Lauantai, 19. elokuu 2017
Mauno, Maunu

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista rattijuoppoihin — lähes kaikki tuomitsevat

19.06.201709:10
11
  • Poliisi poliisivoimat liikennepoliisi ratsia puhallutus alkometri rattijuoppo

    Noin 72 prosenttia kyselyyn vastanneista on ajanut autoa nautittuaan rangaistavan määrän alkoholia. Kuva: Marita Waenerberg

Liikenneturva on selvittänyt suomalaisten mielipiteitä päihteiden käytöstä ja liikenteestä. Alkoholin lisäksi selvitettiin suhtautumista ajonaikaiseen huumeidenkäyttöön.

Suomalaiset suhtautuvat kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon alkoholia jyrkemmin. 96 prosenttia vastanneista pitää amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajamista erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin osalta vastaava prosenttiluku on 95. Mielipiteet kuljettajan kannabiksen käytöstä olivat hieman lievempiä, 92 prosenttia piti sitä vakavana tai erittäin vakavana rikkomuksena.
— Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Kysely osoittaa, että suomalaisten mielestä huumekuski on rinnastettavissa rattijuoppoon. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, painottaa suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 83 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan ajanut autolla kännissä. Yli rangaistavan määrän alkoholia nauttineena ajoon on lähtenyt 17 prosenttia vastanneista.Pienessä maistissa, eli alle rangaistavan määrän alkoholia nauttineena kertoo ajaneensa peräti 48 prosenttia.
— Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä näyttää laskusuuntaa, on maistelleiden kuljettajien osuus hieman noussut. Alkoholi erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuuksissa, Loikkanen kertoo.

Tulokset perustuvat Kantar TNS Gallup Oy:n Liikennevirastolle teettämään galluppiin. Vastaajia oli yhteensä 1035 henkilöä, joista autoilevia oli 79 prosenttia.

Oletko koskaan ajanut pienessä maistissa?


Kyllä0%
En0%

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
"Vaikka kohtalokkaiden rattijuopumusonnettomuuksien määrä näyttää laskusuuntaa, on maistelleiden kuljettajien osuus hieman noussut" eli bullshit-puheet promillerajan laskusta voi unohtaa, ei hyödytä mitään.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Omat kokemukset ovat päinvastaisia, on kielletty soittamasta ja otettu jopa puhelin pois kun "siitä poliisien perään soittamisesta tulee vain paljon harmeja". Erään tutun auto käytiin kyllä sotkemassa kun oli soittanut kytät rattijuopon perään ja nämä epäillyt näkivät nimen ja osoitteen jostain papereista.

Käyttäjän Moraalijeesus kuva
Lähettänyt käyttäjä Moraalijeesus
"Oletko koskaan ajanut pienessä maistissa?" Pitäs ensin määritellä pieni maisti! Onko se pullo keskikaljaa, pullo ykköskaljaa vai yksi liköörikonvehti... Mutta tuon gallupin mukaan aika moni valehtelee, eli uskottelee istelleen olevansa parempi kuin on... :) En usko, että puolet kyselyyn vastanneista ei ole koskaan ajanut autolla, kun veressä on alkoholia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Moraalijeesus teki lapsellisen virhepäätelmän kun sanoo monen valehtelevan. Vastaavalla tavalla perusteettomasti voisi sanoa että moni valehtelee kun on ilmoittanut ajaneensa maistissa ja näin uskottelee itselleen olevansa huonompi kuin on. Yhden henkilön uskomuksilla ei ole mitään tekemistä tosiasian kanssa.

Lähettänyt käyttäjä Cucco (kirjautumaton)
Lähes kaikki tuomitsevat ' - 'Moraalijeesus: ' 'Älkää tuomitko ettei teitä tuomittaisi !' 'Syyllinen löytyy tässäkin tapauksessa peilistä'

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mielestäni väsyneenä ajaminen on vaarallisempaa kuin pienessä sievässä, hupitupakoissa tai A-vitamiineissä pärtsäily. Minkä tahansa päihteen ongelmakäyttäjät ajavat autolla paremmin poliisin testereiden hälyttämissä oloissa kuin mitä kitkuissaan ahdistuneina ajaisivat. Poliisin pitäisi arvioida ajokuntoa jenkkilän tapaan ja vasta sitten työntää alkometriä/huumetesteriä naaman eteen.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut