Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Muuttuva Savonlinna: Lue liikemies Aspivaaran tarina ja katso kuvagalleria!

21.12.201306:00
5
  • John Aspivaara (Asplund) farmaseuttina vuonna 1910 otetussa kuvassa. Oikeanpuoleisesta kuvan henkilöstä ei ole tietoa.

John (Jonne) Aspivaara, (vuoteen 1935 Asplund) oli aikanaan yksi Savonlinnan toimeliaimmista liikemiehistä.  Hän aikoi apteekkarin uralle, kuten savonlinnalainen serkkunsa apteekkari Walter Åkersten.
Laajojen liiketoimiensa vuoksi hän ei nimeksikään ennättänyt osallistua Savonlinnan kaupungin kunnallispoliittiseen elämään.  Siksi hänen toimistaan kaupungin kirjoitetussa historiassa on niukalti tietoa.
Hän syntyi Porissa 19.12.1888 suomenruotsalaiseen perheeseen. Isä oli ruotsalaissyntyinen panimomestari, olut- ja vesitehtailija Ernst Asplund ja äiti Olga Leona Asplund (os. Mansner).
John Aspivaara kävi Porin ruotsalaista yhteiskoulua vuoteen 1906 ja erosi seitsemänneltä luokalta siirtyen apteekkialalle. Farmaseutin tutkinnon hän suoritti 1910 toimien apteekin hoitajana eri paikkakunnilla mm. Rovaniemellä, Käkisalmessa, Kuusankoskella ja Viipurissa Punaisenlähteentorin Apteekissa. Proviisorin tutkintoa varten hän opiskeli Helsingissä vielä alkuvuonna 1917 ja kaikki käytännön työtkin tätä varten oli tehty.  Liikemiehen ura veti kuitenkin puoleensa ja lopputentit jäivät suorittamatta.
 
Kirjakauppaa Kuusankoskella
 
Ensikokemukset itsenäisestä yritystoiminnasta hän sai oltuaan Kuusankoskella Iitin sivuapteekin hoitajana. Täällä hän oli oman työnsä ohessa aluksi kirja-asiamiehenä. Saatuaan 1912 Painoasiain Ylihallitukselta kirjojen myyntiluvan, hän perusti silloisen kauppakadun varrelle Kuusankosken Kirjakaupan.  Liike aloitti toimintansa elokuun 6 päivänä 1913.
John Aspivaara mainosti liikettään paikallisissa sanomalehdissä sen ajan oloihin nähden sangen usein. Kun puhdas kirjakauppatoiminta ei vielä tuolloin kannattanut pienellä paikkakunnalla, oli tulosta haettava lisäämällä tuotevalikoimaa. Lehdissä nähtiin mm. seuraavanlaisia ilmoituksia:
”Tapetteja, Liköörikapseleita, maitolämpöpattereita, kärpäspaperia, Naftaliinia, ”Sen Sen”, Rengastutteja, Hajuvesiä, Vaseliinia, Pumpulia, kirjallisuutta, kirjoituspapereita ja muita kirjakauppatavaroita” tai ”Gummiliimaa, paikkauksia varten; Wenttiili-Gummia, polkupyöriä varten; kantagumia, kengän korkoja varten – sekä kaikenlaisia kirjakauppatavaroita. Kuusankosken Kirjakauppa, puh n:o 13, John Asplund.”
 
Urheiluliike, rohdoskauppa ja vakuutusasiamies Savonlinnassa               
 
John Aspivaara muutti Savonlinnaan 1917 ja asui aluksi serkkunsa apteekkari Walter Åkerstenin luona nykyisen Olavinkatu 32:n(Kyrönkartano) paikalla sijainneessa Apteekin talossa. Silloin hän perusti yhdessä Ernst Joutsenon kanssa Savonlinnan ensimmäisen urheiluliikkeen. Paikallisessa sanomalehdessä oli mm. seuraavanlainen ilmoitus: ”Nykyisinä levottomina aikoina on Ketju-esilukko joka perheessä välttämätön, saatavana Savonlinnan Urheiluliikkeestä”.
Samana vuonna hän hankki omistukseensa myös Savonlinnan Uuden Rohdoskaupan proviisori Mathilda von Hertzeniltä. Hänen erinomaista toimeliaisuuttaan kuvastaa seuraavakin ilmoitus paikallisessa sanomalehdessä 18.7.1918: ”Tapaturma - Vakuutus O.Y. Patrian Savonlinnan asioimisto on siirtynyt herra Armas Räsäseltä allekirjoittaneelle ja pyydän kaikkia näissä asioissa kääntymään puoleeni, J.L.Asplund, rohdoskauppias.”
Eri paikkakunnilla liikkunut mies siirsi kirkonkirjansa Iitistä Savonlinnaan vasta 7.6.1918.
 
Savonlinnan Oluttehdas Oy 
 
Kieltolain aikana Savonlinnan Oluttehdas Oy:n toiminnassa oli ollut jotain ongelmia ja alkuvuonna 1920 tehdas siirtyi uusiin käsiin, kun apteekkari Walter Åkersten, tuomari Otto Salonen ja rohdoskauppias John Aspivaara ostivat kukin kolmasosan yhtiön osakekannasta. Aspivaara nimitettiin tehtaan johtajaksi. Hänen isänsä Ernst Asplund oli Porissa toiminut olut- ja vesitehtailijana, joten sieltä lienee kiinnostus panimotoimintaan. Oluttehtaalla oli myyntikonttoreita eri kaupungeissa Itä-Suomessa ja Laatokan Karjalassa.
 
Viipuriin ja takaisin
 
Viipuri oli tuohon aikaan yrittäjähenkiselle miehelle mahdollisuuksien kaupunki. Niinpä John Aspivaara muutti Viipuriin. Ennen muuttoa hän myi 1922 osan Savonlinnan seudulta hankkimaansa omaisuutta; mm. 100 hehtaarin metsäpalstan ja Haukiniemen huvilan. Myös Savonlinnan Uuden Rohdoskaupan hän myi loppuvuonna proviisori Bonsdorfille, mutta Savonlinnan Oluttehdas Oy:n omistuksesta hän ei luopunut. Tehtaan johtajaksi Aspivaaran tilalle palkattiin Alfred Herler Oulusta. Apteekkari Walter Åkerstenin kuoltua 1924, lunasti John Aspivaara koko Savonlinnan Oluttehdas Oy:n osakekannan itselleen. Ratainsinööri Birger Berndtson nimitettiin tehtaan johtajaksi vuoteen 1926 eli siihen asti, jolloin Aspivaara muutti takaisin Savonlinnaan.
Viipuriin muutto johtui siitä, että Aspivaara sai työpaikan Tampereen Rohdosvaraston Viipurin konttorin johtajana. Tässä tehtävässä hän oli vain parin vuoden ajan. Tuona aikana hän perusti Viipuriin Rautatientorin Rohdoskaupan ja oli sen johtajana vielä ainakin marraskuussa 1925. Samana vuonna hän perusti myös Oy Aroma Ab:n (kemiallinen tehdas ja tukkuliike). Tämän toiminta käynnistyi kuitenkin vasta Savonlinnassa 1926, kun se avasi Kauppatorin varrella nykyisen Torikulman paikalla olleeseen Sikion taloon Kemikalikaupan. Palattuaan Savonlinnaan Asplund osti aiemmin myymänsä Savonlinnan Rohdoskaupan takaisin itselleen. Samalla Oy Aroma AB:n toiminta siirtyi Miljoonataloon (nykyään paikalla Muotikuu). Myös Rohdoskaupan nimi muuttui Kemikalikaupaksi, sillä tuotevalikoima painottui yhä enemmän kosmetiikkaan.
 
Öljykauppaa
 
Savonmaa -lehdessä oli 23.4.1927 puolen sivun ilmoitus ja kuva rautatieaseman läheisyydessä Hevonpäänniemessä sijaitsevista Oy Masutin (Shell) suurista polttoainesäiliöistä ja rakennuksista. Siinä kehuttiin Shellin polttoaineita ja öljyjä. Lisäksi mainittiin, että ”Yhtiön asiamies täällä on herra J. Asplund ja antaa hän auliisti öljyjä koskevia tietoja, osoite Savonlinnan Oluttehdas”. John Aspivaara oli myös Shellin paikallisjohtajana Savonlinnassa 1928 – 1938 ja Shellin konttori oli kätevästi oluttehtaan konttorin yhteydessä.
 
Simunan maatila
 
John Aspivaara vuokrasi 1928 Savonlinnan kaupungin omistaman maatilan Pienen Simunan saaresta 10 vuoden ajaksi. Tilan metsistä saatiin halkoja ja peltoviljelyksiltä viljaa mm. Oluttehtaan tarpeisiin. Päärakennuksen huvila-osaa käytettiin perheen kesäpaikkana. Vuokrasopimusta ei jatkettu, koska uusi kaupunginjohtaja Viljo Hyvärinen halusi sen kesäpaikakseen. 
 
Sisaryrityksiä eri puolilla Suomea
 
John Aspivaaran omistaman Oy Aroma AB:n varsinainen toimiala oli tukkukauppa, jonka myyntialueena oli Itä-Suomi Kotkasta Rovaniemelle. Se toimi Savonlinnassa Miljoonatalossa vuoteen 1957, jolloin se muutti uuteen liikehuoneistoonsa Tulliportinkatu 17(Erkonkulma). Oy Aroma AB omisti yritysryppään, jota voisi nykymuotoisesti sanoa konserniksi. Tähän kuului kemikalikauppoja Savonlinnassa, Jyväskylässä, Tampereella, Mikkelissä, Simpeleellä, Pieksämäellä ja Lappeenrannassa, sekä Paperi- ja Lelukeskus Oy Jyväskylässä. Muita Aspivaaran yrityksiä olivat Savonlinnan Kumi Oy ja Matkailijahotelli/Matkailijakoti Olavi (Kalmarinkatu 3) sekä Närekankaan puutarha Laukansaaressa. Näiden lisäksi John Aspivaara oli osakkaana ja hallituksen jäsenenä mm. Savonlinnan Ravintola Oy:ssä, joka pyöritti ravintolatoimintaa Savonlinnan Seurahuoneella, Kasinolla ja Ravintola Palatsissa Satamakatu 3:ssa. Savonlinnan Oluttehtaan hän myi 1938 Tolkin perheelle.
 
Suojeluskunta
 
John Aspivaara liittyi heti ensimmäisten joukossa Savonlinnan Suojeluskuntaan ja hänen asunnossaan Apteekin talossa suunniteltiinkin Pääskylahden reservikasarmilla toteutettu venäläisten aseistariisunta. Myöhemmin Savonlinnan ”lentävien” 30 miehinen joukko kävi John Aspivaaran johdolla junalla Putikossa riisumassa siellä olevan punakaartin aseista. Helmikuussa hän sai Savonlinnan Suojeluskunnalta suosituskirjeen ja siirtyi Porin rintamalle toimien II Kristiinan Krenatööripataljoonan vapaaehtoisena joukkuepäällikkönä. Syksyllä hän suoritti Joroisissa Suojeluskuntien päällystökurssin ja sai pätevyyden toimia Suojeluskunnan komppanian johtajana.
 
Harrastuksia
 
Nuorempana John Aspivaara harrasti hiihtämistä, luistelua ja ratsastusta. Hän kannustikin yritystensä henkilökuntaa osallistumaan mm. puulaakihiihtoihin. Valokuvaus kuului myös hänen harrastuksiinsa. Siitä todisteena on suuri määrä valokuvia ja negatiiveja vuosien varrelta. Hän valokuvasi mm. Kuusankosken keskustaa 1910-luvulta. Tästä hän oli teettänyt postikortteja myytäväksi kirjakauppaansa. Mieluisia harrastuksia olivat lisäksi metsänhoito, metsästys ja kalastus sekä postimerkkien keräily.
Ympyrän voidaan sanoa sulkeutuneen, kun tukkuliike Aroma myytiin 1960-luvun loppupuolella Tampereen Rohdokselle, samalle yritykselle jonka Viipurin konttorin johtajana John Aspivaara oli 1920-luvun alussa. 
Isäni John Aspivaaran syntymästä tuli 19.12.2013 kuluneeksi 125 vuotta. Tällä kirjoituksellani haluan muistaa hänen monivaiheista elämäntyötään ja tuoda yhden uuden sivun Savonlinnan liike-elämän historiaan.
 
Kuvagalleria
 
John Aspivaarasta on koostettu Itä-Savon verkkopalveluun kuvagalleria, klikkaa tästä.
 
Kaikkiin Itä-Savon kuvagallerioihin pääset osoitteesta ita-savo.fi/galleriat.
 
 
Torsti Aspivaara
Kirjoittaja on John Aspivaaran poika.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Muuttuva Savonlinna

Savonlinnan menneisyyttä ja muutosta käsittelevät Muuttuva Savonlinna -teemasivut avataan maanantaina 30.9.2013.

Sivut tarjoavat eri yhteisöille ja yksityishenkilöille uudenlaisen mahdollisuuden tuoda esille ja tarkastella asioita, joiden tuloksena Savonlinnan seudusta on muodostunut juuri nykyisenkaltainen. Vanhoja aikoja, mutta myös lähimenneisyyttä koskevat kuvat, filmit, dokumentit ja kirjoitukset, vakavat ja hauskat, tieteelliset tai harrastelijamaiset ovat tervetullutta sisältöä sivuille.

Sivuille voi toimittaa materiaalia osoitteeseen lukijat@ita-savo.fi. Itä-Savon toimitus valitsee lopullisesti sivuilla esitettävän materiaalin.

Kaikkeen sivuille lähetettävään materiaaliin lähettäjällä on oltava tekijänoikeuden haltijan lupa. Itä-Savolla on oikeus materiaalin esittämiseen verkkosivuilla sekä kuvien esittämiseen lehdessä Vanhat kuvat -palstalla. Kuvien kopioinnista tai jälkikäytöstä täytyy saada oikeuksien omistajan lupa. Tekstejä saa lainata vapaasti, kun lähdetiedot mainitaan.

Sekä sisällön tuottajilta että käyttäjiltä toivotaan aktiivisuutta ja luovuutta, mutta myös vastuullisuutta, jotta Muuttuva Savonlinna -teemasivuista tulisi mielenkiintoinen ja kehittyvä foorumi.

Muuttuva Savonlinna-hankeen toteuttajina ovat Pyhän Olavin Kilta ry, Savonlinnan maakuntamuseo ja Savonlinnan Fotokerho ry. Verkkosivuja ylläpitää Itä-Savo.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut