Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Camri, Suivikas ja Tuli-Karkelo pian tositoimissa Turun Kuninkuusraveissa - katso Camri-video!

30.07.201613:31
  • ori Camri, punkaharjulainen ravuri, ravihevonen, kuninkuusravit, Jorma Konnu, Jani Konnu

    Vielä torstaina Camri sai nauttia rennosti laitumella. Kuva: Tuija Pauhu

Turun Metsämäen raviradalla kisataan tänä viikonloppuna kuninkuusraveja, ja Etelä-Savosta länsirannikolle matkaa kolme hevosta: Camri, Suivikas ja Tuli-Karkelo.

Tapio Kukkosen ohjastama Tuli-Karkelo kilpailee ensimmäisessä startissaan lauantaina kello 16:59. Camri ohjaajanaan Tuomas Pakkanen ja Suivikas ohjastajanaan Terho Rautiainen starttavat heti perään seuraavassa lähdössä kello 17:33. Molemmissa lähdöissä matkana on 2100 metrin ryhmäajo.

Punkaharjulaisori Camrin kanssa kisoihin on valmistauduttu normaaliin tapaan.

— Ei mitään erikoista, uiteltu on esimerkiksi paljon, orin valmentaja Jorma Konnu toteaa.

Torstaina sai hevonen ottaa vielä rennosti, kun taas perjantaina ajetaan viimeisiä spurttiharjoituksia. Sitten Camri on valmis kisaamaan ravikuninkaantittelistä.

Matkaa Punkaharjulta Turkuun on noin 500 kilometriä, ja trailerin kanssa siihen kuluu noin seitsemän tuntia. Konnu kertoo, että matkaan lähdetään vasta lauantaiaamuna, kun liikenne on rauhallista ja sää viileä.

— Matkalla pysähdellään parin tunnin välein kahville ja hevonenkin saa siinä samassa levätä kun koppi ei liiku.

Tämän vuoden taisto kuninkaan seppeleestä tulee olemaan tiukka. Camrin ohella ennakkosuosikkeja ovat Konnun mukaan ainakin hallitseva kuningas Jokivarren Kunkku, Suivikas, Vitter ja Marat.

— Kyllä haastajia riittää, Konnu toteaakin.

Valmentajan mukaan Camrin vahvuus on ehdottomasti lähtönopeus. Varsinkin mailin matkalla lähtö on tärkeä.

— Siellä on sisäpuolella nopeita lähtijöitä, joten lähdön onnistuttava, muuten jää liikaa.

Konnu luottaa taktiikan osalta ohjastaja Tuomas Pakkaseen.

— Ensimmäinen matka on sellainen, missä ei ole paljoa vaihtoehtoja: joko kärjessä tai sen tuntumassa kannattaa olla. Vaikea on kuitenkin alkaa neuvomaan, ja on luotettava että kuljettaja osaa hommansa, hän toteaa.

Yksi voittajaehdokkaista on kangasniemeläisen Terho Rautiaisen valmentama Suivikas. Ori on mukana seppelejahdissa nyt toista kertaa.

Viime vuonna Suivikas sijoittui Joensuun kuninkuusravien kokonaiskilpailun toiseksi heti Jokivarren Kunkun jälkeen. Eroa seppeleeseen kertyi 2,9 sekuntia.

— Hevonen teki silloin hyvät tasaiset juoksut, Rautiainen muistelee.

Lähtöratojen arvonta heitti Suivikkaan lauantain 2 100 metrin osamatkalle radalle kahdeksan. Kun sunnuntain mailin matkalle lähdetään päinvastaisessa järjestyksessä, tarkoittaa se Suivikkaalle sisärataa.

Suivikkaan vahvuuksiin ei kuulu lähtönopeus, joten mailin matkalla pussiin joutumisen riski on suuri.

— Paikat ovat huonot. Suivikkaan kannalta olisi ollut parempi päästä lähtemään keskiradoilta, mutta nyt kävi näin. Juoksun kulku ratkaisee paljon, minkälainen menestys tulee, Rautiainen pohtii.

Sen sijaan Suivikas on omimmillaan, kun matkat pitenevät. Siksi hyvät asetelmat 3 100 metrin päätösmatkalle olisivat omiaan.

— Suivikas kyllä jaksaa mennä kaikki matkat. Jos juoksut onnistuvat, on kaikki mahdollista.

Toista kertaa puolestaan kuningatarkilpaan lähtevän savonlinnalaistamma Tuli-Karkelon kanssa ollaan ennen Turkuun lähtöä otettu rauhallisesti.

— Vähän olemme kahlailleet, ajeltu ja kengitelty, ei mitään sen kummallisempaa, tamman omistaja-valmentaja Tapio Kukkonen kertoo valmistautumisesta tulevan viikonlopun koitokseen.

Viikonlopun starteista Kukkonen povaa viime vuoden uusintoja.

— Luultavasti tullaan näkemään samanlaista ajotaktiikkajuoksua kuin Joensuussa. Alkuun kaikki kiihdyttävät, sen jälkeen välikilometri kävellään ja loppu tullaan taas kovaa. Se ei ole meille mikään paras taktiikka. Mutta minkäs mahtaa, niin on ajettava kuin muutkin, hän harmittelee, ja toteaa kisan ehdottomaksi ennakkosuosiksi hallitsevan raviruningattaren Saaga S:n

— Saaga S on tammoista ainoa, joka pystyy oriiden kanssa kisaamaan.

Viime vuonna Tuli-Karkelo sijoittui kokonaiskisassa kahdeksanneksi. Turussa tätä lähdetään parantamaan.

— Viiden joukkoon on tavoite, niin että lähtisi muutakin kuin kokemusta matkaan.

Juttu päivitetty 30.7. kello 13:32. Lisätty tiedot tämän päivän ohjelmasta.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut