Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Taide ja muotoilu vuoropuhelussa Savonlinnan pääkirjastossa

03.07.201415:30
  • Kirjaston ala-aulassa tulijaa tervehtii Martti Talvelan honkapuinen hahmo. Sen parina on Chieko Okabe-Silvastille suunniteltu korusarja. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina 30. heinäkuuta saakka. Kuva: Petri Vanhanen

Eteläsavolainen taide ja muotoilu käyvät heinäkuun ajan vuoropuhelua Savonlinnan pääkirjastossa Joelissa.

Taiteen edistämiskeskuksen Mikkelin sivutoimipiste on koonnut kirjastoon Match Made -yhteisnäyttelyn, jossa taideteokset ja muotoilutuotteet muodostavat teospareja. Parien valinnasta vastaavat läänintaiteilija Anu-Anette Varho ja erityisasiantuntija Riitta Moisander.

– Kysymys on siitä, että visuaalisessa maailmassa perusasiat toistuvat, olipa sitten kyse rakennuksesta, kuvanveistosta, maalauksesta tai muotoilusta, Moisander sanoo.
Teospareja saattaa yhdistää tekniikka, materiaali, aihe tai jokin muu seikka.

– Käykää katsomassa, näettekö asian samalla tavalla kuin me, vai olemmeko valinneet väärät parit, Moisander nauraa.

Heti Joelin ovesta sisään asuttaessa vastassa on Martti Talvelan honkapuinen hahmo. Sen on veistänyt Kari Kärkkäinen. Martin parina on korusarja, jonka Kati Torniainen on suunnitellut oopperalaulaja Chieko Okabe-Silvastille. Yhteinen tekijä on siis ooppera.

Siniharmaita neliömuotoja tarjoileva Seppo Väänäsen Harmaa päivä -maalaus on saanut parikseen Eeva Pihlasvaaran neliömuotoiset hopeakorut. Miklas Suokkaan taittuvasta puumitasta kehittämä led-valaisin rinnastuu Kaarina Sepposen maalauksen väkeviin viivoihin.

Nadia Zubareva on taivutellut metallilangasta ihmishahmoja ja Jonna Kärkkäinen koruja. Suvi Lailavuo on tehnyt puusta sisustuspaneelia ja Hanna Vahvaselkä taulun. Tytti Vuorikari on tehnyt CNC-sorvilla kellon ja Kirsimaria Törrönen-Ripatti Matissen kuolemantanssin.

Riikka Kaartilanmäen Petäjä-kuosista ja Matti Kurkelan eläinhahmoista syntyi kirjastojen lastenosastoille sopiva osallistava teos, jossa sopii pitää vaikka satutunteja.

Savonlinnassa teos on vain näytillä, mutta Match Made -näyttelyn järjestäjät kertovat, että näyttelyn jälkeen maakunnan kirjastot voivat pyytää sitä lainaksi.

Valokuvaaja Harri Heinonen on kuvannut kaikki teokset postikorttisarjaksi, josta muodostuu uusi taideteos. Heinonen on vienyt teokset kuvattavaksi metsiin, rannoille ja heikoille jäille.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut