Torstai, 24. elokuu 2017
Perttu

Kesädekkari: Tähdettömän taivaan alla, 30/7

30.07.201414:00

Itä-Savon kesädekkari
Matti Rautiainen
30 / 31

Joel Lehtosen patsaan juurelta löytyy kuolleena poliisin vanha tuttu, Pajusen Jaska. Poliisi otaksuu Pajusen saaneen puukosta juoppojen välisessä tappelussa. Kun uusia ruumiita alkaa ilmestyä Savonlinnan laitamaille, Pajusenkin murha joutuu uudelleen tarkasteltavaksi. Kun samalla Itä-Savossa ilmestyy lainauksia Joel Lehtosen Putkinotkosta, joilla näyttää olevan yhteys surmiin, tapon sijaan poliisilla on vastassaan häikäilemätön, poliisin kanssa kissa ja hiiri -leikkiin ryhtynyt kylmäverinen murhaaja.

Karin heräsi yöllä kello neljä ja soitti Karppelalle. Kukaan ei vastannut, muta Karinin puhelin soi parin minuutin päästä.
– Ratkaisit ilmeisesti keissin, väsynyt ääni aloitti.
– Jos se onkin Rauhalinna, Karin aloitti. Maarit Niikko oli siellä töissä 1960-luvulla, mutta lopetti tultuaan raskaaksi.
– Mistä sä tällaisia tiedät, selvästi valpastunut Karppela kysyi.
– Luin sen Niikosta kootun viranomaismapin tarkemmin ja pysähdyin Maarit Nikon työhistorian kohdalle – luki nimikirjaotteessa. Kukaan meistä ei ilmeisesti ollut kiinnittänyt siihen mitään huomiota aikaisemmin.
– Kukas siellä sitten olisi tämä linnapäällikkö?
– No en tiedä, mutta mitä jos lähdettäisiin selvittämään?
– Nyt! Kello on kolme yli neljä!
– Murhaaja ei katso kelloa, Karin sanoi ja yllättyi johtajuudesta, jota hänen sanansa ja asenteensa henkivät.
– Okei. Nähdään asemalla.

Karinin saapuessa asemalle, Karppela oli jo täydessä työntouhussa.
– Tähän asti pääsin, Karppela ojensi Karinille vihreän, Rauhanlinnaa esittelevän vihkosen. Netissähän asiasta ei ollut mitään.
– Paikka oli siis tuolloin aliupseerien lomakoti.
– Jep. Aliupseeriliitto omisti sen. Nykyiset omistajat tuskin tietävät noista ajoista mitään, mutta soitin Vänttisen Kaukolle, vanhalle säämiehelle, ylikersantille, jolla on ikään pian kahdeksankymmentä. Hän oli ulkoiluttamassa jo koiraansa ja lupasi piipahtaa. Ei noihin aikoihin muuten pääse kiinni ja Vänttisen järki leikkaa kuin terävästi.
– On sulla verkostot, Karin puisteli päätään kunnioittavasti.

Kauko Vänttisen ryhti oli ylväs. Lähes valkoinen tukka ja sakea parta loivat häneen karismaattista, kunnioitusta herättävää ulkomuotoa. Vänttisen syvä, matala ääni sopi hyvin yhteen ulkomuodon kanssa.
– Vai sellaista, Vänttinen totesi kuunneltuaan Karppelan ja Karinin kertomuksen tapahtuneesta. Vai että Rauhalinnasta ajattelitte löytää ratkaisun. No, kai ne on kaikki kortit katsottava loppuun, Vänttinen sanoi vakavana.
– Näyttäisi siltä, että tämä liittyy Niikon isään. Hänen antamiensa vihjeiden mukaan linnanpäällikköä odottaa äkkikuolema. Niikko on kostanut äitinsä kuoleman ja…
– No eihän siellä Rauhanlinnassa ketään päälliköitä tuohon aikaan ollut. Liitto omisti sen ja me paikalliset katsottiin paikan perään se, mikä pystyttiin. Maarit Niikko, ei kyllä tule mieleen nimestä kukaan. Onko teillä hänestä kuvaa?
– Kas tässä, Karin ojensi Maarit Niikosta otetun nuoruuden kuvan Vänttiselle.
– Täähän on Ylösen Penan tyttöystävä, Vänttinen sanoi katsottuaan pitkään mustavalkoista kuvaa. Olikos sen nimi muka Maarit?
– Ylösen Pena, Karppela ja Karin toistivat yhtä aikaa. Onko hän jotain sukua vaksi Ylöselle, Karppela sano Karinia nopeammin.
– No sehän oli vaksin isä.
– Elääkö hän?
– No ainakin vielä viime vuonna eli, mutta Pena on pahasti dementoitunut. Olin hänen 90-vuotisjuhlillaan Kuopiossa. Siellä se on vanhainkodissa, vai palvelutaloksiko niitä pitää nykyään kutsua.
– Olikos hänkin aliupseereja? Karin kysyi.
– Ei, tunsin Penan ihan muista yhteyksistä. Oli pirun hyvä kokki. Muista yhden kesän Rauhalinnassa, kun kokki otti hatkat ja jostain piti saada joku paikkamaan. Soitin Penalle, ja hän pelasti meidät pälkähästä.
– Milloin tämä tapahtui?
– En muista tarkalleen, joskus 1960-luvun alkupuolella.

Karppela soitti ensin Kuopion poliisilaitokselle ja sitten palvelutaloon, jossa Ylönen oli.
– Ylönen kuoli varhain tänä aamuna, Karppela lopetti puhelun.
– Mihin? Karin kysyi
– Hengenahdistukseen.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut