Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Hirsitalo on yhä useammin kaupunkilaisen valinta

12.08.201711:00
8
 • 20170713 SAVON SANOMAT TEEMA. ASUMINEN: Asuntomessut Mikkelissä. Kontio Toive
Kuva: Matias Honkamaa

  Kontio Toive sijaitsee messuilla alueella, jossa on muitakin massiivipuutaloja. Kuva: Matias Honkamaa

 • 20170713 SAVON SANOMAT TEEMA. ASUMINEN: Asuntomessut Mikkelissä. Honka Ink
Kuva: Matias Honkamaa

  Musta messutalo Honka Ink on nuoren pariskunnan toiveiden pohjalta rakennettu talo. Kuva: Matias Honkamaa

 • 20170713 SAVON SANOMAT TEEMA. ASUMINEN: Asuntomessut Mikkelissä. Honka Ink, aamiaiskaappi
Kuva: Matias Honkamaa

  Honka Ink yhdistää luonnonväristä hirttä ja puuta läpi talon. Kuva: Matias Honkamaa

 • 20170713 SAVON SANOMAT TEEMA. ASUMINEN: Asuntomessut Mikkelissä. Villa Saimaan Helmi
Kuva: Matias Honkamaa

  Villa Saimaanhelmi on vaalea hirsitalo. Siinä on 190 neliötä. Kuva: Matias Honkamaa

 • 20170713 SAVON SANOMAT TEEMA. ASUMINEN: Asuntomessut Mikkelissä. Harmaja Saimaa, aamiaiskaappi
Kuva: Matias Honkamaa

  Kontio Toive -talossa esimerkiksi välitilalaatoituksilla saadaan vaihtelua pintoihin. Kuva: Matias Honkamaa

Hirsitalotoimittajat tekevät tällä hetkellä töitä saavuttaakseen asemansa modernia linjaa hakevien kaupunkirakentajien keskuudessa. Tämän huomaa myös Mikkelin asuntomessuilla, jotka ovat avoinna vielä kuluvan viikonlopun. Messuilla nähdään useita selkeälinjaisia, kaupunkiympäristöön sopivia talomalleja hirrestä.
Brändit uudistuvat kilvan, ja kuluttajien tarpeita kuunnellaan. Kontio julkisti oman uudistuneen ilmeensä asuntomessuviikolla, ja myös esimerkiksi Hongan uusin, vuoden alussa julkistettu hirsitalomallisto on täsmäisku kompakteille kaupunkitonteille. Toisaalta se vastaa myös ihmisten haluun saada kotiin tehokkaat neliöt.
— Sillä saadaan myös järkevänhintaisia koteja, sanoo Honkarakenteen designjohtaja Tanja Rytkönen. Hän kertoo, että hirsitalo on etenkin nuorten perheellisten mielenkiinnon kohteena. 
— Kuluttajakysyntä on valtaisaa. Ihmiset ovat valveutuneita, ja he haluavat elää tervellisissä taloissa. Home- ja sisäilmakeskustelu on johtanut siihen, että ihmiset todella miettivät, missä he viettävät aikaansa.

Hirsitalo on yhä useammin vaihtoehto kivitalolle, sanoo Rytkönen.
— Olemme vieneet näiltä toimijoilta markkinaosuutta. Hirsitalorakentaminen on kasvanut ja kivitalorakentaminen puolestaan vähentynyt.
Hirsitaloissakin käytetään rapattuja ulkopintoja — joko kollaasimaisesti tai kokonaan. Näin talo voidaan sulauttaa myös kivitalojen keskelle.
Sisäpuoleltakin hirsipinnan voi levyttää, ja siihen on omat rakenteelliset ratkaisunsa, mutta Rytkösen mukaan parhaat sisäilmahyödyt saa, kun sisäpuolia ei levytetä.
Hirsitaloja viedään moderniin suuntaan paitsi arkkitehtonisilla ratkaisuilla, myös erilaisilla pintamateriaaleilla.
— Miettisin esimerkiksi kattoa ja lattiaa jostakin muusta kuin puusta, ettei tule liian mökkimäinen tunnelma.
Esimerkiksi Honka Inkissä Mikkelin asuntomessuilla on käytetty mikrosementointia kodin lattioissa ja märkätilojen seinissä.

Hirsirakentamisen nousu on pantu merkille myös puutalotoimittajien piirissä. Jukkatalo on lyönyt kättä Kontion kanssa, ja nyt ne toimittavat Jukkatalon konseptilla ja Kontion hirsillä Hirsijukka-taloja. Niitä aletaan myydä elokuussa.
— Uutta mallistoa ei tehdä, vaan hirsivaihtoehdon voi valita nykyisessä mallistossa olevaan malliin, sanoo toimitusjohtaja Mikko Tahkola.
Suomen toiseksi suurin talomerkki katsoo markkinoidensa olevan valtakunnalliset, ja erityisesti kasvukeskukset vetävät.
— Kohderyhmämme ovat tavalliset rakentajat, jotka eivät unelmoi hirsilinnoista mutta haluavat kuitenkin vähän enemmän. Hirsitalo on jonkin verran kalliimpi, mutta talon kustannukset riippuvat pitkälti siitä, minkä muotoisen talon haluaa ja kuinka paljon on ulokkeita. Ihmiset haluavat pääasiassa suorakaiteen mallisia taloja.
Tahkola näkee, että hirsirakentamisen suosion taustalla on jo pitkään jatkunut kestävän kehityksen suosio, joka ulottuu kaikille elämän osa-alueille.
— Hirsi on aina hirsi, ja hirsitaloja on seissyt jopa satoja vuosia oikein käytettyinä. Se on ekologinen, kestävä, hengittävä ja tasaa kosteutta hyvin.
Hirren osuus markkinoista on tällä hetkellä 20 prosenttia, mutta Tahkola näkee mahdollisuuden vielä aimo loikkaan.
— Määrä voisi olla jopa tuplaten. Paljon on kiinni siitä, että tarjontaa on muuttovalmiiden talojen osaamisessa.

Hirsitalokohteita asuntomessuilla: Kontio Toive, Honka Ink, Honka Ankkuri, Villa Saimaanhelmi, Villa Sukka, Saimaan Aava, Wave.

 

Soili Porokka

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kysykääpä viisi vuotta vanhan puutalon omistajalta onko jo aloittanut julkisivupintojen huollot, jos ei niin voi voi. Kymmenen vuoden kohdalla jo isot huollot ajankohtaisia puupinnoilla. Nuoripari saattaa rueta jo haikailemaan viidentoista vuoden päästä kivitaloon, ei olekkaan enään puu ja hirsi niin ihania. Sama koskee näitä puukerrostalo vouhottajia. Puu on kaunis ja niin edelleen, mutta Suomessa vaatii kohtuullisen sakean huoltovälin muihin materiaaleihin verrattuna ja paljon puhuttu ilmaston muutos lisää huoltotoimia entisestään. Tarinat puun kauniin ikääntymisen osalta ovat vouhkien sepittämiä mielikuvia, joista tulee harhaan johdetuille muutamassa vuodessa työmaa ja pettymys. Tietysti valinta on käyttäjän, jos tykkää hometäplistä ja laikukkaasta harmaasta / mustasta pehmeästä puupinnasta, silloin valinta on oikea. Väri vaihtuu vuodenaikojen ja sateiden tahtiin, elävä pinta. Pinnan terveydestä ei voi olla ihan vakuuttunut, kosteusmittaajat ja konsultit sitten opastaa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hirsitalot ovat ihania, muta kuvan kaksi ovat kamalan näköisiä. Miksi ihmeessä koko talo tai talossa pitää olla noin paljon mustaa ? Valkoista, mustaa, harmaata ja kiveä. Siina minun asuntomessuaatokset eli ei kiitos.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Satoja vuosia seissyt hirsitalo ? No kunnon jyhkeistä hirsistä käsin veistettynä jossa ei ole märkätiloja sisällä ehkä. Mutta ei nykyisillä talopaketteina onnistu 100 vuottakaan valitettavasti.

Lähettänyt käyttäjä Ei paineita (kirjautumaton)
Kuuskyt luvun lautamökki on varmavalinta ruskea valtti on punamullan jälkeen korvaamaton. Näistä ei nykyajan hipsteri pariskunnat valitettavasti ymmärrä mitään, pitää olla mökillä jä kotona saman näköistä kun työpaikalla toimistossa, kauppakeskuksissa ja pankin konttoreissa varustelusta puhumattakaan.

Lähettänyt käyttäjä Oikein väärin tehty. (kirjautumaton)
Jos viisi vuotta vanhaa hirsitaloa pitää huoltaa julkisuvulta on se alunperinkin väärin tehty. Eikä huoltaminen enää paranna tilannetta, vaan pahentaa. Nykyaikainen hyvä rakennustapa ei kerta kaikkiaan sovellu minkäänlaisen talon rakentamiseksi.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Huonostipa joillakin kestää puutalo. Itsellä 29 vuotta sitten rakennettu puuvuorattu ja maalattu talo eikä vielä tehty mitään huoltotoimia maalille ja on aivan kunnossa. Salaisuus on harjakatto, pitkät räystäät, korkea sokkeli ja rossipohja.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut