Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Kirkkokonsertti Anita Välkin muistoksi

28.06.201310:00
  • Sunnuntaina on Savonlinnan Tuomiokirkossa Anita Välkin (1926-2011) muistokonsertti, jossa laulaa joukko legendaarisen sopraanon oppilaita.

Anita oli kuin äiti. Hän oli lämmin ja kannustava, mutta myös vaativa.

Näin kertoo Airi Tokola, sopraano, joka on yksi Savonlinnan Tuomiokirkossa pidettävän Anita Välkin muistokonsertin laulajista. Muistokonsertissa laulavat hänen lisäkseen sopraanot Laura Heinonen ja Eilamaria Leskinen ja sekä mezzosopraano Merja Mäkelä.

– Jo Anitan eläessä perustettiin Anita Välkki -seura, jossa on paljon meitä Anitan entisiä oppilaita. Sen tarkoitus on muun muassa järjestää kursseja ja joskus tulevaisuudessa myös Anita Välkki -kilpailu. Konsertin tuotot käytetään seuran toimintaan, kertoo Tokola.

– Näitä muistokonsertteja on tarkoitus pitää jatkossa lisää eri puolilla maata hieman sen mukaan, mistä päin me Anitan oppilaat olemme kotoisin.

Anita Välkki teki näyttävän uran maailman tärkeimmillä oopperalavoilla, jossa hänet tunnettiin erityisesti Wagner-laulajana.

– Niinpä hänellä oli niin sanottu kansainvälinen korva. Hän kuunteli meidän lauluamme mielessään kansainvälinen korkein taso. Muu ei ollut riittävä.

– Hän vaati paljon. Piti yrittää vielä paremmin, hakea vielä korkeatasoisempaa ilmaisua, miettiä asioita uudestaan.

Vaativa opettaja voi pahimmillaan musertaa oppilaansa tai saada aikaan negatiivisia tunteita.

– Anitan kohdalla ei ollut näin. Hän oli myös lämmin ja välittävä. Hän piti oppilaasta huolta monella tavoin, ei vain laulutunneilla. Siksi vaativuuden saattoi ottaa häneltä vastaan hyvillä mielin.

Anita Välkki kutsui oppilaitaan kotiinsa Helsinkiin ja myös mökilleen Sulkavalla.

– Hän tarjosi meille usein ruokaa kotonaan Lallukassa, ja seurasi oppilaittensa uraa tarkasti. Kävin Suomessa ollessani äänikontrollissa Anitan luona.

– Meille syntyi ystävyys, joka kesti yli 30 vuotta. Hänen kuolemansa on asia, joka edelleen saa kyyneleet silmiini.

Anita Välkki kävi vuosittain Savonlinnan oopperajuhlilla ja seurasi myös laulukilpailuja tarkasti.

Airi Tokola voitti Timo Mustakallio -kilpailun vuonna 1986.

– Yhteen aikaan voitti joku Anitan oppilaista Mustakallio-kilpailun usean kerran peräkkäin. Martti Talvela sanoikin: Savonlinnaan pitää perustaa Välkin aukio, nauraa Tokola.

Vuosina 1988–89 lauloi Airi Tokola Sentan roolin Olavinlinnassa Wagnerin Lentävässä hollantilaisessa. Anita Välkki oli Mary, Sentan imettäjä. Tokola asui siihen aikaan Itävallassa.

– Anita opetti Sentan roolia minulle, kun kävin Suomessa. Oli fantastista olla hänen kanssaan lavalla, oli turvallinen ja rauhallinen olo.

– Me olimme samassa suhteessa toisiimme  kuin oopperan Senta ja Mary – nuori nainen ja läheinen äitihahmo. Se oli jotain aivan erityistä, muistan ne esitykset ikäni.

Savonlinnan muistokonsertin ohjelma kunnioittaa Anita Välkin perinteitä.

– Hän painotti aina, että suomalaisten pitää laulaa suomalaisten musiikkia, joten niin me teemme. Meillä on ensin yhdeksän Merikannon laulua, joista meistä kukin laulaa osan.

– Koska kyse on kirkkokonsertista, laulamme myös uskonnollista musiikkia suurilta säveltäjiä, kuten Gounod’n, Schubertin ja Kuulan Ave Mariat, Bizet’n Agnus dein ja muuta kaunista ja harrasta, kertoo Tokola, joka laulaa myös Elisabethin rukouksen Tannhäuser-oopperasta.

Konsertti päättyy Hannu ja Kerttu -oopperan iltarukoukseen. Pianistina on Mikko Heininen.

Anita Välkin (1926–2011) muistokonsertti Savonlinnan Tuomiokirkossa sunnuntaina 30.6. klo 19. Airi Tokola, Laura Heinonen, Eilamaria Leskinen, sopraano, ja Merja Mäkelä, mezzosopraano. Mikko Heininen, piano. Merikanto, Schubert, Franck, Mozart, Bizet ym.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

 

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut