Torstai, 27. heinäkuu 2017
Heidi

Lukuhaaste

Varpu Wiska valitsi Huhtikuun noidan

18.03.201508:00
1
  • Varpu Wilska vertailee mielellään alkuperäistä tekstiä suomennoksiin.

Lukuhaaste 6/10

Parikkalalainen Varpu Wilska aivovoimistelee ruotsinkielisten ristisanatehtävien parissa. 
 
Kun häntä pyydettiin nimeämään lukuhaasteeseen yksi kirja, oli ristikossa juuri tullut vastaan ruotsalainen kirjailija Majgull Axelsson.
– Huhtikuun noita on mielestäni Axelssonin paras kirja ja tyttäreni mielestä se on paras hänen lukemistaan kaikista kirjoista.
 
Wilskan mukaan kirjassa todellisuus on toisenlainen kuin se mitä kutsumme luonnonlaeiksi eli se yksinkertainen käsityksemme todellisuudesta, joka on aivan liian monimutkainen ymmärtää.
Samoin aine ja aika. Kaikki virtaa.
 
– Kirjassa on useita aihekokonaisuuksia, se on monitasoinen ja runsaasti kuvattu, sanoo eläkkeellä oleva kuvaamataidon opettaja.
 
Asioiden ja tapahtumien kanssa ei kompuroida, vaan teksti etenee sujuvasti ja se on mehukasta.
– Kirja teki minuun valtavan vaikutuksen.
 
Ruotsin kieli teki pesän Wilskan sisimpään jo lapsuudessa.
Hän asui sotien aikaan Etelä-Ruotsissa Smålannissa kaikkiaan kuusi vuotta ja kävi Suomeen palattuaan ruotsinkielisen oppikoulun Kotkassa.
 
Kun viimeinen viidestä lapsesta lähti kouluun, lähti äiti opiskelemaan. 
Toinen akateeminen tutkinto tuli valmiiksi vuotta ennen 50-vuotispäivää.
 
Wiska ei säästele sanoja ylistäessään kirjastolaitosta. 
– Se on kaikkein parasta ihmisten palvelua. Sain opiskeluaikana kirjastosta helposti lainattua oppikirjat. Vein kirjastonhoitajalle kukkakimpun valmistuttuani.
 
Osallistu lukupiirin osoitteessa ita-savo.fi/lukuhaaste. Tällä viikolla keskustelemme Axelssonin kirjasta Huhtikuun noita.

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Maija Y. (kirjautumaton)
Mikä rajat ylittävä rakkaustarina! Voimakas teos. On niin monenlaisia äitien ja tytärten suhteita, monia tapoja yrittää ehjätä rikkoutunut itsensä ja täyttää sisäinen tyhjyytensä– keneltä onnistuu, keneltä huonommin. Olen iloinen, että haasteen ansiosta tulin lukeneeksi tämän kirjan. Mistähän muuten johtuu, että Ruotsissa on näitä vahvojen kertomusten taitajanaisia: Kerstin Ekman, Marianne Fredriksson nyt ainakin, mutta meillä ei juurikaan? Ulla-Lena Lundberg ehkä, ja hänkin ruotsinkielinen. Myös Irja Sinivaaran Suursaari-kirjoissa on jotain samaa voimaa.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lukuhaaste

Kirjan vuoden kunniaksi Länsi-Savo ja Itä-Savo haastavat kaikki lukijat tarttumaan kirjoihin! Kymmenen viikon aikana lehdessä ja verkossa esitellään viikoittain yhden eteläsavolaisen lukijan valitsema teos. Teoksista voi keskustella tällä sivulla.
Voit osallistua tästä myös arvontaan, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan useita kotimaisia uutuuskirjoja.
Ensimmäinen lukuhaaste esitetään sunnuntaina 8.2. ja viimeinen 12.4. Arvontaan voi osallistua 19.4. asti.

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä