Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Aurora Marthensin elämän suurin hetki — Mustakallio-kilpailun voittaja rakastaa musiikkiin heittäytymistä

16.07.201722:38
  • Aurora Marthens ja Sanna Iljin

    Sopraano Aurora Marthens pyyhki kyyneliä Timo Mustakallio -voittajan ratkettua sunnuntaina Savonlinnasalissa. Vieressä Eero Rantala -apurahapalkittu Sanna Iljin. Kuva: Soila Puurtinen


Sopraano Aurora Martens ei tiennyt, mitä tunsi heti Timo Mustakallio -kilpailun ratkettua sunnuntai-iltana. Kyyneleet olivat herkässä, samoin nauru.
Timo Mustakallio -kilpailun voitto on ollut haaveissa jo kymmenisen vuotta. Viimeiset puoli vuotta hän on harjoitellut juuri tätä sunnuntaita varten. Voittaja sai 15 000 euron apurahan.
— Tämä on elämäni onnellisin hetki, en usko sitä todeksi. Suuri haave on toteutunut, sanoi Aurora Marthens.
Martens otti sunnuntai-illan finaalissa selvän kaulan muihin kilpailijoihin erityisesti Sibeliuksen yksinlaululla Jubal, jossa on paljon ilman säestystä laulettavia, lähes hypnoottisia osuuksia, pitkiä, intensiivisiä ääniä.
Martensin kantava, värikylläinen ääni tuntui täyttävän koko Savonlinnasalin, maagisessa laulussa oli valtava intensiteetti ja lähes hypnoottinen  voima.
— Rakastan laulaa juuri tuollaista musiikkia, jossa on varaa tulkita ja jossa aloittaessa ei itsekään täysin tiedä, mitä tapahtuu sillä kertaa. Se on paikoin lähes improvisaatiota tai kuin shamanistista laulua. Olen esittänyt sitä aikaisemminkin, siihen on ihana heittäytyä, sanoo Martens.
— Finaalissa ja koko kilpailussa oli niin valtavan hyviä laulajia, etten uskonut voittoon.
Finaalin toinen numero oli Elviran aaria oopperasta Puritaanit. Kun se päättyi, puhkesi koko Savonlinnasali hurjaan huutoon. Samoin kävi, kun voittajan nimi ilmoitettiin. Aurora Martens oli siis myös yleisön suuri suosikki.
— Siirtyminen Sibeliuksesta Elviran aariaan oli pieni riski: minun piti hakea aarian alkuääni Sibeliuksen viimeisen äänen perusteella. Ehkä se oli pientä näyttämistä, kun ei tehnyt varman päälle ja pyytänyt ääntä pianosta, mutta toisaalta näin sai luotua hyvän jännitteen laulusta toiseen. Olen vähän tällainen riskinottaja.
— Siirtyminen laulusta ja säveltäjästä, koko tunnemaailmasta toiseen on kilpailussa hurja juttu. Pitää vain miettiä, ettei tee mitään näkyvää, ei rypistele hametta ja muuta. Ja sitten vain keskittyy joka hetkeen kerrallaan.
Martensin ääni muuntui laulusta toiseen ja tuntui paikoin täyttävän koko Savonlinnasalin. Hän taitaa niin hieno pianot kuin suuren paatoksen.
— Savonlinnasali on upea paikka laulaa. Kuuli oman äänen hienosti.
Vuonna 1992 syntynyt Aurora Marthens on opiskellut laulua kymmenen vuotta. Hän voitti myös Helsinki Lied -kilpailun alle 25-vuotiaitten sarjan ja lauloi juuri samaisen Sibeliuksen Jubalin. Pianistina oli tällöin ja nyt Savonlinnassa Elias Miettinen.
Suvussa on kosolti musiikkilahjakkuutta: Roozemanin ihmelapset ovat serkkuja ja sisar laulaa oopperajuhlakuorossa. 
Marthensin opettaja Sibelius-Akatemiassa on Outi Kähkönen. Hän on saanut opastusta jo vuosia myös sopraano Riikka Hakalalta.

Eero Rantala -rahaston 10 000 euron palkinnon saanut Sanna Iljin oli kilpailun ratkettua niin hämmentynyt, ettei tiennyt, oliko menestys tottakaan.
— Olen täysin hämmentynyt. Niin paljon hyviä laulajia, lähes kaikki tuttuja. Olen vielä epäuskoinen, kuitenkin jo iloinen, yllättynyt, onnellinen... kaikkea, mietti Iljin.

Lue myös: 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

 

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut