Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Mirja Borgströmin balettiunelma toteutuu tänään, kun St. Petersburg Ballet Theatre esittää Joutsenlammen Olavinlinnassa

11.08.201710:19
  • Mirja Borgström

    Ballet Olavinlinna -tapahtuman vastaava tuottaja Mirja Borgström kertoo balettesityksen tuomisen Olavinlinnaan olleen hänen pitkäaikainen unelma. Tänään unelma toteutuu, kun Joutsenlampi esitetään Olavinlinnassa. Kuva: Antti Varonen

Pietarilainen St. Petersburg Ballet Theatre esittää tänään ja huomenna Olavinlinnassa Joutsenlampi -baletin. Ballet Olavinlinna -tapahtuman vastaava tuottaja Mirja Borgström kertoo baletin tuomisen Olavinlinnaan olleen hänen pitkäaikainen unelma.

— Pian vuosien unelma toteutuu, kun saan balettiesityksen Olavinlinnaan. Odotukset ovat korkealla. Olavinlinna on suurenmoinen paikka baletille, kun Saimaan kaunis luontokin on lähellä.

Nyt nähtävän esityksen valmistelut alkoivat neljä vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten Borgström ja teatterin johtaja Konstantin Tachkin kävivät katsomassa Olavinlinnaa. Borgström mukaan ajatus siitä, että illalla pääsee jakamaan esityksen yleisön kanssa, ”tuntuu huikealta”.

— Katsojalle balettiesitys on kokonaisvaltainen elämys, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa: puvut, tanssi, musiikki ja somistus. Lisäksi tanssi on kansainvälistä. Kielimuuri ei ole esteenä. Kehonkieli on tunteen tulkkina voimakas ja menee aina ihon alle.

 

Olavinlinnassa pietarilaisteatteri esiintyy nyt ensimmäistä kertaa. Teatterin solistit saapuivat Savonlinnaan eilen, puvustus ja rekvisiitta torstaina. Orkesteri saapuu tämänpäiväisiin harjoituksiin. Esiintyjille linna tarjoaa haasteen, sillä pietarilaiset ovat tottuneet isoihin lavoihin.

— Lavan syvyys ei riitä, ja tästä syystä koreografin on täytynyt miettiä, miten joutsenrivit kulkevat. Linnan olosuhteet vaativat hieman sopeutumista.

— Prima ballerina Irina Kolesnikova vieraili alkukesästä Olavinlinnassa ja kuvasi sitä ”kylmäksi uuniksi”. Onneksi linnan muurit ovat kesän aikana lämmenneet. Nyt linnassa on hyvä peruslämpö.

 

Juuri käsiohjelman mentyä painoon tuli tieto solistivaihdoksesta. Ennakkotiedoista poiketen Prinssi Siegfriedin roolin tanssii Mariinski-teatterin vieraileva solisti Vitaly Amialishka ja ensitanssija Dmitry Akulinin nähdään Rothbartin osassa. Yuri Mirov, jonka alunperin piti tanssia Rothbartin rooli, ei ole tällä kertaa  mukana ollenkaan. Vaihdoksen on aiheuttanut taiteilijoiden henkilökohtaiset syyt.

 

Borgström kertoo tapahtuman lipunmyynnin edenneen hyvin. Myynnissä on noin 2000 lippua iltaa kohden. Viime viikonloppuna lippuja oli myyty noin 3700 kappaletta.

— Olen tyytyväinen. Näyttää siltä, että yleisö on hyvin kiinnostunut baletista.

Tapahtuman jatkoakin on jo ajateltu, joskin ensi kesänä Olavinlinnan varauskalenteri näyttää täydeltä.

— Lähtökohtaisesti on ajatus tehdä tästä vuosittainen tapahtuma.

Lue myös: 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä