Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Kajaanin Hokki hakeutuu konkurssiin

30.05.201720:44
12
  • Kajaanin Hokin pelit Mestiksessä on pelattu joksikin aikaa.

Kajaanin Edustushokki ry on hakeutunut konkurssiin oma-aloitteisesti. Seura tiedotti asiasta tiistaina.

Hokki sai 24.5. Suomen Jääkiekkoliiton lisenssikomitealta päätöksen, jossa seuralle ei myönnetty Mestis-lisenssiä tulevalle pelikaudelle 2017–2018. 

Lisenssin eväämiseen vaikutti muun muassa se, että seuran verovelka on kasvanut edellisistä vuosista jatkuvasti, mikä Mestiksen kilpailusääntöjen mukaisesti saa kasvaa vain yhtenä kautena. Seuraavalla hakukerralla se saa olla saman verran kuin verovelan kasvua edeltäneellä kaudella.

Lisenssikomitea totesi lisäksi, että vaikka seura saisi verottajan kanssa aikaan maksuohjelman, niin maksuohjelma tulisi olemaan tiukka. 

Ottaen huomioon seuran toimittaman talous- ja toimintasuunnitelman, on pidettävä epätodennäköisenä ja aiheuttavan suuren riskin sille, ettei seura pysty suoriutumaan alkavasta lisenssikaudesta, komitea totesi viime viikolla antamassaan lausunnossa.

Yhteenvetona lisenssikomitea lausui, että Kajaanin Edustushokin talous on ollut viime vuodet raskaasti tappiollista, eikä yhdistyksen tilaa ole pystytty korjaamaan lainkaan.

Seuran tiedotteessa todetaan, että Kajaanin Edustushokki ry on ollut jo vuosikausia vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Seuran velat ovat peräisin kymmenen edellisen vuoden tappiollisista tuloksista, pois lukien kausi 2015–2016, jolloin taloudellinen tulos oli voitollinen. Tappiollisten kausien velkaa on yritetty hoitaa toiminnan ohessa, siinä kuitenkaan onnistumatta.

- Velkataakka, niiden korot sekä perintäkulut ovat kasvaneet niin suureksi, että ne ovat syöneet koko ajan toimintapääomaa hyvin merkittävästi. Toiminnan jatkaminen tässä tilanteessa on käynyt mahdottomaksi, Kajaanin Edustushokin puheenjohtaja Seppo Pussinen toteaa seuran tiedotteessa.

Suurimmat velkojat ovat Kajaanin kaupunki ja verottaja. Kaupungin velka on noin 140 000 euroa ja verovelka noin 309 000 euroa. Lisäksi on vielä muita velkoja, joiden yhteissumma on noin 80 000 euroa.

Lisenssipäätöksen jälkeen seurajohto on tutkinut mahdollisuuksia ja käynyt neuvotteluja eri tahojen kanssa, miten tilanne voitaisiin kääntää kajaanilaisen jääkiekkoilun hyväksi ja vielä pelata nykyisellä tasolla. 

- Nämä neuvottelut eivät ole kuitenkaan tuottaneet sellaisia realistisia tuloksia, joilla voitaisiin luoda toimintaedellytyksiä toiminnan jatkamiselle tällä tasolla, ottaen huomioon Jääkiekkoliiton kilpailusäännöt, Pussinen jatkaa.

Nykyiset pelaajasopimukset tulevalle kaudelle puretaan välittömästi. Pelaajat voivat vapaasti hakea uutta seuraa ja sopimusta tulevalle kaudelle. Lisäksi kajaanilaisella edustusjääkiekkoilulla olisi mahdollisuus nopeallakin aikajänteellä järjestäytyä uudelleen ja hakea paikkaa Jääkiekkoliiton kilpailusarjoissa.

- Tämänhetkinen tilanne on tietysti suuri menetys kajaanilaiselle jääkiekkoväelle ja koko Kajaanille perinteisenä Mestis-paikkakuntana. Kaikkia vaikutuksia ei varmasti voida vielä arvioida, sen näyttää tulevaisuus. Kuitenkin se voidaan todeta, että työtä tarvitaan paljon ja nopeasti, jotta tilanne voidaan palauttaa nykyiselle tasolle.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Hassua kuinka paljon velkaa saivat kerättyä ennen konkurssia, ja lisääkin olisivat saaneet koska velkojat eivät hakeneet konkurssiin, vaan itse hakivat. Näitä tulee lisää muutaman vuoden kuluessa, koska yleisömäärät todellisuudessa romahtivat kun muutama joukkue kiinnostavimmasta päästä ottivat ja lähtivät. Totta kai sponsorienkin kiinnostus väheni sarjaa kohtaan, kun se vähäinenkin julkisuusarvo katosi. Nyt ollaan tilanteessa että vain konkurssiuutiset Mestiksestä ylittävät valtakunnallisen uutiskynnyksen. Liitos mahtikäskyllähän noita katsojalukuja rukattiin jo viimesyksystä lähtien. Piti laittaa 200 katsojaa plussaa todellisen määrän päälle. Pelittojen peliä paikanpäällä katsoneena tuntui jopa kornilta kun katsomossa oli varmasti vajaa 300 katsojaa, ja ilmoitettiin katsojaluvuksi reilu 500. Siitä seurasi harvalukuisessa yleisössä mehevä naurunkohtaus. Samaten Kajaanissa kävi kun sielläkin tuli käytyä katsomassa pari Hokin peliä, kun työt olivat vieneet Kajaaniin. Millään kausikorttilaisilla ei noita lukuja voinut petrata, koska kummallakaan ei ollut kuin muutama kymmenen kausarilaista. Mestis on nyt aika suurissa vaikeuksissa ja jotain isoa tarttis tehdä ennen kuolemaa. Nimen vaihdot tai muut vastavaat eivät tuo yhtään enempää katsojia, tai rahaa,

Lähettänyt käyttäjä On tämä touhua! (kirjautumaton)
Alkaa vaikuttamaan varsinaiselta kabinettisarjalta koko Mestis. Viime kaudelle nostettiin kabinetissa Espoo ja tulevalle kaudelle toivotaan avoimesti Imatran nostoa kabinetissa!

Lähettänyt käyttäjä markapla
Nimimerkille On tämä touhua: Keväällä pelatuissa Mestis-karsinnoissa Ketterä sijoittui kolmanneksi ja on urheilullisin perustein seuraavana, jos paikan täyttäminen tulee eteen. Mestikseen pääsystä sentään järjestettin karsinnat toisin kuin liigassa. Joten tasonmittaus on tehty. Vielähän ei tiedetä, tarjotaanko sitä paikkaa. Ja Espoota ei nostettu mihinkään, vaan se putosi Liigasta.

Lähettänyt käyttäjä On tämä touhua! (kirjautumaton)
Nimimerkille markapla: Imatran kabinettinosto on urheilullisesti edes jotenkin perusteltavissa jos/kun se tapahtuu. Mutta Espoon kabinettinosto ei mitenkään. Espoon Blues ei pudonnut vaan se teki konkurssin ja lopetti toimintansa. Espoo United perustettiin tyhjästä - pelaajat, seuran hallinto ja johto olivat uusia, ei niillä ollut mitään tekemistä Espoon Bluesin kanssa. Uuden seuran olisi pitänyt aloittaa alimmalta sarjatasolta. Mutta niin vain se nostettiin Mestisherrojen päätöksellä suoraan kabinettisarja Mestikseen!

Lähettänyt käyttäjä markapla
Olen samaa mieltä, että Espoo Unitedin olisi pitänyt aloittaa Suomi-sarjasta, kuten muut konkursiin tehneet Mestis-joukkueetkin. Mestis ei ole mikään kabinettisarja vain sillä perusteella, että yksi konkurssijoukkue on siihen päässyt suoraan pelaamaan. Mestiksessä on ollut pitkään jo karsinnat alaspäin. Karsinnat ylöspäin on estetty, koska Liiga on suljettu kabinettisarja. Ei Mestis.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Näinhän siinä kävi Espoon osalta että kabinetin saunan kautta tuli Mestikseen täysin uutena seurana. Ja nythän Salonoja vaati jo Liigan kabinetin saunassa nostoa Liigaan. Nythän Liiga ei enää vaadikkaan kriteereissään Mestiksen mestaruutta nousun edellytyksenä, joten pesusieni on selvästi tehnyt tehtävänsä. Tuntui silloin ja nytkin erikoiselle että tällainen kabinettitie on avoimena toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Aivan tyhjästä tehdään kokonainen seura, ja käydään pesemässä Mestiksen herrojen selkiä saunassa, niin ei kun tervetuloa Mestikseen. Oikea paikkahan uudelle seuralle on aloittaa 3 divarista, mutta se sauna. markalpalle, ei tänä keväänä mitään tasonmittauksia Mestikseen ollut, vaan puhtaat karsinnat, ja Ketterä ei sieltä lunastanut paikkaansa Mestikseen, joten jos nousee syksyyn mennessä, niin kyse on puhtaasta kabinetin saunassa tapahtuvasta selän pesusta. Järkevintä olisi mennä tämä kausi 11 joukkueella ja supistaa sekin ensikeväänä 10 joukkueeseen. Muuten näitä konkursseja on odotettavissa lisää. Esimerkiksi Ketterästä on sanottu suoraan että heidän tuleva budjetti on rakennettu Suomi-sarjassa pelaamiseen, ja Mestiksessä tarvitaan 2-3 kertaa surempaa budjettia. Imatrallakaan ei ole sellaista potenttiaalista sponsoria joka tuosta vaan lyö muutaman satatuhatta euroa tiskiin ja sano että nyt pojat Mestikseen. Tottakai he ottavat Mestiksen kutsun tosissaan jos se tulee, mutta ovat jo tullessaan persauki, ja velkakierteen alku on varma. Onko järkeä?

Lähettänyt käyttäjä Larry Thorne (kirjautumaton)
Nopeasti suhdanteet muuttuu. Vielä jokunen aika sitten tälläkin palstalla kehotettiin ottamaan Kajaanista mallia kuinka Mestis- joukkuetta pyöritetään. Lähinnä kaivattiin Hokin kaltaista pelillistä menestystä, kun kaupungitkin ovat suurinpiirtein samaa kokoa. No nyt on SaPKo sarjan ylivoimainen mestari ja Hokki konkassa. Eipä olisi arvannut.... Toivotaan ettei tämä ole enne tulevasta.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Luetuimmat - jääkiekko

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut - jääkiekko