Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Ooppera-arvio: Jessica Pratt häikäisee laulullaan — Teatro Realin Puritaanit-ohjaus ja visualisointi kuuluvat parhaimpiin Olavinlinnassa nähtyihin

01.08.201717:00
1
  • I Puritani ensi-ilta

    Jessica Pratt häikäisi Olavinlinnassa. Kuva: Soila Puurtinen

Vincenzo Bellini: Puritaanit, Teatro Real Madrid Olavinlinnassa 31.7. Musiikinjohto: Evelino Pidò, ohjaus: Emilio Sagi,  lavastus: Daniel Bianco, puvut: Pepa Ojanguren, valaistus: Eduardo Bravo, kuoron valmennus: Andrés Máspero. Rooleissa: Jessica Pratt, Celso Albelo, Jongmin Park ym. Teatro Real Madridin kuoro ja orkesteri.
Teatro Realin Puritaanissa yhdistyy kaksi korkeatasoista tekijää: huimat, maailmanluokat laulutaiturit sekä produktio, joka näyttää, kuinka juonellisesti heppoisesta, lähinnä kaunista laulua esittävästä oopperasta voi tehdä nykyaikaista, perinnettä kunnioittaa ja tarinaa syventävää teatteria.
Laulun taso on huima, musiikin toteutuksen ote pitsimäisen kevyt ja yksityiskohtainen. Madridin esitys sai valtavat suosionosoitukset, eikä turhaa.

Madridilaiset toivat Savonlinnaan, vuosien viiveellä, yhden oopperalavastuksen trendin: lava oli peitetty muovirouheella.
Se oli oleellinen osa lavastetta: valkoinen, epätasainen lattia muuttaa kaiken unenomaiseksi. Rouhe alleviivaa myös päähenkilön, Elviran, epätoivoa: kun tunteet vyöryvät yli, viskoo onneton rouhetta ilmaan.
Lisäksi on vain tuoleja ja kristallikruunuja, mutta tämä riittää. Syntyy kauniita näkyjä, joilla on myös kerronnallinen merkitys. Ohjaaja Emilio Sagin ja lavastaja Daniel Biancon konsepti antaa kuorolle vahvan visuaalisen roolin. Se toimii välillä kuin elävä veistos.
Mustavalkoiset historialliset, tyylitellyt asut  tuovat mieleen Alankomaiden mestareiden maalaukset, sotilaiden nahkatakit natsiestetiikan.

Jättivarjot takaseinällä ovat vaikuttavia, lopun ulkokohtaus luodaan yhdellä maisemakuvalla. Kaikki on harkittua ja tyylikästä, myös henkilöohjaus. Ei mitään liikaa, ei liian vähän, turhaa, vaan motivoitunutta, kaunista ja oivaltavaa.
Elvira ei oikeasti tule hulluksi, vaan mieli pakenee sietämätöntä tilannetta sekavuuteen. Tästä kertoo kuu, rakkauden ja hulluuden symboli, joka seko-Elvira kantaa sylissään kuin lemmikkieläintä. Haavoitettu tyttö vaalii hulluutta, turvaansa, mutta luopuu siitä, kun asiat selviävät.
Kristallikruunuja käytetään taitavasti: ne loistuvat rakkauden hetkillä, ja houre-Elvira sytyttää niitä eläessään mielessään kadonnutta rakkautta. 
Madridin Puritaanien ohjaus ja visualisointi kuuluvat parhaisiin, joita olen 30  vuoden aikana Olavinlinnassa nähnyt.

Laulullisesti ollaan samalla korkealla tasolla. Jessica Pratt on maailmanluokan koloratuuri, jonka huimat sävelryöpyt pulppuavat vapaina ja luontevina, ääni syttyy loistoonsa huippuäänissä, hyvin korkealla, mutta soi myös dramaattisesti alempana.
Sävelpurot kuvaavat rakkautta ja hulluutta, yleisö haukkoo henkeään yhä uusien taiturihetkien äärellä. Tenori Celso Albelo, rakastettu Arturo, joka lauloi saman roolin Palermon vierailulla vuosia sitten, on saanut ääneensä tummuutta, mutta kuuluisa korkea f kajahtaa kuin tykin suusta.
Jo näiden kahden suurenmoisen laulajan vuoksi kannattaa Puritaanit-ooppera nähdä. Tämäntyyppisiä laulajia ei Suomessa ole omasta takaa. Pratt on myös hyvä näyttelijä, ja suoritus on loistelias — kevyttä, korkeaa, taitavaa kuviointia, sulokasta linjaa. 
Suuren vaikutuksen tekee myös Jongmin Park sedän roolissa. Antonio Di Matteo oli hieman vaimea kilpakosija, Lídia Vinyes-Curtis vaikuttava kuningatar, Vladimir Stojanov vahva Riccardo.
Kapellimestari Evelino Pidò pitää orkesterin hyvin hiljaisena eikä yllytä laulajiakaan suureen volyymiin. Kaikki on siroa ja pehmeää, ketterää ja pitsimäistä, jopa sotafanfaarit. Kapellimestari ei kiirehdi, vaan antaa musiikin tapahtua.
Suuri forte räjähtää vain parina hetkenä, ja vaikutus on sitä suurempi. Mieskuorossa soivat vahvat tenorit, bassopuoli jää jalkoihin. Koko kuoro soi tasapainoisena.
Puritaanit sai yleisön huokailemaan moninkertaisen kauneuden edessä.
 

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

 

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut