Tiistai, 19. syyskuu 2017
Reija

Puheenvuoro: Norssi ansaitsee laajan käsittelyn, tavoitteena uusi kampus

Päivitetty: 10.09.201708:30
42
  • Sivistyslautakunnan on maanantaina määrä tehdä esityksensä, miten normaalikoulu korvataan syksystä 2018 lähtien. Kuva: Soila Puurtinen

Seminaarimäen hyvin hiottu timantti on Norssi, jonka ansiot digioppimisen kärkikouluna ovat kiistattomat. Yhtenä osoituksena on status Apple kouluna, joita Pohjoismaissa on vain kuusi ja Norssi edustaa ainoana opettajien harjoittelukouluja. Myös Harvardin yliopiston kanssa marraskuussa järjestettävä ohjelmointitapahtuma on vahva osoitus kansainvälisestä kiinnostuksesta. 

Norssi ansaitsee laajempaa käsittelyä kuin sen, miten sen oppilaat jaetaan eri kouluihin. Seminaarimäen tyhjentäminen ja uuden koulun rakentaminen ei tunnu kestävältä kehitykseltä. Nyt on löydettävä uusi strateginen polku julkisen tahon, yritysten ja yhteisöjen yhteistyönä.

Opettajankoulutusta ja digioppimista voidaan kaupallistaa. Kaupungin aktiivisuus kiinalaisten opettajien kouluttamiseen on hyvä päänavaus. Siitä erittäin kilpailukykyisenä versiona on digioppimisen koulutusvienti, josta Norssi on jo saanut kyselyitä maineensa perusteella. Viennin rinnalla vähintäänkin yhtä tärkeää on kotimarkkinoiden suuri tarve opettajien täydennyskoulutukseen, erityisesti digipedagogiikassa. Saimaa start-up hankkeessa oli useita koulutusalan liikeideoita, joiden ”testilaboratoriona” Norssi voisi tulevaisuudessa toimia ja tätä kautta voi syntyä uusia yrityksiä.

Mistä palasista Uusi Avoin Yliopisto voisi syntyä? Uusi moderni kampus syntyy paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen verkoston kautta.  Paikallisen ytimen voi muodostaa digitaalisiin oppimisresursseihin ja uudenlaiseen pedagogiikkaan keskittyvä Norssi, avoimeksi yliopistoksi muokkautuva Savonlinnan kesäyliopisto, useampi koulutusvientiä ja koulutukseen palveluita tarjoava kaupallinen yritys. Etelä-Savon tiedeseura on jo tuottanut hyvän konseptin Avoimen Yliopiston rakenteesta.

Verkostoyhteyksiä on viritetty kansallisella tasolla useisiin suuntiin, joista esim. Espoon Urban Mill yhteisö toimii hyvänä suunnan näyttäjänä. Savonlinnalaislähtöinen koulutusviennin kärkiyritys Lumo Education on  äskettäin laajentanut tiimiään savonlinnalaisilla digioppimisasiantuntijoilla. Ja metsäoppimisvientiin erikoistunut yritys kaavailee Punkaharjua opetusleirien tukikohdaksi.

Verkostoituminen kansainvälisestikin on helppoa, kunhan olemme jossain asiassa hyviä ja sen on Norssi todistanut käytännössä. Tutkijoilla on omat verkostonsa kytkettävissä Savonlinnaan.

Normaalikoulun säilymisellä omana yksikkönään, digipedagogiikkaan erikoistuneena kouluna, on keskeinen merkitys kaikkien edellä mainittujen asioiden kehittämisessä. Nyt tarvitaan työaikaa ja se kaupungin tulisi varmistaa tekemällä päätös Norssin erityisaseman säilyttämisestä ja resursoinnista nykytasolla ainakin 3-4 vuodeksi. Päätös pitää tehdä vaikka se maksaisi hieman enemmän kuin Norssin ja monien kehitysmahdollisuuksien tuhoaminen hajottamalla Norssi osaksi muuta koululaitosta.
Tämä jatkoaika käytetään tehokkaasti hyödyksi ja synnytetään yhteistyönä Uusi Avoin Yliopisto ja muuta toimeliaisuutta tuottava yhteisö, Seminaarimäen kampukselle.

 Hannu Komu
Olli Österlund
Pasi Raikisto
Jorma Enkenberg
 Heikki Härkönen

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Norssi pitää säilyttää. Ehdottomasti. Säilyttäminen on Savonlinnan omissa käsissä. Yliopisto ei sitä pysty määräilemään. Mitä on rakennettu, sitä ei saa tuhota. Varsinkaan muutamien kateellisten takia.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Missä on todisteet tästä digiosaamisesta ja miksi sitä ei osata missään muualla? Digosaamisen kehittäminen ei kuulu normaaliin kouluun vaan sitä kehitetään aivan muualla, esimerkiksi Joensuussa opettajaien koulutuksen yhteydessä. Aivan liian kallista puuhaa Savonlinnan veronmaksajille, tutkimus maksaa. Eiköhän olisi jo aika tunnustaa realiteetit.

Lähettänyt käyttäjä Pasi Raikisto (kirjautumaton)
Ensimmäiselle kommentoijalle: hyvin harvoin tällaisten käynnistämisessä puhutaan suurista, tai edes pienistä summista. Kyse on yhteisestä tahdosta, kirkkaasta visiosta ja samaan suuntaan soutamisesta. Maailma on täynnä mahdollisuuksia ja jos toimintamme on hyvää, rahaa siihen sitten myöhemmin löytyy - ja silloin ei puhuta veronmaksajien rahoita.

Lähettänyt käyttäjä Vox populis emeritus (kirjautumaton)
sammuneeseen nuotioon lisätä enää puita? Toki kaikkihan olisi mukava säilyttää, mutta se ei ole kustannustehokasta. Nyt taloudellinen järki tunteiden ja utopioiden tilalle Savonlinnan kouluratkaisuissa.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Olen heti samaa mieltä allekirjoittajien kanssa kunhan tililleni tulee esimerkiksi Applelta kannustusrahaa, jolla voin aloittaa oman digivalloitukseni. Näiden eri yritysten mannekiinina olemisen varjopuolena on, että sen pitäisi olla kaikkia hyödyttävää toimintaa eikä vaan puuhastelua itselleen.

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Miettikää hyvät päättäjät mikä on todella asiallita ja pitkällä ajalla tarpeen jotta savonlinna kehittyy eteenpäin, siis todellakin tulevaisuutta ajattelemalla.tämä ehdotus on juuri sitä mieletäni jota pitäisi harkita .

Sivut

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

17.09. 12:11

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä

Kommentoidut