Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Savonlinnan Oopperajuhlien valotekniikka on uusittu — 64 uutta liikkuvaa heitintä nopeuttaa valoteknikkojen työtä ja tarjoaa yleisölle upeita värielämyksiä

17.07.201706:30
  • Joonas Väkeväinen, ooppera, valotekniikka

    Oopperajuhlien tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen kertoo liikkuvien heittimien nopeuttavan esitysten vaihtoja. Kuva: Antti Varonen

  • Oskari Hult, Samuli Hakala, valojen asennus, valotekniikka, ooppera

    Valaistushenkilöt Oskari Hult (vas.) ja Samuli Hakala ripustavat valoja lavan takana ennen Kullervoa. <cr>Valot ripustetaan ja suunnataan aina esitettävän oopperan vaihtuessa. Kuva: Antti Varonen

Savonlinnan Oopperajuhlilla nähdään tänä kesänä aiempia kesiä hienompaa valotekniikkaa. Nyt Olavinlinnan katosta roikkuu 64 uutta liikkuvaa heitintä.

— Liikkuvat heittimet nopeuttavat esitysten vaihtoja, sillä valojen toiminnan esityksen aikana voi kokonaisuudessaan ohjelmoida. Aiemmin valaisimet piti suunnata käsin, tekninen tuottaja Joonas Väkeväinen kertoo.

Järjestelmä oli viime vuonna ensimmäistä kertaa käytössä. Uusien heittimen avulla valojen kokonaismäärää on saatu pudotettua takavuosien 400:sta 200:aan, sillä yksi liikkuva heitin pystyy tuottamaan eri värejä ja kuvioita. 64:n heittimen järjestelmässä ohjattavia parametrejä on yhteensä 5200.

— Liikkuvien heittimien kanssa kiinteitä valoja tarvitaan vähemmän, sillä yksi liikkuva heitin tekee useita tehtäviä. Liikkuvan kaluston etuja ovat myös nopea käyttöönotto ja aiempaa monipuolisemmat mahdollisuudet. Myös työntekijöitä tarvitaan vähemmän.

 

Uusi valojärjestelmä on Väkeväisen käsialaa. Suunnittelussa on otettu huomioon paitsi linnan ainutlaatuiset olosuhteet myös valoista lähtevä ääni. Oopperaa tehtäessä valoista ei sää lähteä kovaa käyttöääntä.

— Järjestelmä on Olavinlinnan olosuhteisiin suunniteltu. Olen kysynyt kollegoilta kommentteja suunnitteluvaiheessa, ja järjestelmää on parannettu viime vuodesta.

Uudessa järjestelmässä vanhoja halogeenivalaisimia on korvattu ympäristöystävällisemmällä LED-tekniikalla. Halogeenivalot olivat energiasyöppöjä tuottaen enemmän lämpöä kuin valoa.

— Ne olivat sellaisia saunan kiukaita. Olemme nyt viikon ajan mitanneet muuntamokeskuksella sähkönkulutusta. Aiempiin vuosiin verrattuna kulutus on tippunut merkittävästi.

Täksi kesäksi on uusittu myös yleisön yllä kulkeva keskisilta, johon valoja on ripustettu. Uusi silta on aiempaa tukevampi ja tarjoaa valoteknikoille paremmat työskentelyolosuhteet.

 

Valot ovat  asennettuna Olavinlinnassa 2,5 kuukautta. Tänä aikana ne ovat alttiina pölylle, kosteudelle, lämpötilan vaihteluille ja lialle. Ongelmien välttämiseksi valaisimet pidetään jatkuvasti kytkettynä sähkövirtaan. Silti vikoja esiintyy.

— Pari kertaa viikossa täytyy joku valaisin korjata. Meillä on yksi ihminen, joka pelkästään huoltaa kalustoa. Valot huolletaan paikan päällä, koska aikataulu on tiukka.

Heittimet ovat vuokratavaraa, sillä korkean hankintahinnan ja nopean vanhentumisen vuoksi niitä ei olisi mielekästä ostaa. Yksi liikkuva heitin voi maksaa jopa 15 000 euroa. Suomen tapahtumarikkaassa kesässä heittimet ovat kysyttyä tavaraa.

— Heittimet lähtevät heti balettiviikonlopun jälkeen. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä järjestelmä puretaan, ja sunnuntaina valot ovat jo seuraavassa tapahtumassa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

 

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut