Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Ehkäisevä päihdetyö: ”Suomen lakiuudistus lisää alkoholin kokonaiskulutusta”

11.01.201720:50
15
  • Kaljahylly. Kalja. Alkoholi.

    Viron viinaralli hidastuu, mutta Suomessa alkoholin kulutus kasvaa, sanoo Ehkäisevän päihdetyön erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen. Kuva: Jasmine Kousa

Viro nostaa tänä vuonna alkoholiveroa tuntuvasti. Maassa aiotaan toteuttaa oluen verotukseen 70 prosentin korotus sekä 10–15 prosentin vuosittainen korotus. Samalla alkoholin verotus Virossa kiristyy ja alkoholin mainontaa rajoitetaan. 
Viron valtiovarainministeriön edustaja Dimitri Jegorov arvioi STT:lle, että olutsalkun hinta saattaa nousta nykyisestä noin 11:stä eurosta jopa 18:aan euroon.

Ehkäisevä päihdetyö -yhdistyksen erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen sanoo, että Viron veronkorotukset tulevat näkymään myös Suomessa, sillä ne hillitsevät viinarallia. Samalla Suomi on kuitenkin uudistamassa omaa alkoholilakiaan, jonka taas uskotaan lisäävän alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa. Nyt kaavailtu alkoholilakiuudistus voi lisätä kasvaneesta myynnistä syntyneitä verotuloja. Muutos myös nostaa alkoholin kokonaiskulutusta, kasvattaa julkisen talouden menoja ja näkyä haittoina kansanterveydessä, Tenkanen arvioi.

— Meidän ei ole järkevää tuoda kauppoihin 5,5 %:ia juomia hillitäksemme Viron tuonti, sanoo Tuomas Tenkanen.
— On luonnollista, että elinkeinoelämä pyrkii edistämään oman kenttänsä liikevaihdon kasvua. Vastuullinen päättäjä ottaa kuitenkin huomioon kokonaishyödyn eikä perusta päätöstään yhden toimialan etuihin.

Oluen kokonaiskulutus Suomessa vuonna 2015 oli sataprosenttiseksi alkoholiksi laskettuna 20,5 miljoonaa litraa. Ulkomailta tuodun oluen osuus oli tästä 1,6 miljoonaa litraa eli 7,6 prosenttia oluen kokonaiskulutuksesta. 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Huuhaa ry (kirjautumaton)
Tämän ry:n palkkalistoille mennään puoluekirjoilla. Ei näille lausunnoille voi painoa antaa kun koko yhdistyksen perusperiaatteet ovat yksipuolisia. Viro käynnistää viinarallin nyt Latvian puolelle. Laivayhtiöllä on muuten Suomestakin jo halpoja matkoja Riikaan joten rallin määränpää ainoastaan vaihtuu.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Kyllä kansan holhoamiselle on järkisyyt, katsokaa vaikka Poliisit-sarjaa. Holhottavia alkoholin käyttäjiä riittää! Uusi laki on tehty markkinatalouden näkökulmasta, ei kansanterveyden. Eli yritysten raha on hallitukselle tärkeämpi kuin terveytemme ja siitä koituvat sairaus- ja sosiaalimenojen lisäykset.

Lähettänyt käyttäjä Ei holhousta ta... (kirjautumaton)
15:52 Eikö yksilöllä ole mitään vastuuta teoistaan. Alkoholi sattuu vaan kuulumaan tähän elämään ja jokainen vastaa itse kuuluuko hyvässä vai pahassa. Tuollaisella logiikalla voisi esim. kioskin myyjää pitää osasyyllisena jos hänen kaljaa ostanut asiakkaansa syyllistyy rattijuopumukseen

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Viinaralli Latviaan, Iklaan ja Valgaan, on jo alkanut. Bussit vie ja tuo Tallinnan satamasta. Tai vain 50min Pärnun kylpylöstä omalla autolla. Siellä kaikki viinat, kaljat ja muut ovat noin puolet halvempia kuin nykyhintainen Eesti. Kun mennään kauemmaksi tuodaan enemmän. Suomen viinapolitiikka kusee taas vastatuuleen...

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut