muutti salin päävuokraajaksi, koska valtuusto niin halusi. Helppoa ei ole ollut. Kuva: Pauli Lundén

  • Eppu Normaali Savonlinnasalissa 28.1.2017.

    Savonlinnasali on nyt Savonlinnan teatterin koti, mutta tilaa löytyy edelleen konserteille ja kongresseille – tosin aiempaa vähemmän. Teatteri muutti salin päävuokraajaksi, koska valtuusto niin halusi. Helppoa ei ole ollut. Kuva: Tuija Pauhu

  • Savonlinnasali on nyt Savonlinnan teatterin koti, mutta tilaa löytyy edelleen konserteille ja kongresseille – tosin aiempaa vähemmän. Teatteri muutti salin päävuokraajaksi, koska valtuusto niin halusi. Helppoa ei ole ollut. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan teatteri tarvitsee nyt lisää rahaa. Miksi?
Siksikö, että teatteri on elänyt yli budjetin? Pröystäillyt veronmaksajien rahoilla, toiminut tehottomasti, törsännyt?
Ei todella. Teatteri on tehnyt sen, mitä edellinen valtuusto on halunnut: muutti kiireellä valtavan suureen Savonlinnasaliin ja joutui tilanteisiin, joita kukaan ei osannut ennakoida.
Teatteri sai myötäjäisinä hoitaakseen Savonlinnasali oy:n tappiollisen liiketoiminnan. Juuri tästä syntyi lisäongelma, joka johti siihen, missä nyt ollaan, 86 000 euron alv-veroon.

Teatteri on toiminut joka mutkassa juuri niin kuin kaupunginvaltuusto määräsi. Laskelmat näyttivät, että muutto Savonlinnasaliin vie teatterin konkurssiin, siitä huolimatta valtuusto päätti tehdä näin. Muita vaihtoehtoja ei tutkittu.
Teatteria painostettiin päätöksen taakse muun muassa jäädyttämällä avustukset.
Niinpä teatteri muutti liian suureen, hyvin kalliiseen konserttisaliin, josta puuttuivat kaikki muut oheistilat. Sen piti vuokrata salin lisäksi puvustamo- , lavasteverstas- ja  toimistotilat sekä väistöpaikat, joissa voi esiintyä konserttien aikana.
Hehtaarihallia on muokattu teatterimaiseksi, luovuutta ja kekseliäisyyttä käytetty. Ammattiteatterin kuuden päivän työviikkoon on limitetty konsertteja.

Itse sali on aina ollut ongelmallinen. Sekin syntyi kiireellä, avattiin vuonna 2002.
Silloinkaan ei juuri kyselty, millaista taloa kaupungin tekijät tarvitsevat. Talo mitoitettiin ehkä oopperajuhlien huippukonserttien mukaan 800 hengelle. Se on noin kaksi kertaa liian suuri asukasmäärään verrattuna.
Sali on tuonut kaupunkiin sykettä, mutta tuottanut tappiota, kuten Suomen muutkin konserttisalit. Kaupunki, Savonlinnasali oy:n pääosakas, on maksanut tappiot, velat ja korot. Rakennusvelkoja riittää noin 2030-luvulle saakka.
Nyt tämän kaiken maksaa teatteri, Savonlinnasalin vuokralainen.

Muutossa sai teatteri kaupanpäälliseksi Savonlinnasali oy:n tappiolliset liiketoiminnat. Uusi teatterinjohtaja huomasi olevansa myös Savonlinnasalin johtaja.
Yleishyödylliset toimijat, kuten teatterit, eivät ole välttämättä alv-velvollisia. Savonlinnassa verottaja katsoo, että koska Savonlinnasalissa on sekä liiketoimintaa eli konsertteja että yleishyödyllistä teatteritoimintaa, on salin vuokra teatterinkin osalta verollista. Teatterille tuli yli 86 000 euron arvonlisävero maksettavaksi.
Konserttien määrä on vähentynyt, ja tähän vedoten teatteri yritti saada verottajan poistamaan alvin teatteritoiminnasta. Ei onnistunut. Alv-vero maksettiin kahtena vuonna sopeuttamisrahoista, joita tänä vuonna ei enää ole.

Tässä siis ollaan nyt. Teatteri on jälleen kerran tilanteessa, jota ei ole itse aiheuttanut, vaan joka aiheutuu olosuhteista, johon teatteri joutui valtuuston tahdosta.
Siitä saakka, kun teatterin muuttoa on suunniteltu saliin, on teatteri ollut kuin koulukiusattua: tekee mitä vain, on väärässä ja joutuu maksamaan, on aina uusien vaikeuksien edessä. Ei siksi, että tekisi itse väärin tai huonosti.

Alunperin idea teatterin muutosta Savonlinnasaliin syntyi jo noin 2010. Teatteritilatyöryhmä summasi vuoden tutkimuksen jälkeen, että ajatus on käyttökelvoton, valtavan kallis ja lisäksi se romahduttaisi sekä teatterin että konserttien yleisömäärät ja teatterin talouden.
Silloin mietittiin vielä, että sali muutetaan oikeaksi teatteriksi. Hinta oli suuri.
Kun ajatus nousi pintaan muutama vuosi sitten, ei enää kysytty, mitä teatteri tarvitsee. Määrättiin, että muutettava on ja löydettävä tavat tehdä salista mukava ja taloudesta toimiva.
Kun epäiltiin teatterin talouden romahtavan suuren salin kustannuksiin, lupasi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen: Teatteria ei jätetä pulaan!

Muutto moninkertaisti teatterin tilamenot. Yli kolmannes menoista menee tilakustannuksiin. Se on paljon työvoimavaltaisella alalla.
Suurin osa kaupungin avustuksesta palaa kaupungille vuokrina ja veroina, tekee vain mutkan teatterin kautta.

Mitä nyt sitten pitäisi tehdä?
Tietenkin toimia niin, että teatteri saa vihdoin ja viimein työrauhan.
Istua yhdessä alas kaikessa rauhassa ja miettiä, miten teatteri voi parhaiten toimia salissa, kuinka korjata kiireessä tehdyt virheet. Ajatella asiaa vihdoinkin teatterin kannalta, ilman poliittisia intohimoja.

Imatran teatteri, työväenyhdistyksen omistama sekin, homehtui. Mitä teki kaupungin johto? Käskikö muuttamaan konserttisaliin?
Ei tietenkään, vaan ilmoitti teatterijohtajalle, että kaupunki ostaa työväenyhdistykseltä teatterin tontin ja rakentaa homeisen tilalle uuden talon, sellaisen, jonka teatteri tarvitsee. Näin on tehty, ja hyvä on talo.
Asiat voivat olla yksinkertaisia, jos niin halutaan.

Lue myös: 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
On todella käsittämätöntä miten teatterin asia on jatkuvasti tapetilla. Savonlinnasaliin muutto on ollut teatterille iso ponnistus ja alunperinkin oli selvää että taloudellisia ongelmia tulee. Omat tilat olisi ollut paras ratkaisu. Nyt teatteri joutuu maksamaan siitä että päättäjät, jotka itse olemme valinneet, valitettavasti, ovat tehneet huonoja ratkaisuja. Savonlinnasalin suuruusluokka on virhe, voisiko siitä remontoimalla saada monitoimitilan ja teatterin lisäksi siihen jonkun muun pysyvän toimijan. Kiitos Riitta-Leena että olet puolustanut aina loistavaa teatteriamme.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Savonlinnasalia rakentaessa, silloinen kaupunginjohto viestitti sen tulevan ensisijaisesti välillisesti tuottavien tapahtumien, mm. kokousten- ja kongressien saamiseksi Savonlinnaan. Operatiiviseksi johtajaksi Savonlinnasalille palkattiin kuitenkin vain pelkkien viihdekonserttien järjestämisestä kokemusta hankkinut johtaja. Yhtään aiempaa enemmän ei ole ollut kokouksia, saati kongresseja. Ei siitä sen enempää, karkeiden virheiden jäljet on nähtävissä. Yhtä karkea virhe tehtiin siinä, että teatteri siirrettiin Savonlinnasaliin. Mitäpä jos teatteri olisikin siirretty Retrettiin, jolla tässä tarkoitan Tuunaansaaren luolastoa? Siellä on tilaa, eikä muu toiminta ole esteenä tai rajoitteena. Sinne teatteri voisi siirtyä edelleenkin. Ja mitä tuosta seuraisi samalla? Tuo ratkaisu pohjustaisi samalla edellytykset myös Retretin paluulle. Kaupungin kannattaisi harkita jopa luolaston ostoa. Siinä olisi ainakin Suomessa ainutlaatuinen kulttuurikeskus ja tilaa riittäisi samalla vaikka taidemuseolle, jolloin ”Retretistä” tulisi jälleen vetonaula matkailuunkin ja vielä ympärivuotinen sellainen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hyvä artikkeli ja taustoittava. Kuvaa valitettavan hyvin päätöksentekomme kykyä hahmottaa kokonaisuuksia ja ymmärtää syy - seuraus suhteita. Tämä sama ongelma vaivaa lähes kaikkia isompia ja/tai vaativampia päätösprosesseja.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Teatterin siirto oli uskomattoman typerä päätös. Useat tahot sitä kritisoivat. Se oli susi syntyessään. Teatterilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin taipua. Nyt kannamme poliitikkojen sekoilun hedelmiä. Vastuuhenkilötkin ovat tiedossa. Toivottavasti uudet päättäjät löytävät kauaskantoisemman päätöksen eikä ainoastaan paikkaile vanhaa erehdystä!

Lähettänyt käyttäjä tuovuo (kirjautumaton)
Hyvä taustoita selventävä kirjoitus, joka nosti esiin myös ne jotka ovat aikoinaan päätöksi tehneet. Otetaan opiksi menneisyyden virheitä, mutta loputtomasti sen miettiminen mikä ei toimi ei tuo keskusteluun ja toimintaa mitään uutta. Tunnustetaan tosiasiat; meillä on Sali joka on liian suuri, liian kallis, eikä se sovellu teatteritilaksi jne. Mutta meillä nyt vain on se Savonlinna Sali! Ehdotan, että perustamme innovatiivisen, hulluttelevan ja vähintään Marssia tavoittelevan (ei riitä kuun tavoittelu) aivomyrskyryhmän, joka ajattelee koko Savonlinna salin uusiksi. Tehdään siitä vaikka kansainvälinen taiteilijatalo, joka tarjoaa työtiloja eri taiteenalojen toimijoille.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut