Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Käsipallo sai väistyä keihäänheiton tieltä – Suomen keihäslupaus Oliver Helander haki oppia Ruuskaselta

17.02.201710:15
1
  • keihäänheittäjä Oliver Helander

    Oliver Helander valitsi keihäänheiton käsipallon sijaan, sillä hän uskoo pärjäävänsä keihäässä paremmin tulevaisuudessa. Kuva: Tuija Pauhu

Kuinka moni on seurannut keihäänheittoa televisiosta, kyselee Jarmo Hirvonen Tanhuvaaran urheiluopiston monitoimihalliin saapuneelta senioriryhmältä. Ryhmä pääsee seuraamaan keihäsharjoituksia lähietäisyydeltä, kun Hirvosen valmennettava Antti Ruuskanen esitteli heille treenejään torstaina.
Lähes jokaisen käsi nousee pystyyn, joten Ruuskasen kasvot olivat monille jo ennestään tutut.
Mutta Ruuskasen ohella mallia näyttävä Oliver Helander on kuitenkin suuremmalle osalle vielä tuntemattomampi heittäjä. 20-vuotiaasta IFK Raseporin keihäänheittäjästä on povattu Suomen keihäänheiton seuraavaa suurta nimeä.  

Helander on osoittanut lahjakkuuttaan muun muassa nuorten kisoissa. Hän on voittanut 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden 2012 ja SM-hopeaa 17-vuotiaissa vuonna 2014. Miesten 800 gramman keihäällä hänen ennätyksensä on 76,28 metriä.
— Joskus 9—10-vuotiaana satuin sattumalta urheilukentän laidalle, kun siellä oli keihäänheittotreenit käynnissä. Siitä se kai sitten lähti, Helander muistelee ensikosketustaan keihään kanssa.
Tuloksista huolimatta on keihäs ollut nuorukaiselle vielä viime syksyyn ainoastaan kesälaji. Karjaalainen kun on pelannut käsipalloa aina maajoukkuetasolla asti.
Helander treenasi lajeja rinnakkain täysitehoisesti viime syksyyn asti. Silloin hän päätti panostaa täysillä keihäänheittoon.
— Uskon, että keihäässä pystyn menestymään paremmin kuin käsipallossa.
Päätöstä nopeutti viime elokuinen kyynärpääleikkaus, jonka myötä kausi käsipallossa oli paketoitu ennen kuin se pääsi alkuunkaan.
— Valinta tuli eteen kautta aiemmin kun olin suunnitellut. Mutta joka tapauksessa tämä olisi ollut viimeinen kauteni käsipallossa, Helander myöntää.
— Lisäksi keihäänheitosta voi aina palata takaisin käsipalloon, mutta toisinpäin se on hankalampaa.

Katso alta Tanhuvaaran opiston videolta, kuinka Ruuskanen ja Helander ottavat mittaa toisistaan aidoilla.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut