Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Halonen ja Gallén sekä muut mestarit, virkatut moottorisahat ja uusi puutaide Luston Suomi 100 -näyttelyissä — katso video!

27.04.201716:00
  • UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, toiminnanjohtaja Anna-Maria Wiljanen, Kansallista identiteettiä rakentamassa, Metsämuseo Lusto

    UPM-Kymmenen taidesäästiön toiminnan johtaja Anna-Maria Wiljanen esittelee Jussi Mäntysen pienoisveistosta. Se on 27 muuta säätiön arvoteosta on nyt esillä metsämuseo Lustossa. Kuva: Tuija Pauhu

Metsimäuseo Lustossa avautui tänään kolmen kovatasoisen näyttelyn Suomi 100 -näyttelykokonaisuus. Kansallista identiteettiä rakentamassa -näyttelyssä on 28 arvoteosta  UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön kokoelmista. Näyttely  kertoo  paitsi puun ja metsien osuudesta Suomi-kuvan rakentumisessa myös metsäteollisuuden kehityksestä.
— Teemapuu on koivu, joka näkyy niin Hugo Simbergin etsauksessa, Pekka Halosen maalauksessa kuin Victor Westermarkin maisemassa. Metsä on osa suomalaisten sielua ehkä enemmän kuin mikään muu, samalla se on suomalaisten vaurauden perusta.
— Kuvaustapa muuttuu ajan myötä: Yngve Bäck käyttää värejä, jotka kertovat, mitä metsä tuntuu, eikä niinkään, miltä metsä näyttää, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Anna-Maria Wiljanen.
Näyttelyn taiteilijanimiä ovat myös Akseli Gallén, Jalmari Ruokokoski, Eero Järnefelt ja Victor Westerhjelm.


Lasten Lustossa on kymmenen virkattua moottorisahaa. Tekstiilitaiteilija Sanna Vatanen ihastui vanhojen moottorisahojen lempinimiin, ja tästä kumpusi idea virkata näitä vanhoja, monelle metsämiehellä ja mökkisahaajalle rakkaita malleja.
Mallit on tyylitelty uskollisesti eri sahoista. Kolme niistä on tehty kestämään käyttöä: lapset voivat leikkiä sahaamista.


Ilona Rista on puutaiteilija, joka tuntee sekä käsityön että kaikkein moderneimmat työtavat. Hän on kehittänyt tekniikoita, joilla taidetta voi tehdä puusta tietotekniikan avulla.
Rista, vuoden 2014 puutaiteilija, kokeilee ja kehittää jatkuvasti. Hän on luonut esimerkiksi akustisia elementtejä, joita monet arkkitehdit käyttävät uusissa rakennuksissa.
— Haluaisin, että Suomi tulisi tunnetuksi modernista puuosaamisesta, jossa yhdistyvät korkea teknologinen taito ja korkealaatuinen muotoilu, sanoo Rista.
Lustossa on esillä Ristan suurikokoisia seinäelementtejä, veistoksia ja myös puukirjoja.

Luston kesän 2017 näyttelyt: Kansallista identiteettiä rakentamassa, näyttely UPM-Kymmenen taidesäätiön kokoelmista  ja Ilona Rista, puutaiteen uudistaja -näyttelyt avoinna 7.1.2018 saakka; Virkatut moottorisahat 1.10.2017 saakka.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut