Keskiviikko, 23. elokuu 2017
Signe, Varma

Kesädekkari: Tähdettömän taivaan alla, 29/31

29.07.201414:00

Itä-Savo
kesädekkari
Matti Rautiainen
29 / 31


Joel Lehtosen patsaan juurelta löytyy kuolleena poliisin vanha tuttu, Pajusen Jaska. Poliisi otaksuu Pajusen saaneen puukosta juoppojen välisessä tappelussa. Kun uusia ruumiita alkaa ilmestyä Savonlinnan laitamaille, Pajusenkin murha joutuu uudelleen tarkasteltavaksi. Kun samalla Itä-Savossa ilmestyy lainauksia Joel Lehtosen Putkinotkosta, joilla näyttää olevan yhteys surmiin, tapon sijaan poliisilla on vastassaan häikäilemätön, poliisin kanssa kissa ja hiiri -leikkiin ryhtynyt kylmäverinen murhaaja.

Nils Ågrenin poika oli siirretty edellisenä iltana asemalle turvaan ja hevosen selkään asettui täysin suojattu poliisin erikoisjoukkojen mies. Miltei kaikki Etelä-Savon piirin vuorossa olevat poliisit oli värvätty siviilipukuisina valvomaan Olavinpäivän aamun juhlallisuuksia, erityisesti pyhän Olavin ratsastusta, mutta mitään ei tapahtunut.
– Jos se aavisti? Karin sanoi Olavin ratsastaessa pois torilta.
– Tai sitten se tiesi, Karppela sanoi.
– Mistä?
– Jostain, joku vuotaa, Karppela sanoi kuiskaten.
– Äh, ei tämä mikään ruotsalainen dekkari ole, muista se, Karin hymähti työtoverilleen.
– Ei vai? Entäs jos saisimme tietää Niikon isän? Olisiko se sitten?
– Me emme saa sitä tietää, tai sitten tapahtuu ihme, Karin vastasi, paitsi jos, hän jatkoi hetken jälkeen, mutta hiljentyi mietteliään näköiseksi.
– Paitsi jos, Karppela puraisi Pikku Kakkosen puiston jäätelökojulta ostettua lakritsijäätelöä ja katsoi kysyvästi Karinia.
– Paitsi jos kaikki on kuviteltua, siis kaikki on Niikon päässä. Hän kuvittelee jonkun olevan hänen isä, vaikkei hänellä ole siitä todisteita.
– Miksi sitten kaikki vaiva, sitaatit ja muut, kaikki murhat. Miksei hän olisi voinut suoraan murhata tätä.
– Kaikille murhille on syynsä, kuten olemme huomanneet, paitsi Ylösen murhan motiivia emme tiedä, mutta sekin varmaan selviää. Isän murha on päätepiste. Niikko rakastaa tarinoita. Hän halusi tehdä oman tarinansa ja saada sille yleisönsä.
– Kuka se isä sitten olisi?
– Minä pyörittelin yhtä kuviota monena iltana, mutta hylkäsin sen, koska se tuntui liian kaukaa haetulta. En päässyt nimiin asti, koska en oikein tunne paikallisia. Yritin miettiä sen linnapäällikön kautta. Jos vetehinen ennustaa linnapäällikön äkkikuolemaa, niin kuka olisi tämän päivän linnapäällikkö? Sitten ajattelin, että jos se olekaan Olavinlinna, vaan joku muu linna. Niikko liittyy kirjastoon ja Nälkälinnanmäkeen. Kuka olisi silloin Nälkälinnanmäen päällikkö? En keksinyt ratkaisua.
– Liikemies Kontunen, perkele. Miksi mä en tajunnut tätä aikaisemmin. Karppela kaivoi kännykkänsä, näpytteli hetken aikaa ja näytti sitten hakunsa tuloksia Hirnille. Katso kuva ja kuvateksti
– ”Uusi nälkälinnanmäki on meidän uusi Olavinlinna. Linnapäällikön pukuun sonnustautunut liikemies Usko Kontunen myhäilee”. Kuka on Usko Kontunen, Karin nosti katseensa puhelimennäytöltä Karppelaan.
– Kontunen on puolihullun mainetta nauttiva oman edun tavoittelija, joka on aina siellä, missä raha haisee ja nyt se haisee ainakin hänen nenäänsä Nälkälinnanmäellä.
– Onko hän oikeasti tuossa mukana?
– Eiköhän jokainen Kontusen tunteva osaa pysyä hänestä tässäkin tapauksessa riittävän kaukana.
– Minkäs ikäinen tuo Kontunen on?
– Sotalapseksi se on itseään aina tituleerannut, joten eikö liene syntynyt 1930-luvun lopulla.
– Voisi siis oikeastikin olla Niikon isä, Karin jatkoi.
– Juu, mutta en tiedä, Karppela alkoi epäillä omaa ajatustaan. Sitä Kontunen tuskin on, mutta aina kannattaa kysyä.

Karppela soitti numerotiedusteluun, ja pyysi yhdistämään suoraan Kontuselle. Puhelu kesti vartin, minkä aikana Karppela tuli vakuuttuneeksi siitä, että kyseessä ei ole Kontunen.
– …On omien sanojensa mukaan hylännyt Nälkälinnanmäen ja koko Savonlinnan eikä aio edes pieraista tänne päin. Oli lomamatkalla Phuketissa.

 

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut