Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Hallitus peruu sunnuntailisien ja ylityökorvausten leikkauksen – Sipilä A-studiossa: Kätilöiden puheenvuorot vaikuttivat

Päivitetty: 28.09.201520:15
66
  • LKS 20150928  - SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa Kesärannassa, Helsingissä maanantaina 28. syyskuuta 2015.
Työmarkkinajohtajat tapavasivat hallitusta keskustellakseen vaihtoehdoista Suomen yksikkötyökustannusten pienentämiseen. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

    SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola, EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, työ- ja oikeusministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa Kesärannassa, Helsingissä maanantaina. Kuva: Martti Kainulainen

Hallitus aikoo perua suunnitellut leikkaukset työntekijöiden sunnuntailisiin ja ylityökorvauksiin. Sen sijaan lomarahaa aiotaan kutistaa 30 prosentilla.

- Yksityiskohtainen ohje, miten se tehdään tulee lainsäädännössä, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi maanantai-iltana tiedotustilaisuudessa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Sipilän mukaan työmarkkinajärjestöjä on kuunneltu ”herkällä korvalla”. Hän sanoo nähneensä nyt "ensimmäisiä merkkejä siitä, että yhdessä tekemisen ilmapiiri on löytymässä". Sipilän mukaan Suomi on kilpailukyvyssä 15 prosenttia jäljessä pääkilpailijamaihin verrattuna.

Ylen A-studion lähetyksessä maanantai-iltana Sipilä myönsi, että samassa ohjelmassa 16. syyskuuta esiintyneiden kätilöiden puheenvuorot tekivät häneen vaikutuksen.

Hallitus ilmoittaa näin ollen keskiviikkona tuovansa eduskuntaan lainmuutokset, jotka voisivat johtaa yksikkötyökustannusten supistumiseen viidellä prosentilla. Lait leikkaisivat toteutuessaan lomia ja muuttaisivat ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi ja muuttaisivat kaksi arkipyhää palkattomiksi.

Lomat säädetään enintään kuuden viikon pituisiksi.

Sipilän mukaan lait uskotaan saatavan valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.

HS Teemu Luukka

Lue Helsingin Sanomien juttu tästä!

Lue myös keinolistasta, mitkä toimet hallitus aikoo toteuttaa, jos työmarkkinajärjestöt eivät saa aikaan omaa ehdotustaan. 

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hienoa toimintaa hallitukselta. Nyt vain odotetaan jos SAK voisi omalta osaltaan tulla vastaan niin tästä saataisiin oikeasti hyvä paketti joka auttaa Suomen taas nousuun. Nautitaan sitten kaikki niistä hedelmistä tasapuolisesti.

Lähettänyt käyttäjä Loma (kirjautumaton)
Kyllä loman leikkaus on myös melkoinen leikkaus. 15 vuotta työssä ollut ei saa kokemuksetaan palkankorotusta vaan lomaa 8 päivää enemmän. Kyllä kokemus pitäisi jossain näkyä -vaikka sitten loman pituudessa. Kokeneiden lomasta voi leikata myös vaikka 30%.

Lähettänyt käyttäjä Työläinen (kirjautumaton)
Tämä päätös on oikea! Ylitöistä ja sunnuntaitöistä kuuluu saada tuntuva extra, koska myös lepo kuuluu työläiselle. Ei elämä ole työtä varten. Sen sijaan lomaraha tuntuu aivan päättömältä. Onhan se ns. saavutettu etu, josta on tietysti vaikea luopua, mutta aivan tuulesta temmattu lisähän se on. Palkallinen loma tuntuu oikealta ja motivoivalta. Ikäänkuin työnantajan kädenojennus hyvin hoidetusta työvuodesta, mutta että pitäisi vielä maksaa xtraa?! Kokonaan pois vaan niin saadaan kuluja karsittua ja talous nousuun.

Lähettänyt käyttäjä Heko heko (kirjautumaton)
Mitä jos hyväksyn 30 % lomarahan leikkauksen ja iso firmamme jakaa sen osinkoina herraomistajille. Mitä se pelastaa. Yritys ei ole vientiyritys. Harmaa talous vie verotulot. Älytöntä Kuitataan laskemalla työtehoa.

Lähettänyt käyttäjä x-girl (kirjautumaton)
Sipilä halusi säilyttää kasvonsa ja totesi, että kätilöiden haastattelu käänsi hänen päänsä (A-studio haastattelu). Parempi näin, että yhteiskunta rauhan takia edes joku syy löytyy tämän älyttömän vaatimuksen peruuntumiseen, joka olisi kohdistunut vain osaan palkansaajista. Joka tapauksessa kiitos ammattiliitoille.

Lähettänyt käyttäjä Sjuksköterska (kirjautumaton)
Loma: Jos olet julkisella sektorilla, sinulla on 15 vuoden työhistoriasta kaikki kokemuslisät ja mahdolliset henkilökohtaiset lisät. Nämä leikkaukset, jotka kohdistuvat lomiin ovat oletettavasti määräaikaisia, mutta ei yksityisellä sektorillakaan pitkiä lomia ole, vaikka työkokemusta olisi se 30 vuotta. Pekkaspäivät eivät kosketa yksityissektorin toimihenkilöitä, joille kertyy paljon palkatonta työtä ihan sen projektiluontoisen työn luonteen takia. Julkisella sektorilla kuten sairaanhoitopiirillä on työhyvinvointiin satsattu ja monilla on myös työnantajan kustantama sadan euron arvoinen Sportti-passi, josta luulisi näiden säästötalkoiden myötä luovuttavan, koska säästöä syntyy, eikä sillä työntekijälle ole niin suurta merkitystä, jos sitä passia ei elokuviin tai keilailuun saakkaan. Eli tämä oli työnantajapuolelle tällainen ehdotus, jossa myös voisi säästää.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut