Torstai, 24. elokuu 2017
Perttu

Nämä 27 apteekkia ovat myyneet lääkekannabista

22.07.201419:30
8
  • Vuonna 2013 erityislupia lääkekannabistuotteille myönnettiin 19 apteekille. Vuonna 2014 lupia on myönnettyy tähän mennessä 17 apteekille. Yhteensä 27 eri apteekille on myönnetty erityislupia lääkekannabikseen viimeisen kahden vuoden aikana. Osa apteekeista on hakenut lupia molempina vuosina. Lähde: Fimea.

  • Vuonna 2013 erityislupia lääkekannabistuotteille myönnettiin 19 apteekille. Vuonna 2014 lupia on myönnettyy tähän mennessä 17 apteekille. Yhteensä 27 eri apteekille on myönnetty erityislupia lääkekannabikseen viimeisen kahden vuoden aikana. Osa apteekeista on hakenut lupia molempina vuosina. Lähde: Fimea.

Myyntiluvallista lääkekannabista on määrätty tänä vuonna jo tuplasti enemmän kuin koko viime vuonna. Silti suurin osa lääkekannabiksesta myydään edelleen erityisluvalla.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tietojen mukaan vuoden 2014 alusta alkaen lääkekannabista on myyty erityisluvalla 68 potilaalle sekä myyntiluvalla noin 20 potilaan hoitoon tarvittava määrä.

Lääkekannabiksen erityislupia on myönnetty samaa tahtia kuin viime vuonna, sillä koko vuonna 2013 erityislupa myönnettiin 125 potilaalle. Myyntiluvallisen lääkekannabiksen myynti on noussut, sillä viime vuonna sitä myytiin vain noin 10 potilaan hoitoon tarvittava määrä.

Ainoastaan suusumute Sativexilla on myyntilupa, muut lääkekannabistuotteet ovat erityisluvallisia, eli niitä myönnetään potilaille ainoastaan Fimean hyväksynnällä. Suomessa käytössä olevat erityisluvalliset lääkekannabistuotteet Bedrocan, Bediol ja Bedica sisältävät kannabiksen kukintoa eri muodoissa.

Viimeisen kahden vuoden aikana 27 eri apteekille on myönnetty erityislupia lääkekannabiksen myyntiin. Suurin osa niistä on pääkaupunkiseudulla ja muissa isommissa kaupungeissa, mutta lähes kaikissa maakunnissa jokin apteekki on saanut erityisluvan.
– Kun suhteuttaa apteekkien määrän myyntilupien määrään, näkee että lääkekannabista määrätään potilaille melko vähän. Suurin osa näistä apteekeista on hakenut yhden tai kaksi erityislupaa, kertoo ylifarmaseutti Anja Koivunen Fimealta.

Apteekki voi hankkia lääkkeitä kahdella tavalla, joko tuomalla niitä itse maahan tai tilaamalla lääketukkukaupasta. Suomen ainoat lääkekannabista maahantuovat apteekit ovat Turun Linnan apteekki ja Kaukajärven apteekki Tampereella. Linnan apteekki on maahantuonut lääkekannabista vuodesta 2008 alkaen.
Molempien lääkekannabista maahantuovien apteekkien toimitusjohtaja on apteekkineuvos Markku Knuutila. Suuri osa Suomen erityisluvista myönnetään Knuutilan kahteen apteekkiin.

Knuutilan mukaan erityisluvalla myydään enemmän lääkekannabista, koska erityisluvallista voidaan määrätä hoidoksi useampaan vaivaan kuin Sativexia.
Sativexia voidaan määrätä ainoastaan lihasjäykkyyden hoitoon MS-tautia sairastavilla potilailla. Erityisluvallisia lääkekannabistuotteita on määrätty muun muassa hermokipuun ja selkäydinvamman aiheuttamaan kipuun ja unettomuuteen.
– Lääkekannabis on erittäin tarkkaan valvottua Suomessa. Koko maassa on ehkä 20 lääkäriä, jotka sitä määräävät ja Valvira pitää heitä tarkasti silmällä, Knuutila kertoo.

Erityisluvalliset lääkekannabisvalmisteet ovat huomattavasti halvempia kuin Sativex. Yhden Sativex-paketin, joka sisältää kolme suihkepulloa, myyntihinta on Suomessa 650 euroa. Turun Linnan apteekissa gramman annos Bedrocania maksaa 14 euroa grammalta. Lääketukku Tamron kautta tilaavissa apteekeissa grammahinta on 21 euroa.
Vaikuttuvat aineet, eli tetrahydrokannabinoli ja kannabidioli, ovat kaikissa kannabistuotteissa samat.

Yksikään Etelä-Savon apteekki ei ole ottanut lääkekannabista valikoimaansa. Mikkeliläisen apteekki Stellan proviisorin Jarkko Suvisen mukaan lääkekannabikselle ei ole kysyntää Etelä-Savossa.
– Sitä eivät ole meiltä kyselleet lääkärit tai potilaat, Suvinen kertoo.

Suvinen näkee kannabiksen potentiaalin hoitokäyttöön rajallisena.
– Kannabis ei ole ensisijainen, eikä edes toissijainen lääke mihinkään. Ihminen reagoi lääkkeisiin yksilöllisesti, mutta sellaisia henkilöitä, jotka eivät saa apua mistään lääkkeestä mutta saavat kannabiksesta, on hyvin vähän, Suvinen sanoo. 

Selitykset apteekkien järjestysluvuille löytyy täältä: http://www.uef.fi/fi/farmasian-laitos/opetusapteekit

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä PerusPekka (kirjautumaton)
Kyllä potilaat keskustelevat ja ovat tietoisia mutta vanhoillisuus tässäkin asiassa jarruttaa reseptien saamista. En voi tajuta miten kansaan on saatu aivopestyä että lääke ei ole huume. Koska monet lääkkeet juuri ovat niitä huumeita vaiko siis lääkkeitä. Pelottaa tuo sana lääkäreitä ja eivät halua että heitä yhdistetään siihen!

Lähettänyt käyttäjä Eino Kröön (kirjautumaton)
Apteekkien provisoorit ovat lääketehtaiden orjia, jotka myös saavat elantonsa siinä roikkumalla. Olen sata varma, että tämä Jarkko Suvinen tulee välittömästi toisiin aatoksiin, kunhan ensin on lukenut ja tutustunut lääkekannabiksen vaikutuksista myös reumasairaiden hoidossa. Tämän jälkeen hänkin huomaa kysyntää olevan myös etelä-savossa. Ainoastaan erittäin vanhoilliset ajatusmallit estävät lääkekannabiksen esittelyn ja tarjonnan hyvin monelle sairaalle, jotka saisivat siitä helpotuksen arjen elämään. On valitettavaa että luonnon oma tuote, ei tunnu kelpaavan, vaan tarjotaan laboratorioissa jalostettuja synteettisiä mömmöjä, joidenka haitta vaikutukset ovat tuhat kertaisia verrattuna alkuperäiseen.

Lähettänyt käyttäjä Järkeä !!!! (kirjautumaton)
Mitä ihmettä media menee julkaisemaan tällaista listaa ?????? Eikö yhtään käy mielessä, että tämä edistää huumeidenkäyttäjien halua kannabiksen laillistamiseen ( vai oliko se niin, että suuri osa median edustajistkina kannattaa asiaa ? ) ja sitä, että nyt varmastikin noissa apteekeissa tarvitaan kunnon turvallisuusjärjestelmät, myös päivällä. Sekaisin olevat narkomaanit ovat erittäin iloisia tästä listasta, vaikka kyse onkin muulle väestölle lääkkeenä myytävästä huumeesta. Ja jos joku luulee, että Suomessa ei ole korruptiota, niin joopa joo....Terveisin huumehörhöjä tarpeeksi ammatikseni hoitanut.

Lähettänyt käyttäjä PerusPekka (kirjautumaton)
Siis tarkoitin juuri tätä ihmisryhmää joka pelkää näitä huumeita! Nytkin tuo vouhkaa kannabiksesta vaikka omassa metsässä kasvaa muitakin kasveja joita käytetty iät ja ajat. Jos kannabiksen sana olisi vaikka mobilaatti niin se ei pelottaisi niin paljoa. Ehkä ennen oli paremmin kun tiedettiin ne luontaiset hoitoyrtit. Puhuttaisiin mielummin sitten lääkkeiden liikasyömisestä mitä kukkahattutäditkin tekee.

Lähettänyt käyttäjä Järkeeitelles (kirjautumaton)
Järkeä!! Et tiedä kannabiksesta tuon taivaallista. Apteekkeihin kun murtaudutaan sieltä viedään kovia aineita, opiaatteja ja muita keskushermostoon vaikuttuvia aineita kuten rauhoittavia. Kasvakaa ihmiset jo ulos tuosta peikosta. Kannabis ei ole huume, mieto päihde korkeintaan. Alkoholi on paljon paljon vaarallisempaa ja aiheuttaa kalliit kustannukset teidän perusjunttijuoppojen kaltaisten takia yhteiskunnalle.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Minulla on ollut tuskallinen kolmoishermosärky jo vuosia. Lääkkeet ei oikein tahdo auttaa. Kaikkein vähiten särkylääkkeet. Sen vuoksi päätin kokeilla kannabista. Olen yli kuusikymppinen ja pössäyttelin pari kuukautta sitten ensimmäisen kannabissätkäni ikinä. Lajiketta en valitettavasti tiedä. Oireet hupenivat laakista. Seuraavana päivänä toinen sätkä. En päihtynyt kummastakaan sätkästä mutta kipukohtaukset katosivat. Myös molempia pohkeita vaivanneet hermokivut katosivat. Ilmeisesti kolmoishermosärky on mennyt remissioon ja varmasti kannabiksen vauhdittamana. Olen saanut lääkkeet vähentää asteittain 2000 mg:sta nollaan. Kolmoishermosärky ei parane, eli kohtaukset palaavat varmasti. Ja sitä päivää varten minulla on oltava kannabista gramma tai kaksi. En halua kannabiksen käyttöäni puolustella, enkä halua ketään yllyttää pössyttelyyn. Varsinkaan päihtymistarkoituksessa. Kerron tässä vain faktat omalta kohdaltani. En pidä kannabiksen mausta, enkä edes päihdy siitä. En tupakoi. En käytä alkoholia . Tarvitsen kannabista vain ja ainoastaan torjumaan kolmoishermosäryn äärimmäisen kovia sekä täydellisesti invalidisoivia kipukohtauksia. Ja niin kauan kun lääkärit eivät sitä minulle kirjoita, hankin kannabikseni muita teitä. Ettei minun tarvitsisi enempää kiusata lääkekemikaalien raiskaamia sisuskalujani.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut