Maanantai, 21. elokuu 2017
Soini, Veini

Puheenvuoro: Aina on hyvä ikä

12.08.201708:20
2

Kaikkien aikojen suurin ikäluokka täyttää 70 vuotta tänä vuonna. Ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa vuosi vuodelta. Nykyiset ja tulevat ikäihmiset ovat kulutus- ja elämäntavoiltaan sekä terveystottumuksiltaan erilaisia kuin ne ikäihmiset, joihin olemme viime vuosikymmeninä tottuneet.
Millainen mielikuva meillä on nykyisistä ikäihmisistä ja heidän elämästään? Tunnistammeko ne yksilölliset ja vaihtelevat tarpeet ja toiveet vai näemmekö mielikuvissamme tasapäisen harmaantuvan joukon ihmisiä? Emme ole nuorina tai työikäisinäkään tasapäinen joukko, miksi muuttuisimme ikääntyessä tasapäisiksi?

Elinympäristöllä on tärkeä merkitys kaikille iästä riippumatta. Viihtyisät asuinalueet, esteettömät asunnot, lähipalveluina saatavat palvelut ovat tärkeitä kaikenikäisille.
Erityisesti ikääntyville tärkeys korostuu suunniteltaessa loppuelämän asuinpaikkaa. Koska ikääntyvillä tulevaisuuden suuret riskit liittyvät ylipainoon seurauksineen (valtimotaudit, diabetes, muistisairaus) ja fyysisen aktiivisuuden vähenemiseen, asuinympäristön tulisi innostaa liikkumiseen houkuttelevilla ulkoilureiteillä ja kuntoilupuistoilla.
Myös seniorikuntosalille tulisi olla helppo piipahtaa. Kaduilla ja teillä tulisi olla säännöllisin väliajoin penkkejä, joilla voi tarvittaessa levähtää. Ikäystävällisessä elinympäristössä joukkoliikenteen tulisi olla sujuvaa ja monipuolista tai kuljetuspalveluja tulisi kehittää monimuotoisesti, myös haja-asutusalueille.

Jokainen meistä tietää, miten tärkeää on kuulua johonkin ryhmään, tehdä jotain yhteistä yhteisen päämäärän eteen. Olla mukana päättämässä itseään koskevista asioista, harrastaa ja käydä mieluisilla kursseilla, osallistua ryhmien toimintaan.
Ikääntyvään väestöön myönteisesti suhtautuvassa elinympäristössä ikäihmiset koetaan merkittävinä alueen toimintojen vireyttäjinä.  Tällainen ympäristö tarjoaa ikäihmisille osallistumis- ja vaikuttamiskanavia, tukea myös seniorijärjestöjen toimintaan.

Suurin syy siihen, että hyvinvointiyhteiskuntaa ei vielä tunnista läheskään aina ikäystävälliseksi, voi olla asenteissamme - vai onko?
Nykyisellään pyritään tehostamaan kaikkea toimintaa ja ottamaan irti kaikki mahdollinen resursseista. Olemmeko päättäneet jättää merkittävät potentiaalimme käyttämättä, emmekä kannusta ikäihmisiä olemaan menossa mukana?
Heillä on paljon elämänkokemusta, osaamista, aktiivisuutta, monella talkoohenkeäkin. He ovat usein myös merkittävä kuluttajakunta, matkatoimistojen ja kivijalkakauppojen rattaiden pyörittäjinä.
Ikäystävällisyys näkyy myös käyttäjälähtöisinä ja ikääntyvien tarpeisiin sopivina palveluina ja tuotteina. Ikäystävälliset yritykset voivat parhaimmillaan vahvistaa ikäihmisten toimintakykyä, omatoimisuutta, itsemääräämistä ja siten hyvinvointia.
Ikäystävällinen asiakaspalvelu huomioi sekä iän että ikäihmisten moninaisuuden ja yksilöllisyyden. Asiakasymmärrystä löytyy ikäihmisiltä itseltään. Heitä kannattaa kuunnella esimerkiksi asiakasraatien kautta.

Onko Etelä-Savo ikäihmisten mielikuvissa houkutteleva ja vetovoimainen maakunta, jossa heidän on hyvä elää, asua ja olla erilaisessa toiminnassa osallisena?

Irma Ahokas-Kukkonen
I&O-kärkihanke
(STM/ Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa)
Etelä-Savo

 

Kommentit

Lähettänyt käyttäjä Anonymous (kirjautumaton)
Ikäihmisen kuten kaikkien muidenkin menestyminen täällä on tuurista kiinni. Jos onnistuit tekemään hyvän työuran tai olemista on muuten vaan niin mikäs on elellessä. Niin edellyttäen että terveys riittää omillaan pärjäämiseen. Silloin saat itse päättää menemisesi ja harrastella mielinmäärin. Jos satut sairastumaan ja osaksesi tulee odotella loppuasi laitoksessa ei asia ole ihan niin mukava. Valtio on tulevaisuudessa pistämässä terveydenhoitoa (vanhuksella kyse on usein sairaudenhoidosta) kuntoon, mutta samasta asiasta puhutaan. Tuota valtion mullistavaa uudistusta pelätessään eräät kunnat ovat kiireellä solmineet sopimuksia yksityisten firmojen kanssa. Hyväuskoisesti päättäjät ja eräät virkamiehet ovat tehneet mielestään hyvän ratkaisun. Jo alkumetreillä on asiaa seuranneille kuitenkin selvinnyt tulevaisuus, joka porssiyhtiöiden kanssa toimittaessa on edessä. Kaikkea karsitaan niin hoidossa, lääkeissä, tukimuksissa kuin työvoimassakin. Heti kättelyn jälkeen tai viimeistään 4 kuukauden kuluttua. Ennen esim. vanhainkodissa ja vammaistenpalvelussa oli jopa askartelunohjaaja nyt ei "tarvita" edes sairaanhoitajaa. Kaikkea palvelua mainostetaan ja sitä kehutaan olevan saatavilla, mutta asiakas saattaa yllättyä, kun jokainen "pieni palvellus" laskutetaan erikseen. Kuten alussa totesin, jos sinulla on sitä pätäkkää ja voit sitten valita (oikeasti) näistä yksityisistä mielestäsi parhaimman niin taas olet onnistujien joukossa. Tokihan kaikilla ei ole mahdollisuutta edes täyteen työuraan ja näihin valintoihin. Heille on tarjolla kunnan vaitsemaa laatua ainakin kymmeneksi vuodeksi.

Lisää uusi kommentti

Luetuimmat

Tuoreimmat uutiset

Lue päivän lehti

Tee tilaus tästä