Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Yle Teemalla oopperaviikko - Kullervo tänään suorana lähetyksenä

21.07.201411:02
16
  • YLE televisioi Savonlinnan Oopperajuhlien esittämän Kullervo-oopperan. YLEn väki valmisteli ja harjoitteli suoran lähetyksen tekoa 18.7.2014 Olavinlinnassa. ooppera, oopperajuhlat, Savonlinnan Oopperajuhlat, YLE, yle, televisio, tv, televisiointi, tekniikka, teknologia

    Yle lähettää Savonlinnan oopperajuhlien viimeisen Kullervon esityksen suorana Teema-kanavalla tänä iltana. Kuva: Petri Vanhanen

Torstaina Savonlinnaan ajoi 16 Suomen Yleisradion autoa mukanaan 41 työntekijää. Tehtävä: sunnuntain Mozartin Requiemin ja maanantain Kullervo-oopperan taltiointi, ja Kullervon suora lähetys maanantai-iltana Teema-kanavalla. Lisäksi Requim näkyy suorana kansainvälisen Arte-kanavan nettisivuilla.

– Tämä on todella suuri satsaus Yleltä ja kulttuuritoimitukselta. Vain Uuden musiikin kilpailu on tänä vuonna suurempi, sanoo Yle kulttuuri ja viihteen tuottaja Tiina Laitinen.

Kullervon ja Requiemin televisioinnit ovat osa Ylen Teema-kanavan Oopperaviikkoa, jonka kaikki neljä iltaa on taltioitu Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Kullervon suora lähetys on maanantaina, tiistaina on oopperajuhlien 100-vuotisgaalakonsertti vuodelta 2012, keskiviikkona Isän tyttö -ooppera vuodelta 2007 ja torstaina sunnuntainen Kerimäen kirkon Mozartin Requiem.

– Alunperin piti juhlagaalan tilalla olla Ratsumies, mutta teknisistä syistä suunnitelma muuttui. Koska ajatus oli, että kaikki viikon taltioinnit ovat Savonlinnasta, on tilalla juhlagaala.

– Meille on tärkeää, että Kullervo lähetetään suorana juhlilta silloin, kun juhlat ovat vielä käynnissä. Ollaan keskellä tapahtumia ja voidaan välittää katsojille oikeaa tunnelmaa reaaliaikaan.

Väliajalla haastatelleen backstagella muun muassa Tommi Hakalaa, Ville Rusasta ja Maria Ylipäätä. Toinen haastattelupiste on Vesiportin bastionilla, siellä on haastattelussa muun muassa Jorma Silvasti.

Toimittajina ovat Inari Tilli sekä Janne Koskinen.

Mozartin Requiemistä Kerimäeltä menee jo sunnuntaina livestreamaus saksalais-ranskalaisen Arte-kanavan nettisivuille.

– Requiem nähdään joulukuussa Arte-kanavalla. Yle on saanut joka vuosi ainakin yhden taltioinnin Artelle, viime vuonna se oli Einojuhani Rautavaaran Vigilia. Kokonaisen suomalaisen oopperan saaminen Artelle on vielä haastavaa, niin upea kuin Kullervo onkin.

Olavinlinnan taakse kuljetettiin torstaina suurella lossilla yksi kuorma-auto ja yksi rekka. Rekassa on huipputekniikalla varustettu Ylen ulkolähetysauto, toisessa on tarvittava kalusto: kameroita, johtoja, mikrofoneja valtavat määrät.

– Autojen sovittaminen lossille kesti puolitoista tuntia. Satelliittiauto tulee vielä kolmanneksi linnan taakse Ahvio-lossilla.

Perjantain Kullervo-esitys nauhoitettiin varalta.

– Jos jotain tapahtuu maanantaina, voimme käyttää nauhoitusta. Samalla se on kenraaliharjoitus meille. Tällainen suuren teoksen suora lähetys on hyvin vaativaa, kukaan tiimin jäsen ei ole turha. Säpinä on aikamoinen.

– Meillä on mukana esimerkiksi huoltomies, joka osaa korjata tekniset viat. Viivytyksiin ei ole varaa.

Heti, kun Kullervon lavasteet olivat perjantaiaamuna pystyssä torstaisen Carmenin jälkeen, alkoi kameroiden asettaminen paikoilleen linnaan.

Osa kameroista sekä ulkolähetys- ja satelliittiautot siirtyvät lauantaina Kerimäen kirkolle Requiemiä varten. Ne tulevat takaisin Olavinlinnaan varhain maanantaiaamuna illan suoraa lähetystä varten.

Maanantain Kullervo-esityksissä on linnassa 13 kameramiestä, suurin osa linnanpihalla, muutama haastattelupisteissä.

Kullervon suoraa lähetystä on valmisteltu viime syksystä  saakka.

 Hannu Kamppila tutustui teokseen läpikotaisin, osaa partituurin ja libreton lähes ulkoa. Hän oli linnassa jo ensimmäisissä näyttämöharjoituksissa.

– Kenraaliharjoituksista tehtiin nauhoitus, jonka perusteella on laadittu tarkan kuvasuunnitelma eli tavallaan kartta siitä, mistä kohdasta ja millä kameralla mikäkin kohtaus kuvataan. Siitä laaditaan miksauslista, jonka mukaan sitten mennään. Torstaiaamuna kuvia oli noin 700, mutta määrä kasvaa yleensä aina ennen lähetystä. Voi olla, että määrä nousee vielä 800:aan.

Kullervo-oopperasta tehdään myöhemmin oopperaversio, jossa ei ole väliaikapuheita. Se esitetään myöhemmin Teemalla, samoin kuin nyt poisjäänyt Ratsumies.

Yle Teeman Oopperaviikko 21.–24.7.

Ma 21.7. klo 19 Kullervo. Suora lähetys Savonlinnan oopperajuhlilta.
Ti 22.7. klo 20 100-vuotisgaalakonsertti oopperajuhlilta. Taltio vuodelta 2012.
Ke 23.7. klo 20 Isän tyttö oopperajuhlilta. Taltio vuodelta 2007.
To 24.7. klo 20 Oopperajuhlien Mozartin Requiem. Taltioidaan Kerimäen kirkossa 20.7.2014
Lisäksi:
Su 20.7. klo 19 Mozartin Requiemin livestreamaus Arten nettisivuilla

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä autere (kirjautumaton)
Kapungissamme asuu paljon ihmisiä, jotka eivät voi mennä katsomaan Kullervo-oopperaa. Onneksi saamme sittenkin katsoa oman kaupungin oopperaa. Ihan hyvä juttu! Hyvää vastapainoa ainaiselle jalkapallo ym. urheiluohjelmille. Televisiossa tulee aivan liikaa urheilu-, ruoka-, realityohjelmaa. Kannatan oopperan / musiikkikulttuuritapahtumien esittämistä televisiossa. On tosi upeeta katsoa reaaliaikaista Olavinlinnan oopperaa omassa kotona. Kiitos! Pahasti astmainen autere

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

 

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut