Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Muuttuva Savonlinna: Kirkko oli Savon ensimmäinen taiteen tuottaja

22.09.201413:46
  • Neitsyt ja Jeesus-lapsi, puuveistos Säämingistä keski-ajalta. Savonlinnan maakuntamuseo.

Professori Markus Hiekkasen mukaan nykytermein määriteltynä kirkkoa voidaan pitää Suomen ja Savonkin ensimmäisenä taiteen tuottajana. Kirkko toi maahan organisaation eli hiippa- ja seurakunnat, kirkkoarkkitehtuurin ja sen myötä myös taiteen. Hiekkasen näkemyksiä kuunteli Olavinlinnassa reilut puolensataa kiinnostunuttta kuulijaa Savonlinnan 375. juhlavuoden luentosarjan ensimmäisessä tilaisuudessa. Luennon otsikko oli ”Keskiaikainen taide ja Savo”.

Mikkeli oli Savon ensimmäinen seurakunta. Siitä erotettiin myöhemmin Juva ja Juvasta puolestaan Sääminki 1400-luvun lopulla. Kirkot rakennettiin aluksi puusta, sillä se oli halpa ja helposti saatavissa oleva materiaali ja paikalliset asukkaat osasivat sitä rakennusmestareiden opastuksella työstää. Seurakuntien vaurauden lisääntyessä kivikirkot yleistyivät ja niitä rakennettiin kymmenittäin erityisesti rannikkoseuduilla ja Lounais-Suomessa. Kivikirkkoaalto eteni myös Savoon, mutta juuri silloin uskonpuhdistus ”käänsi rahoitusputken kirkoista Tukholmaan” ja ainoaksi kivirakennukseksi jäi Mikkelin kirkon sakaristo. Toki Olavinlinnaan rakennettiin kirkkotornin kivikappeli jo linnan perustamisen yhteydessä 1475 ja kappelin kävi todennäköisesti vihkimässä koko maan kattavan Turun hiippakunnan piispa Maunu Särkilahti.

Olavinlinnan taidetarjontaan ovat ilmeisesti myös kuuluneet silloisten ökyrikkaiden, linnan perustajan Tott-suvun ja hänen puolisonsa Sture suvun mukanaan tuomat muotokuvat ja esineet sekä mahdollisesti myös heidän sponsoroimansa alttarikaappi. Kirkot rakennettiin yleensä seurakuntalaisten varoilla, mutta varakkaat suvut lahjoittivat niihin taideteoksia varsinkin, jos niissä kuvattiin suvun jäseniä hartaina uskon palvelijoina.

Kirkoissa oli värikkäiden ja taidokkaasti veistettyjen alttarikaappien lisäksi myös seinämaalauksia, jotka olivat aikansa merkittäviä taideteoksia. Puisista keskiaikaisista alttarikaapeista ja veistoksista on Savossa säilynyt vain muutama osa, joista tunnetuin on Säämingin kirkon neitsyt ja Jeesus-lapsi. Pahoin vahingoittunut puuveistos on todennäköisesti osa suurempaa alttarikaappia.  Hiljattain on  ”uudelleen löydetty” Juvan kirkon krusifiksi, joka myytiin kirkon hirsien mukana Anttolaan.

Seinämaalauksia tekivät niin paikalliset työmiehet, kuin ulkomaita myöten tuotetut ammattitaiteilijat. Maalauksissa kuvattiin raamatun tapahtumia tai yksinkertaisimmillaan vain ornamentteja, köynnöskuvioita tai ristejä. Jokaiseen kirkkoon kuului 12 vihkiristiä, joista muutamia on nähtävissä myös Olavinlinnan kappelin seinissä. Muita keskiaikaisia kirkkomaalauksia Savossa ei ole säilynyt, sillä puukirkot tuhoutuivat tai niiden hirret joutuivat uusiokäyttöön.

Seuraava luento ja samalla Pyhän Olavin Killan 90. vuosijuhla pidetään 29.10. Olavinlinnassa. Luennon aihe on Pyhä Olavi ja sen pitää dosentti Osmo Pekonen.

Luentosarjan järjestävät Pyhän Olavin Kilta ry, Olavinlinna/Museovirasto, Savonlinnan maakuntamuseo ja Savonlinnan kesäyliopisto.

Lisätietoja: Timo Auvinen, 050 541 6947, timo.auvinen@spynet.fi

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Muuttuva Savonlinna

Savonlinnan menneisyyttä ja muutosta käsittelevät Muuttuva Savonlinna -teemasivut avataan maanantaina 30.9.2013.

Sivut tarjoavat eri yhteisöille ja yksityishenkilöille uudenlaisen mahdollisuuden tuoda esille ja tarkastella asioita, joiden tuloksena Savonlinnan seudusta on muodostunut juuri nykyisenkaltainen. Vanhoja aikoja, mutta myös lähimenneisyyttä koskevat kuvat, filmit, dokumentit ja kirjoitukset, vakavat ja hauskat, tieteelliset tai harrastelijamaiset ovat tervetullutta sisältöä sivuille.

Sivuille voi toimittaa materiaalia osoitteeseen lukijat@ita-savo.fi. Itä-Savon toimitus valitsee lopullisesti sivuilla esitettävän materiaalin.

Kaikkeen sivuille lähetettävään materiaaliin lähettäjällä on oltava tekijänoikeuden haltijan lupa. Itä-Savolla on oikeus materiaalin esittämiseen verkkosivuilla sekä kuvien esittämiseen lehdessä Vanhat kuvat -palstalla. Kuvien kopioinnista tai jälkikäytöstä täytyy saada oikeuksien omistajan lupa. Tekstejä saa lainata vapaasti, kun lähdetiedot mainitaan.

Sekä sisällön tuottajilta että käyttäjiltä toivotaan aktiivisuutta ja luovuutta, mutta myös vastuullisuutta, jotta Muuttuva Savonlinna -teemasivuista tulisi mielenkiintoinen ja kehittyvä foorumi.

Muuttuva Savonlinna-hankeen toteuttajina ovat Pyhän Olavin Kilta ry, Savonlinnan maakuntamuseo ja Savonlinnan Fotokerho ry. Verkkosivuja ylläpitää Itä-Savo.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut