Sunnuntai, 20. elokuu 2017
Sami, Samuli

Kolme ammattiliittoa yhdistyy uudeksi Teollisuusliitoksi

18.05.201718:25
16
  • Uuden liiton synnystä päätettiin keskiviikkona. Kuva: Yrjö Ruotsalainen

Metalliliiton ylimääräisessä liittokokouksessa päätettiin keskiviikkona uuden Teollisuusliiton perustamisesta. Samalla hyväksyttiin uuden liiton säännöt. Teollisuusliitto aloittaa toimintansa heti, mutta täysimääräinen toiminta alkaa vasta ensi vuoden alussa.
 
Teollisuusliiton muodostavat Metalliliiton, TEAM Teollisuusalojen ammattiliiton sekä Puuliiton ammattiosastot. Teollisuusliitossa on noin 226 000 jäsentä, mikä tekee siitä SAK:n toiseksi suurimman jäsenliiton heti PAMin jälkeen.
 
Teollisuusliiton ensimmäinen liittokokous järjestetään marraskuussa. Liiton toiminta jaetaan neljään edunvalvontasektoriin, joita ocvat kemia, teknologia, puutuote sekä erityisalat.
 
Yhdistyvien ammattiliittojen 230 työntekijää ja työttömyyskassan reilut 120 työntekijää siirtyvät Teollisuusliiton palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
 
Liittokokous jatkuu torstaina, jolloin uudelle liitolle valitaan muun muassa puheenjohtaja.
 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Tasapuolinen (kirjautumaton)
uuden liiton puheenjohtaja mojovan korotuksen palkkaansa, kun jäsenmäärä ja samalla työtkin lisääntyvät? Tosin ei ihan samassa suhteessa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ensimmäinen kommentoija: Ei, olet täysin väärässä. Ainakin minä, joka olen työssäkäyvä ihminen, hyödyn ay-liikkeestä. Ja niin teet sinäkin, vaikka et sitä tiedosta. Muun muassa minun palkkani laskisi, jos ay-liike ei neuvottelisi palkoista, niin muuten tekisi sinunkin palkkasi, jos nyt töissä olet. Myös kaikki, mitä sinä pidät työelämässä selviöinä, eivät todellakaan ole selviöitä. Esimerkiksi, jos ay-liikettä ei olisi ollut, niin sinullakaan ei olisi työssäsi sellaistakaan ”etua” kuin ruokatunti. Eikä muuten edes niin sanottuja sosiaalitiloja, eli paikkaa, missä vaihtaa ennen työpäivää ja sen jälkeen vaatteita, ei suihkua, eikä muuten, mikä sinua varmasti huvittaa, edes vessaa. Sinä et tällaisista asioista tiedä, mikä on osoitus siitä, että et ole ollut työelämässä kuin vähän aikaa tai et lainkaan. Sinulle on selviö niinkin yksinkertainen asia kuin se, että sinulla on lauantai vapaapäivä. Ei olisi, ellei ay-liike olisi sitä vapaaksi saanut. Ja jos olet niin nuori, niin kuin näyttää olevan, että olet vielä koulussa tai opiskelemassa, niin ilman ay-liikettä opiskelisit tiukasti kaikki lauantaipäivät. En viitsi enää jatkaa, mutta kaikki työelämään liittyvät asiat on ay-liike neuvotellut. Ja jos ay-liike lakkautettaisiin, niin todella nopeasti palattaisiin aikaan ennen näitä ”etuja”.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä on kommunismin usko kovassa. Nykypäivänä jokainen voi käydä keskustelunsa työnantajan kanssa ilman punottavaa agitaattoria. Maailma on muuttunut. Ilman ay jarruja uskaltaisi moni pienyrittäjä palkata itselleen (lisää) työvoimaa. Mutta se on tehty liian hankalaksi. Varsinkin jos on vahingossa ottanut väärän tyypin töihin.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Anonyymi 20:27 tiedoksi, että osa mainitsemistasi ay-liikkeen ajamista eduista ovat ihan lainsäädännöstä tulevia asioita. Työaikalaki ja muut lait määräävät todella suurelta osin työsuhteen perustasta. Ay-liike näpertelee sitten paljon pienempien asioiden kanssa. Otahan sinäkin faktoista selvää ennenkuin haukut toisia tietämättömäksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
”Kyllä on kommunismin usko kovassa. Nykypäivänä jokainen voi käydä keskustelunsa työnantajan kanssa ilman punottavaa agitaattoria.” - Olen kirjoittanut tämän saman kommentin yhteen toiseen artikkeliin, mutta kirjoitanpa vielä uudelleen. Mitäpä tekisit, sinä edellä siteeraamani kommentoija, seuraavassa tilanteessa, joka on esimerkki oikeasta nykypäivän tilanteesta: Esimiehesi kutsuu sinut puheilleen ilmoittaen ”Tilanne on nyt sellainen, että sinun kuukausipalkkaasi joudutaan laskemaan hiukan, eli 200,00 eurolla, ainakin seuraavat puolitoista vuotta. Toinen vaihtoehto on, että sinut lomautetaan aluksi puoleksi vuodeksi, myöhemmin ehkä muutama kuukausi lisää. Pohdi, kumpi sinulle on parempi vaihtoehto. Tässä ja nyt ei tarvitse vastata, mutta kerro huomenna kumpaan vaihtoehtoon päädyt.” Mitäpä sanoisit? No siitä vaan neuvottelemaan ilman punottavaa agitaattoria. Tai siis päättämään, kumman vaihtoehdon valitset. Toinen esimerkki parin vuoden takaa toiselta työpaikalta: Esimies ilmoittaa sinulle ja muillekin työntekijöille, että vessassa et sitten enää käy kuin ruokatunnilla. Mitäpä sanoisit tällaisessa tilanteessa? Nimittäin, jos siellä vessassa kävisit, niin parin kolmen käynnin, ja niistä annettujen muistutuksen jälkeen, sinut sanotaan irti. Itse olen eläkkeellä eikä tällaiset minua enää liikuta, mutta ihan mukava olisi kun jotkut työssäkävijät, eivät kaikki, mutta esimerkiksi sinä pääsisit joskus tällaisille työnantajille. Oikein toivon, että näin tapahtuisi, olen minä niin ilkeämielinen. Tosin näyttää kyllä siltä, ettet sinä edes ole työelämässä.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hienoa! Ehkä vihdoinkin alkaa palkka taas kehittyä sille tasolle, että sillä voi elää normaalia elämää. Nythän, viimeisen kymmenen vuoden aikana palkka on käytännössä vain laskenut. Ainoastaan pörssiyhtiöiden johtajien ja alemman tason johtajien palkat ovat nousemistaan nousseet. Vuonna 2016 pörssiyhtiöiden johtajien kiinteä keskivuosipalkka oli 408000,00 euroa. Kun tähän kiinteään palkkaan lisättiin vielä kannustuspalkkiot ja tulospalkkiot oli heidän keskivuosipalkkansa 736000,00 euroa. Ovat varmastikin palkkansa ansainneet, mutta se on törkeää, että jotkut näistä ovat vaatimassa jopa 15 prosentin palkanalennuksia johtamiensa firmojen työntekijöille.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
21:57 - Ja sinä luulet, että nuo asiat ovat ihan itsestään tulleet sinne lainsäädäntöön? Justiinsa. Luuletko ihan todella, että esimerkiksi jonkin työaikalain säädökset ovat tulleet sinne lakiin noin vaan? Sanon ihan samalla tavalla kuin sinä, että otahan kuule faktoista selvää ennen kuin alat opastaa muita joillakin tiedoillasi. Selvitä aluksi vaikka ihan perusasia, että ketkä saivat aikaiseksi esimerkiksi sen, ja milloin, että työaikalakiin säädettiin kahdeksan tunnin työaika. Sen jälkeen kun olet sen selvittänyt, voit edetä selvitystyössäsi ja selvittää, miten työaikasäädöksiin tuli esimerkiksi ylityökatot, raskaana olevien naisten yötyökiellot, alaikäisten työaikamääräykset, säännöt vaarallisten aineiden käsittelystä jne. Selvitä kuule vaikka nämä nyt ensiksi ja myös se, että miten tai keiden ansiosta ne lakiin on saatu kirjattua. Itsestään tai kenenkään ihmisen hyvää hyvyyttään toiminnalla niitä ei sinne ole alkujaan saatu.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Mitäpä tekisit, sinä edellä siteeraamani kommentoija, seuraavassa tilanteessa, joka on esimerkki oikeasta nykypäivän tilanteesta: Esimiehesi kutsuu sinut puheilleen ilmoittaen ”Tilanne on nyt sellainen, että sinun kuukausipalkkaasi joudutaan laskemaan hiukan, eli 200,00 eurolla, ainakin seuraavat puolitoista vuotta. Toinen vaihtoehto on, että sinut lomautetaan aluksi puoleksi vuodeksi, myöhemmin ehkä muutama kuukausi lisää. Pohdi, kumpi sinulle on parempi vaihtoehto. Tässä ja nyt ei tarvitse vastata, mutta kerro huomenna kumpaan vaihtoehtoon päädyt.” Mitäpä sanoisit? No... tottakai suostuisin palkanalennukseen 200 eurolla kuukausi jotta työpaikka säilyisi. Itseasiassa olen ollutkin töissä firmassa jossa kaikki suostuivat toimitusjohtajaa myöten pudottamaan palkkaansa muutamalla satasella vuodeksi, kun firman tilauskanta oli huono. Vuoden päästä palkka palasi kaikilla takaisin samalle tasolle, firma selvisi huonosta ajasta koko henkilöstön ymmärtävän asenteen vuoksi, eikä siinä liittoa tai kommunisteja tarvittu. Sinä varmaan olisit istunut perse penkissä agitaattorisi kanssa, ja sit huomannut että firma meni konkkaan eikä ole työpaikkaa enää. Onnea vaan sinulle elämässäsi!

Lähettänyt käyttäjä Etunojassa (kirjautumaton)
AY-änkyrät ovat näköjään liikkeellä. Ay-liike on osoittanyt nykyjään olevan mafian tapainen liike. Ei mitään avoimmuutta ja ryöstää rahaa kymmenin miljoonin vuokralla asuvilta. Tässä nähdään tämä edunvalvonta.Valitettavasti valvotaan vaan omaa etua, muista viis.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut