Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Jätevettä päätyi Saimaaseen Lappeenrannassa — 2,8 miljoonan litran ylivuoto ei näyttäisi vaikuttavan uimaveden laatuun

17.07.201716:36
11
  • sillat, Luukkaansalmi

    Jätevettä päätyi Luukkaansalmen sillan länsipuolelle Luukkaan jätevedenpumppaamolta torstaina. Kuva: Seppo Rautiovaara

Helmi Muhonen

Luukkaan jätevedenpumppaamolla sattui ylivuoto viime torstaina. Jätevettä pääsi ylivuotoviemärin kautta Saimaaseen Luukkaansalmen sillan länsipuolelta.

Jätevettä päätyi vesistöön noin 2 800 kuutiota eli 2,8 miljoonaa litraa. Viikonvaihteessa otettujen vesinäytteiden perusteella näyttää siltä, ettei uimaveden laatu ole kuitenkaan kärsinyt vuodosta eikä uimiselle ole rajoitteita.

Heti perjantaina saatujen alustavien tietojen mukaan päästöä oli laimentanut salmen virtaus. Näin ollen ei ole odotettavissa pitkäaikaisia vaikutuksia vesistön hygieeniseen laatuun. 

Vuodolla ei ole vaikutusta Myllysaareen tai kaupunginlahteen, koska Luukkaansalmessa vesi virtaa kohti itää.

Luukkaan jätevedenpumppaamolla havaittiin toimintahäiriö torstaina. Pumppaamo ei toiminut normaalisti, ja jätevettä pääsi ylivuotoviemärin kautta Saimaaseen.

Saimaan energiaverkot käynnisti vuodon jälkeen välittömästi vesistön laadun seurannan yhteistyössä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimuksen sekä ympäristötoimen kanssa.

Murheistenrannan uimarannalta otettiin maanantaina uimavesinäyte, jonka tulokset saadaan tiistaina tai keskiviikkona. Terveysvalvonta tarkkailee uimaveden laatua tehostetusti tämän viikon aikana.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Pykäämpä pikimmiten omaan jätekaivoon samanmoisen rännin järveen, kun ei se kerran haittaa mitään vesistölle, eikä vissiin tule sanktioitakaan. Säästyypä kaivon tyhjennysmaksut. Samaan määrään saakin lorottaa yli kotvan aikaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Törkeää on saastuttaa vesistöjä, jotka ovat alueen lähes ainoita luonnonrikkauksia eläinlajeineen. Tästäkään ei tule mitään sanktioita kenellekään kun virkamiehistä on kyse. Samoin ely-keskuksen virkamiesten päätä vain silitellään, että onhan se nyt ikävää ja valitettavaa että tälläistä sattuu. Terv: veronmaksajat.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Nuo ylivuotorännit pitäisi vetää joka paikassa kylän tai kaupungin keskustaan, että mahdolliset muutaman miljoonan litran lorahdukset "huomattaisiin" heti, eikä ehkä ensi viikolla. Eipä menisi pashat järveen ainakaan niin suurissa määrin toivottavasti.

Lähettänyt käyttäjä JV (kirjautumaton)
Oli syy kenen hyvänsä, niin yleensä näissä vastaavissa tapauksissa käy siten, että vähintäänkin venäläisille Suomi joutuu maksamaan vahingonkorvauksia veden laadun heikkenemisestä. Suomi joutuu maksamaan Venäjälle korvauksia myös siitä, jos Saimaasta heille juoksutettavan veden määrä on liian pieni tai liian suuri.

Lähettänyt käyttäjä Juupati juu (kirjautumaton)
NÄin se toimii ku virkamiehet kyseessä. Kun EU orja viljelijä levittää lantaa 15tn/ha ja menee vahingossa liian lähelle vesistöksi luettavaa ojaa on hän suurrikollinen ja sanktiot paukkuu. Puhdistamon vastaavalle myös rangaistus!

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut